Немањина 11

Шта је то што је у стању да повеже споменик Стефану Немањи и Закон о истополном партнерству

Ако би ниво буке коју производи елита друге Србије, каква елита таква и Србија о којој сањају, уосталом, никад довољно мала да им не буде велика, ако би дакле ниво њихове буке и беса представљао иоле поуздан показатељ стања у коме се наша земља налази, а можда то и јесте поуздан показатељ, могли бисмо да закључимо да имамо обиље разлога за задовољство. И обиље разлога да се забринемо. Најзад, зашто да нам буде једноставно кад може и компликовано, а нешто боље од тога, нажалост, треба и о томе једном размислити, својим држањем вероватно да нисмо ни заслужили.

СТЕФАН НЕМАЊА И СВЕТИ САВА Тек, кад је о заслугама реч, напокон смо, ето, (и) на тај симболички начин, почели да враћамо вековни дуг утемељитељу српске државе и оцу утемељитеља српске цркве, која нас је као народ и одржала кад смо без државе привремено остали. А вероватно је не бисмо поново ни створили да није било те цркве да нас сачува као државотворни народ.
Хоћемо да кажемо да ничега природнијег нема од споменика Стефану Немањи који, кроз Немањину улицу, гледа горе према Храму Светог Саве. И да је заправо неприродно што се такав сусрет оца и сина, два наша светитеља, у престоници српског народа, није догодио и раније; стицај несрећних историјских околности и нашег предугог кретања између клања и орања, између ослобођења и борби за очување те наше драгоцене слободе, као да нам је судбина да их из генерације у генерацију понављамо.
Што значи да се споменик Стефану Немањи може разумети и као споменик нашој слободи. Баш као што и коначни завршетак радова на Храму Светог Саве треба схватити као споменик нашој духовној и националној еманципацији; и слободу и самосвојност, иначе, (од)бранили смо крстом колико и мачем. Код Срба је мач симбол народноослободилачке борбе, боље гроб него роб, а не освајачких тежњи као што је код неких других. Најзад, не бисмо ни морали да се боримо за своју слободу да ти други не настоје да нам је одузму.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Spomenik nije smeo da se postavi u Beogradu, njemu je mesto bilo u Rasu, tačnije u Novom Pazaru da složićete se samnom. Nizu se spomenici po glavnom gradu a u Rasu postoji samo jedna crkva medju stotinak i više džamija! Zašto se sve to radi, šta mislite kako bi reagovali stanovnici Rasa kada bi im se saopštilo da će se u centru Novog Pazara postaviti spomenik Nemanjicima!? Da je pre pedesetak godina odlučeno da glavni grad Jugoslavije bude Priština nebi se desilo ovo danas da ostanemo bez svoje teritorije.

  9
  2
  • Spomenik Nmanji kao i Hram su na pravom mestu.I velicanstvrni su.To sto smetaju anti srbima je logicno.TO STO to nismo pre uradili je nasa stamota.Zasto je sve tako PROCITAJTE .SANU je izdala knjige po kojima su siptari iliri ili starosedeoci Balkana.Danas je svakom ko ume da koristi mozak jasno da je to ortodoksna laz.DAnas imamo ptedsednika SANU koji prica to sto prica.Danas amo akademike koji pricaju dai ne umemo da se snadjemo u vremenu pa bezimo mitove i legende i sve tako redom.Da li neko misli da ce ANU polizati ovo sto su izb……Naravno da nece.ZAto onaj terorista Haradinaj moze da urucuje kip boginje majke iz VInce jer su oni bastinici te kulture.STRAVICNOS Sta dakle uraditi.Raspustiti DANU da bi se ponistole ove nebiloze ili pamfleti. ako hocemo da sacuvamo KiM i Srboju
   I Ako ne formiramo nista kao pandan nece biti steta.IZvinjavam se svim casnom akademicima ali ja ih ne vidom i ne cujem. Ja cujem samo ptedsednika.Ja sam Slavoljub Milivojevic za danasnje uslove skoro nepismen covek koji koristi moza
   ko

   .

 2. Срби имају чиме да се поносе – нису морали да измишљају. Две највеће историјске фигуре Српства добиле су, најзад, своје монументалне споменике, величином примерене њиховим величинама. И нашој захвалности за оно што су нам даровали. Хвала Богу!

  Србија земља има свој Устав, а у њему постоји члан 62 који практично дефинише брачну везу. Да ли смо се одрекли Устава? Да ли је суспендован, неважећи? УСТАВ! ТАЧКА. ТАЧКА. ТАЧКА. ТАЧКА… Крајње су несхватљиве активности на које позива, у одличном тексту, поменуто Министарство – противно Уставу. И противно огромној већини верујућег, хришћанског православног народа какви су Срби, који имају своју традицију и држе до ње И покоравање има својих граница! Као и насиље – мањине над већином.

  12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *