ОЛУЈА НАД КАПИТОЛ ХИЛОМ

КУДА ИДЕ АМЕРИКА?

Кад би Сједињене Државе виделе што Сједињене Државе раде у Сједињеним Државама, Сједињене Државе би напале Сједињене Државе како би их ослободиле тираније Сједињених Држава, написао је поводом до сада незамисливих догађаја који су потресли „светионик демократије“ сјајни новинар из Хрватске Небојша Бабић, сажевши у једну реченицу готово све што се може рећи о овом потресу

Парафразирајући чувену изјаву Френклина Рузвелта поводом изненадног јапанског напада на Перл Харбор, истакнути демократски сенатор Чак Шумер изјавио је да ће 6. јануар 2021. у историји остати убележен као „дан бешчашћа“. Поред тога, он је присталице одлазећег председника Доналда Трампа назвао „домаћим терористима“, баш као што је то учинио и новоизабрани председник Џозеф Бајден. Занимљиво је и по својој тежини веома знаковито ово поређење потпуно бесмисленог јуриша на Конгрес с немилосрдним јапанским нападом на САД, и Трампових присталица с Јапанцима, посебно ако се узме у обзир оно што је уследило – рат на Пацифику који по свом дивљаштву умногоме надилази чак и оно што се у исто време дешавало на европском Источном фронту и суровост америчких војника над јапанским непријатељима која надилази ону искаљену над борцима Вермахта и СС-а у Европи, а која се може поредити само с нечовечношћу Американаца над Индијанцима.
„Даном бешчашћа“ пре 6. јануара назван је још и 11. септембар 2001, и сви знамо шта се затим дешавало – прво крвави обрачун не само с исламистичким екстремистима оличеним у авганистанским талибанима него са читавим авганистанским народом који и даље траје, уништавање Ирака, „дроновање“ по Пакистану, Јемену, Сомалији… До сада су непријатељски учесници „дана бешчашћа“ били искључиво држављани других земаља и страни терористи, а непријатељи сада постају амерички држављани другачијег политичког опредељења – „домаћи терористи“. Да ли и они могу очекивати сличну судбину као и сви ови претходни? Одговор је позитиван и та судбина се већ назире.
За почетак, унија америчких авио-превозника затражила је да се свима који су учествовали у протрамповскими демонстрацијама „Зауставите крађу“ и упаду на Капитол хил забрани путовање авионима, чиме се директно сврставају у исту групу као и потенцијални исламистички терористи после напада на Њујорк и Вашингтон од 11. септембра 2001. „Дела против наше демократије, наше владе и слободе коју ми као Американци имамо, мора те особе дисквалификовати од слободе летења“, наводи се у саопштењу те организације. Мало је вероватно да овај вапај актуелни законодавци неће услишити, а то је, као што смо рекли, тек почетак. Кренула су и отпуштања „домаћих терориста“. Како јавља Си-Ен-Ен, до 9. јануара таква судбина задесила је већ најмање троје људи и нема разлога да се та „добра пракса“ заустави. Маркетиншка компанија „Навистар“ отворено се похвалила да је отпустила једног радника због учешћа у демонстрацијама, као и једна чикашка компанија за промет некретнина. Оваква казна, да те оставе без хлеба и без слободе кретања, у данашњој Америци може се поредити само с одлуком америчких власти из 1941. да се сви амерички грађани јапанског порекла интернирају у (концентрационе) логоре, а по својој суштини није далеко ни од ноторних Нирнбершких закона којим су немачки Јевреји претворени у грађане другог реда и изгубили право на рад или поседовање возачке дозволе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Маторац

    Ова реченица: „Дела против наше демократије, наше владе и слободе коју ми као Американци имамо, мора те особе дисквалификовати од слободе летења“ најбољи је доказ да треба прво врло прецизно дефинисати појам “ДЕМОКРАТИЈА”, па га онда користити.
    Овако како је сад само је пуста фраза.

    10

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *