ИЗЛОГ КЊИГЕ

Јован Б. Душанић
ЕКОНОМСКО ТРОКЊИЖЈЕ
Филип Вишњић, Београд

Изузетно вредно дело једног од наших најбољих економиста – Јована Б. Душанића, редовног професора универзитета у пензији.
Аутор је први од наших академских економиста који није прихватио економски наратив што деценијама влада у најразвијенијим западним државама, те је једнодушно прихваћен и пропагиран од стране медијски експонираних српских економиста. Деценијама он подвргава оштрој, али аргументованој критици владајућу (мејнстрим) економску мисао (неокласичну економску теорију) која неминовно води глобалној економској (и не само економској) кризи. Поред тога, упорно је доказивао како ће ова погрешна економска теорија, те економска стратегија (неолиберална шок-терапија) и политика (Вашингтонски договор) које се на бази ње доносе и реализују у Србији, довести до катастрофалних резултата.
Ову веома сложену материју професор Душанић излаже на ретко приступачан начин, па је, с лакоћом, могу читати и они који немају економско образовање. Због препознатљивог стила писања ово економско штиво се чита као добро написан роман.

Чеслав Милош
ПЛАНИНЕ ПАРНАСА
Лагуна, Беогрда

У овој антиутопији планета је пренасељена људима које мучи једино страх од вишка времена. Они компулзивно доживљавају сваки слободан тренутак и лече се применом старих (еротска игра) и нових метода (стимулација струјом). Животом на Земљи управља Савез астронаута – највиша централна власт, која не управља јавно већ преко бројних опозиционих и превратничких удружења, као што је Више братство нирване. Пошто је изгубило осећај за циљ и континуитет, без богова, мудраца и ауторитета, човечанство је полудело за туризмом и удруживањима, универзитети су претворени у предузећа за продужавање детињства јер услед узнапредовале технологије не постоји потреба за радом, полицијски апарат је сувишан због развоја генетике и могућности утицања на човечји ум…
Према речима Јануша Р. Ковалчука, „Планине Парнаса“ су опомињући литерарни увид у савремену кризу човечанства.

Ан Нива
ПУТИНОВ КОНТИНЕНТ
Академска књига, Нови Сад

Немогуће је, када се помене Русија, избећи стереотипну поплаву изјашњавања „за Путина и против њега“. Кажем искрено: далеко је од мене идеја да дам коначан одговор на питање „Шта је Путину у глави?“, као и да тврдим како Путин представља „добро“ или „зло“ за своју земљу – ни у ком случају не постављам се као судија – радије желим да слушам оно суштинско, што ће рећи, шта Руси имају да кажу о томе и да покажу како је, овако или онако, тај човек пратио њихове животе у последњих седамнаест година. Кренућемо од крајњег истока, па ћемо се попети од европског дела Русије – што је, на повратку у земљу, одлучио да уради Александар Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност – показаћемо који то мотиви, која осећања утичу на избор руског народа, и зашто гласати за Путина у главама Руса не значи нужно гласати за „диктатора“. Покушаћемо да појмимо „малу стварност“ у „великој“ и пропитамо друштво како му изгледа свакодневица, чему се нада, од чега стрепи, које место заузима у концерту нација. Не заузимајући стране и без стереотипног виђења, желели бисмо да покажемо пажљиву и добронамерну знатижељу док будемо представљали превирања једног сложеног и тако занимљивог друштва.

Дејвид Р. Гилам
ПРИЧА АНЕ ФРАНК
Вулкан издаваштво, Београд

Моћна и дирљива прича која поставља питање: шта би се догодило да је Ана Франк преживела Холокауст? Величанствена приповест о трауми и искупљењу поштује наслеђе Ане Франк, не само као симбола наде и истрајности већ и дивне девојке великих амбиција и великог срца.
Година је 1945, а Ана Франк има шеснаест година. Преживела је концентрационе логоре, али њена мајка и сестра нису биле те среће. Ипак, као неким чудом, успева да се поново нађе с оцем у недавно ослобођеном Амстердаму, и то јој враћа наду у нови живот. Али није тако лако склопити разбијене делове њихових живота. Ана је збуњена, прогањају је духови ужаса које је проживела. Њен вољени дневник је изгубљен, а снови о томе да једног дана постане писац сада се чине далеким и бесмисленим. Бори се са сломљеним срцем и тугом, и мора да пронађе снагу да опрости и поврати веру у себе и друге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *