Знање без граница

Зашто је повезивање академског и бизнис сектора питање од стратешког значаја?

Понекад је довољно променити устаљени формат наставе па да учење постане изазов. Ако формат подразумева и предаваче чије се позиције дозивају са нашим плановима о будућим занимањима, онда стицање знања постаје инспирација.
Ове тврдње сажетак су искуства студената факултета београдског и новосадског универзитета који су имали прилике да прате онлајн гостујућа предавања стручњака НИС-а. У оквиру НИС-овог програма „Енергија знања“ одржано је 33 онлајн предавања на којима су стручњаци из бизнис сектора дали свој допринос развоју научнообразовног процеса, али и пословне праксе.

ТРАНСФЕР ЗНАЊА Стручњаци компаније НИС наставили су ову праксу и у новој академској години. Препознајући важност дељења практичног знања, продубљивања везе између академског и бизнис сектора и повезивања са студентском популацијом, реализација гостујућих предавања намењена студентима партнерских факултета београдског и новосадског универзитета настављена је и у изазовним околностима у 2020. години, те су она преусмерена у онлајн формат.
У овом, зимском семестру, реализовано је 8 гостујућих предавања НИС-ових експерата, док је у претходном циклусу летњег семестра реализовано чак 25 онлајн гостујућих предавања.
На Електронском факултету у Нишу, с којим компанија НИС сарађује на пољу дигиталних технологија и иновација, одржана су четири интерактивна предавања током којих су стручњаци компаније кроз практичне примере представили начине употребе и примене дигиталних технологија у производњи нафте и гаса.
„Циљ наших предавања је дељење и трансфер знања студентима и професорима о нафтном инжењерству и употреби дигиталних технологија у нафтној и гасној индустрији, које је несумњиво веома корисно за даљу сарадњу и реализацију заједничких пројеката између факултета и компаније“, рекао је Михаил Наугољнов, руководилац пројекта „Дигитална лабораторија“ у НИС-у и један од предавача на овом факултету.

ИЗ ПРВЕ РУКЕ Три стручна предавања одржана су и за студенте смера Нафтно-петрохемијско инжењерство Технолошког факултета у Новом Саду, током којих су студентима приближени комплексни радни процеси који се одвијају у Рафинерији нафте Панчево.
Последње предавање одржано је студентима Економског факултета у Београду у оквиру предмета Менаџмент односа са купцима, на тему имплементације САП ЦРМ система у НИС-у.
„Иако је пројекат завршен 2014. године, ова тема је веома актуелна и применљива како данас, тако и убудуће, а наше искуство је било веома корисно студентима, посебно узимајући у обзир да на нашем тржишту нема много овако комплексних и обимних имплементација ЦРМ решења“, изјавила је Снежана Ђуровић, руководилац сектора ИТ у Блоку Промет, која је са студентима несебично поделила своју експертизу.
На добробити овакве сарадње указује и проф. др Зоран Богетић, редовни професор на Економском факултету у Београду.
„Између компаније НИС и Економског факултета Универзитета у Београду, реномираних институција у привреди и образовању, остварена је сарадња од које тек треба очекивати добре резултате од обостране стратегијске користи“, наводи професор Богетић.
Поред реализације гостујућих предавања, компанија НИС додељује стипендије најбољим студентима који се образују на смеровима од интереса за компанију, организује праксе и теренске посете, донира средства за побољшавање образовне инфраструктуре и промоцију науке и руског језика.
Онлајн гостујућа предавања НИС-ових експерата организована су за: Рударско-геолошки факултет у Београду, Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Технолошки факултет и Факултет техничких наука. Студенти Педагошког факултета у Сомбору и ученици Карловачке гимназије у Сремским Карловцима су такође имали прилику да из прве руке слушају искуства када је у питању учење руског језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *