ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

СПОРНА ЛЕГАЛНОСТ КОВИД ПАСОША

Могућност доказивања да сте имуни на ковид 19 можда ће бити кључ за повратак нормалном животу у 2021. години. Због тога су још од избијања пандемије власти бројних држава размишљале о идеји увођења својеврсних „ковид пасоша“ како у оквиру унутрашње, тако и у оквиру спољне политике. Изгледа, међутим, да поред тога што такви пасоши могу бити потпуно бескорисна стратегија, они могу бити и правно нелегални и супротни концепту људских права и једнакости пред законом. С једне стране, увођењем таквих пасоша онима који не желе, или нису у могућности да се вакцинишу била би прекршена људска права, а с друге, питање је да ли би такви пасоши имали икакву научну, односно медицинску основу пошто је још непознаница колики имунитет појединачне особе добијају вакцинацијом и колико тај имунитет може да траје. „Једна ствар је примити вакцину, а доказати да имате потпуни имунитет и да нећете ширити заразу је нешто сасвим друго, а и не постоји начин да се тако нешто учини“, рекла је професорка имунологије и микробиологије с Универзитета у Бирмингему Џенет Лорд.
Против увођења „ковид пасоша“ је и немачки Етички комитет јер, како су навели у мишљењу достављеном Федералном министарству здравља, поред тога што „и даље постоје многе непознанице у вези с имунитетом на нови коронавирус“, у односу на то питање би морало веома пажљиво да се поступа како се не би угрозила индивидуална права и слободе, а евентуални закони о томе морали би константно да се ревидирају и преиспитују.
Сличне забринутости постоје и у Сједињеним Државама, где се указује да би увођење таквих докумената представљало тешко кршење америчких закона о заштити хендикепираних особа, створиле основ за дискриминацију и увеле нову поделу у америчко друштво између имућних и сиромашних. Амерички правници питање „ковид пасоша“ повезују с инвалидитетом пошто би се, са законског аспекта особе без имунитета, односно невакцинисане особе, могли посматрати као „хендикепирани“ и против њих не би смела да постоји било каква дискриминација због недостатка који имају.
Легалност „ковид пасоша“ је спорна и на међународном плану, јер ствара могућност за дискриминацију и ограничавање слободе кретања, али га у том смислу не треба мешати с привременим мерама које се уводе у појединачним државама зарад спречавања ширења болести. Против ове мере Светска здравствена организација изјаснила се још у априлу прошле године, а став је поновила и у септембру. Шефови држава и влада ЕУ нису на видео-самиту одржаном 21. јануара успели да се усагласе о том питању. Због опасности да се Европљани поделе у две групе, од којих би једна била „равноправнија“ од друге, лидери и Европска комисија предлажу да „ковид пасоши“ буду уведени само као олакшица за међународна путовања, својеврсна „брза трака“, како је рекао један високи званичник за „ЕУ обзервер“, али никако услов за путовање. За увођење „ковид пасоша“ у ЕУ највише се залажу Италија, Кипар, Грчка и Малта, али ни те државе не инсистирају на томе да вакцинација буде обавезан предуслов за могућност путовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *