Изазов уместо изговора

Савремени уџбеник руског језика Ни пуха ни пера!, први ове врсте објављен у Србији, доступан је на сајту компаније НИС

Руски језик је један од најраспрострањенијих језика света, шести по броју говорника, осми по броју матерњих говорника, један је од шест радних језика ОУН и Унеска. Уз то, реч је о језику који доминира науком, образовањем и класичном књижевношћу… Довољно убедљиви разлози да нови уџбеник, у чијој изради су учествовали врхунски стручњаци, не сме остати непримећен. Напротив. Наиме, група еминентних професора Филолошког факултета Универзитета у Београду, Филозофског факултета и Академије уметности Универзитета у Новом Саду, као и новосадских гимназија „Јован Јовановић Змај“ и „Лаза Костић“ одлучила се на немали корак – да ослушне недоумице и примедбе студента и почетника у учењу руског језика и, ослањајући се на свој методолошки апарат, осмисли уџбеник који обећава једноставно и брзо савлађивање градива. Уџбеник Ни пуха ни пера! (у преводу „Са срећом“) изашао је у издању Центра Руског географског друштва у Србији, а будући да је пројекат помогао НИС, публикација је доступна свим заинтересованим лицима на сајту ове компаније.

ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ Лингвокултуролошки аспект уџбеника крајње позитивно је оцењен и од стране учесника Међународног педагошког форума, који је одржан почетком децембра 2020. године у организацији Универзитета „Лобачевски“ из Нижњег Новгорода. Због задовољених високих критеријума, од ове школске године овај уџбеник се користи у настави руског као изборног језика на Филолошком факултету у Београду, Филозофском факултету у Новом Саду и Филолошком факултету у Бањалуци. Како објашњава један од аутора, доц. др Наташа Ајџановић с Филозофског факултета у Новом Саду, студенти показују одличне резултате, а за колеге који по њему предају он представља право освежење.
„Ослањајући се на наше дугогодишње искуство у раду са студентима и ученицима, проучавању методике наставе руског језика као страног, теорије уџбеника као једне од њених дисциплина, али и коришћењу читавог низа уџбеника различитих аутора, трудили смо се да у сваком од тих уџбеника уочимо недостатке и предности и да то искористимо као своју предност у креирању новог, савременог уџбеника руског језика. Уџбеник Ни пуха ни пера! намењен је почетном учењу руског језика и одраслим корисницима чији је први језик српски. На самом почетку ваља истаћи да је он први своје врсте објављен у Србији.“

САВРЕМЕНИ ПРИСТУП УЧЕЊУ Професорка објашњава да је уџбеник рађен у духу комуникативног приступа учењу страних језика. Другим речима, основна идеја којом се ауторски тим водио јесте тежња да корисници стекну низ комуникативних компетенција током процеса учења страног језика, како рецептивних тако и продуктивних, што је у потпуности у сагласју са савременим приступом учењу страних језика.
„Основном предношћу овако конципираног уџбеника можемо сматрати чињеницу да се у њему у оквиру сваке од његових 10 лекција даје низ разноврсних вежби за развијање већ поменуте комуникативне компетенције. Међутим, акценат је ипак стављен на говор, будући да је управо то најзахтевнија и најсложенија усмена компетенција. Стога уџбеник садржи чак 265 различитих вежби, равномерно заступљених у свакој од лекција, при чему свака лекција садржи и тест за проверу усвојености садржаја у њој презентованог.“
Уџбеник Ни пуха ни пера!, чију лектуру је радио Институт Пушкин у Москви, могу да користе одрасли и студенти, за самостално или учење у групи, за курсеве у компанијама, као и надоградњу знања код почетника, са циљем што бржег овладавања конверзацијом.
Доц. др Јелена Гинић с Филолошког факултета у Београду подсећа да знање руског, јединог словенског светског језика, може бити веома корисно за сваког појединца: руски језик је други, после енглеског језика, по популарности на интернету, те знање руског језика обезбеђује појединцу приступ обиљу стручне и научне литературе, којом год облашћу да се бави. Подстицај учењу руског свакако је и велико интересовање за запошљавање. Компанија НИС је, објашњава, према истраживањима једна од најбоље оцењених компанија уопште. Такође, изазов су свакако и стипендије за бесплатно студирање у Руској Федерацији, каже професорка Гинић.
Ни пуха ни пера! конципиран је тако да садржи 10 лекција и 30 дијалога, преко 300 разноврсних вежби, граматички прилог, руско-српски речник, али и аудио-материјале уз вежбе и тестове за проверу знања, као и пример међународно признатог TРKИ теста за ниво А1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *