ВЕСНИК ДЕЗИНТЕГРАЦИЈА

МУКЕ ОКО УСВАЈАЊА БУЏЕТА ЕУ

У годинама иза нас постало је већ очигледно да неки нови ветрови дувају геополитичким небом Европе, али догађаји у вези с новим дугорочним буџетом ЕУ за период 2021–2027. прете да поветарце промена претворе у олују. Као гром, одјекнула је вест да су Мађарска и Пољска уложиле вето и одустале од усвајања новог буџета колоквијалног назива „Нова генерација ЕУ“ и тако поново довеле у питање природу и опстанак ове европске наднационалне творевине

У години коју изједа корона Европска унија има обавезу да усвоји нови буџетски пакет, који би требало не само да формално и рачуноводствено обезбеди њено функционисање него и да најави ступање нове Уније на глобалну позорницу. Као такав, по својој природи овај дугорочни буџет је замишљен као угаони камен ревитализације наднационалног пројекта какав је ЕУ, која се у деценијама иза нас суочава са организационим и бирократским проблемима, али и са структуралним и идеолошким пукотинама, уводећи Унију у својеврсну еру кризе идентитета. Након доба просперитета и напретка, који је заокружен масовним пријемом држава бившег Источног блока, Унија се постепено суочавала са све већим изазовима који су перманентно љуљали њене темеље постављене још средином 20. века.
Из данашње перспективе можемо слободно рећи да је криза започела неуспехом усвајања јединственог устава ЕУ и крахом Лисабонског споразума из 2007. године, на шта су се накалемили финансијски проблеми проузроковани великом кризом из 2008, односно проблеми у вези с јединственом монетарном политиком са чијим се наследством Европска унија и данас суочава. Поред тога, нови изазови су се временом јавили у виду дужничких криза које су редом погађале и погађају целокупан простор Медитерана, од Португалије, Шпаније преко Италије до Грчке, на шта су се надовезали и мигрантска криза и поремећени односи с најзначајнијим енергетским партнером на Истоку, да би све кулминирало пандемијом вируса корона који је, судећи по најновијим догађајима, озбиљно оборио имунитет ЕУ и који прети да од ње створи „болесника од Атлантика до Висле“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.