Нишањење Балкана

Где је наш регион у поређењу с другим кризним подручјима света на којима би нова америчка администрација могла иницирати ратне сукобе?

Док се бивши председник САД Доналд Трамп поноси тиме што за време свог мандата није иницирао ниједан ратни сукоб, нова америчка администрација прави своју војну стратегију „одбране демократије и америчких интереса у свету“. Чини се да су управо ови ставови определили подршку „дубоке државе“, и били пресудни за Трампов пораз. Зато је сада свет нестрпљив да проникне у планове будућег америчког војног ангажовања.

ОБЕЋАЊА ДУБОКОЈ ДРЖАВИ У предизборној кампањи, а посебно током избора, став Бајденовог штаба био је потпуно јасан – победити по сваку цену и не бирајући средства. Међутим, одмах након инаугурације и преузимања власти о којој су толико сањали еуфорија је спласнула, и велико је питање да ли ће моћи да оствари она обећања „дубокој држави“ и њеним европским савезницима која подразумевају употребу војне силе.
Сада, као званична власт, ситуацију морају да анализирају далеко озбиљније. Анализа мора да покаже да ли су постављени циљеви вредни сукоба, и шта се практично добија а шта губи кретањем у ратну авантуру. Сада знају колико је тешко одржати се на власти, и неће се олако одлучити за „рат ради рата“ под притиском „дубоке државе“. Времена су тешка, оптерећена економском кризом и пандемијом, и у ратне планове морају бити уграђени јасни амерички интереси. То може бити контрола стратешки важних територија; контрола важних природних ресурса (посебно нафте и гаса), контрола или проширење тржишта (пре свега тржишта оружја), контрола важних поморских путева, елиминација потенцијалне опасности која угрожава безбедност САД, или неки други јасан интерес.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

  1. SAD će za mandata Bajdena maksimalno privlačiti sebi ideološke saveznike i maksimalno pritiskati sve ostale. Nije to ništa novo. To je politika demokrata od ranije. Ja bih dodao da će to pokušati, a da li će to i uspeti odnosno dati ono što očekuju, veliko je pitanje. Mislim da je to matrica koja se prosto nametnula s obzirom na politiku demokrata. Ta matrica mora biti revidirana, ako SAD računaju da i dalje budu glavni globalan igrač.

  2. Da ponovo pokusam vid da i VI uvodite cemzuru.DA li neko stvarno mosli da je nasa vlast tako sposobna da je prva u vakcinaciji ili su nas ponovo dogovorno nasamarili da mi budemo zamorcici posto na zivotinjama vakcina nije isprobana.U cemu smo mi prvi osim u poslovima na sopstvenu stetu.ETo juce smo vidrli domete dpgovora sa SAD.i sve tako redom do nestanka i nas i drzave

  3. SRpske gluposti i zablude.U cemu je poenta prisustva Srba u tragova na KiM da li su se oni odbranili ili su ostali kao taoci i njih i S rbije.To je jos jedna podvals SAD i nato.Da nema ovih Srba u tragovima sta mislite da li bi i jedan siptar mogao pteci preko Srbije.DA li mislite da pd tih 200 ooo protetanih nebi bilo par hiljaba koji bi nastavili borbu razbalili KiM I proterali nato da kosova.Ovako i mi ucestvijemo u idruzenom zlocinackom poduhvatu otimsnja KiM. Da li svesno ilinrsvesno nrznam.Pretpostavljam svesno.Neverovatno ali istinito

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.