Светионик – Нова црногорска влада и пољубац камена у прстену

фото: Н. М.

Влада састављена од експерата биће по природи црногорска баш, што треба схватити двојако: виши и бољи пођоше вишима и бољима, а ови експерти једва грађанима најмање екс-ЈУ републике допадоше

Прошле ми је седмице у бутигу ушао један млађи, образован полуострвљанин, од кога сам уру времена прије полицијског часа чуо како се још увијек двоуми да ли да се жени или монаши. Будући женик, или монах, власник огромног комада земље пуне стогодишњих маслина, у једном ме тренутку питао на која имена типујем да ће се наћи у новој црногорској влади, и на које име типујем када је избор будућег патријарха у питању?
Учинило ми се да ће се тај који је под маском прије оженити него поћи у манастир, с обзиром на то каква питања поставља.
Казао сам да заиста не знам име нити једног кандидата за министра, а што се избора новог поглавара Српске православне цркве тиче – уздигао сам обрву – само се надам да ће бити изабран на апостолски начин, тј. жребом, уз посредовање свеприсутног Светог духа, не уз помоћ свеприсутног Александра Вучића.
Полуострвљанин само што није одмахнуо руком на први дио моје искрености. А заиста сам му рекао да човјек увијек има паметнија посла него се бавити до те мјере нискобуџетним и неквалитетним политичким ријалитијем какав је црногорски. Из „Печата“ ћу, 4. децембра 2020, деведесет и кусур (!) дана након гласања 30. августа, сазнати шта се скувало у страним и домаћим кужинама.
Пазимо…
Мјесецима прије избора на којима је парламентарну већину изгубио Мило Ђукановић био сам веома критичан према опозицији, Ђукановића углавном не помињући, јер се око те фигуре и нема више што рећи. Да није било цркве, да народ литијама није преплавио земљу горску и приморску, Мило би у седлу био и даље, какву је само имао опозицију.
И сада су гинисовски рекордери у политичкој неспособности стекли услове да постану власт, као да су изашли из вица у коме не коитира лијеп него упоран. А како су, финалменте, опозиционари стекли услове да постану власт? Тако што су Западу дали гаранције да ће све бити исто а наоко другачије, како ће Срби највише извисити, сви симболи остати (проблематична застава, проблематична химна, проблематични службени језик), а Влада неће – с руком на срцу – ни имати спољну политику.
А шта има влада која нема самосталну спољну политику?
Има бимба Марјанова.
Влада састављена од експерата биће по природи црногорска баш, што треба схватити двојако: виши и бољи пођоше вишима и бољима, а ови експерти једва грађанима најмање екс-ЈУ републике допадоше.
Што је горе, Влада ће бити застарјела чим се роди.
Како то?
Умјесто да се одмах ухвати укоштац са епидемијом незапослености, упитном туристичком сезоном 2021, недостатком здраве хране у футуру другом, Влада ће, без кинте у каси, без Министарства поморства (што јесте тако црногорски), море времена потрошити за међустраначка трвења, при чему до јуче владајући ДПС неће сједети скрштених руку, него ће подметати ноге колико може, а пакосно може на свим равнима, од обновљене забране уласка Владу Георгијеву у Монтенегро, преко проглашења амбасадора Србије personom non grata, до неког иног, још бизарнијег сценарија.
Но ни по јада што унутар генерално заостале Црне Горе која поред живе и славне поморачке историје Боке Которске у 21. вијеку нема Министарство поморства, али да се нико јавно, ко ће партиципирати у Влади, не одреди јасно спрам Монтенегро концентрационог логора у настајању, казује шта? Да су експерти листом пољубили камен у прстену и схватили да ко од њих буде уринирао уз вјетар, ко мрко погледа НАТО заставу или не призна Камалу за предсједника, биће ван политике и прилике да, осим личног богаћења, допринесе још горем животу једине српске државе која излази на море.
Као да нема свјетла на крају тунела у доба када ће транзиција ковида 19 у ковид 21 завити у црно све што економски уопште дише. Можда опозиционар заиста жели добро народу и себи, но чим постане власт – ослијепи и оглуви, одроди се, и значење ријечи патриотизам избрише из вокабулара.
То више није онај човјек. Изгледа исто, звучи исто, али није исти.
Сваки политичар, па и црногорски, посебно министар, ако зна да држава нема самосталну спољну политику, свој опстанак у власти не заснива више на моралним начелима. Концима повлачен одозго у подне и у поноћ, стаће иза наратива о корони, јер мора, чиме ће наудити народу бранећи како зна и умије интересе глобалиста који желе да коктеле пуне нано-честица (што их више не чини само вакцинама) убризгају у поданике земље којом наоко владају. Методом компликованог клота и фркета, нове су вакцине научене (није ово лош глагол) како да се уплету у наше гене, не би ли их онај ко неће умријети одмах, а брже хоће сигурно, пренио потомству које је такође предвиђено за одстрел.
Чим засједне, црногорска ће Влада постати застарјела, речено је. Одлучиваће о свему што есенцијално није хитно и што суштински није битно. Али, о парадокса!, чак и таква биће модернија од Владе у Београду, јер Београд владу, канда, и нема. Један човјек, по допуштењу, без самосталне спољне политике, вуче све конце по држави – подржаван од медија којима су и протојереј и стафорд чланови истог скупа. То чак ни у заосталој Црној Гори више није могуће.

Програмски формат Светионика јесте да бљеска с управо бококоторске нулте надморске. С једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *