НИНОВА НАГРАДА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ?

Као у неком аматерском трику, ствар је у томе да се пажња публике скрене ка будалаштинама, како би се, у међувремену, на другој страни одиграо трик, односно „магија“. У чему је, дакле, трик? Трик је у томе што је ове године награда de facto регионализована. Другим речима: Нинова награда је престала да буде награда за најбољи роман на српском језику, односно за најбољи роман српске књижевности. Како се то догодило?

У тренутку док пишем овај текст актуелни добитник некадашње Нинове награде на све начине покушава да испровоцира јавност и бољи део српске књижевности – наиме, писце који бојкотују ову награду – како би својим фантазијама о аналном отвору и алтернативном сексуалном животу Десанке Максимовић дао статус „Књижевности“ а себи фаму „Прогоњеног/Нападаног Књижевника“. Морам да признам, то ми је више јадно него занимљиво, па ћу продужити даље, имајући у виду пословицу коју ми је поменуо, недавно, један мој пријатељ: не стаје војска да се кобила попиша.
Дакле, оставићу лауреата самом себи и његовој нужди, а и вас бих замолио да се не обазирете превише на његове тричарије. Као у неком аматерском трику, ствар је у томе да се пажња публике скрене ка будалаштинама, како би се, у међувремену, на другој страни одиграо трик, односно „магија“. У чему је, дакле, трик? Трик је у томе што је ове године награда de facto регионализована. Другим речима: Нинова награда је престала да буде награда за најбољи роман на српском језику, односно за најбољи роман српске књижевности. Како се то догодило? Па једноставно. У статуту награде стоји да у конкуренцију улазе романи написани на српском језику, штампани у току текуће године.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Вера Миланковић

  НИН-ова награда нема више ону снагу и углед коју је деценијама имала. То је свима јасно. Уместо њене критике, треба да се уведе нова награда која ће преузети улогу НИН-ове награде. НИН-ова награда је постала награда за ex yu писце. Ако се размишља о новој награди, за књигу која припада српској књижевности, онда се ваљда подразумева да она буде штампана ћирилицом. Више пута је у јавности речено да, све што се у Србији штампа латиницом, у иностраним библиотекама се НЕ РЕГИСТРУЈЕ као српско. Докле ћемо да дајемо допринос писаној речи бивших нам браће и сестара?

  3
  1
 2. Одличан текст ком се нема шта ни додати ни одузети и који сјајно објашњава зачуђенима: откуд овај ту? како је и за шта тај и тај добио награду? где су у конкуренцији наши најбољи писци?

  2
  1
 3. Od kada je roman “U potpalublju” dobio NIN-ovu nagradu, vise je ne priznajem kao nagradu, koju su dobijali nasi najbolji pisci. Posle nagrade dodeljenje “Kisi i hartiji” , apsolutno je ne priznajem kao najbolju knjizevnu nagradu niti citam romane niti me interesuje ko ju je dobio. NIN sam citala od 1955 godine pa sve do pre desetak godina, kada ga uopste ne mogu citati. Pocela sam da citam sa velikim interesovanjem “Dugu” a zadnjih desetak godina “Pecat”.
  Samim tim ni NIN-ova nagrada ne moze biti merilo vrednosti nasih knjizevnika. Posto sam ja jedan obican,mali covek tj zena, i imam takav pogled na nase casopise i nagrade, onda mozete samo zamisliti sta misle nasi strucnjaci i stvarne velicine u oblasti literature, novinarstva, kulture itd.
  Olga Ilic

  1
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *