СРБИ У ТРАГАЊУ ЗА ИЗГУБЉЕНИМ ВРЕМЕНОМ

Пише Слободан Јовановић

Поводом студије Велика превара, другог и допуњеног издања књиге Борисава Јовића Како су Срби изгубили век

Шта нам открива недавно објављени „први прилог још ненаписане историје Србије“?

Драматични догађаји деведесетих година не могу се ни разумети ни објаснити анализом самих деведесетих година. Борисав Јовић, тадашњи високи функционер Србије и Југославије, написао је о том времену и тим збивањима више књига сведочења у којима открива мање познате и непознате истине, али је тек најновијом својом књигом – Како су Срби изгубили век („Службени гласник”)– закорачио дубље у прошлост, како би одговоре на оно што нам се догодило потражио у историјској перспективи.
Открића и закључци до којих је дошао упиру снажно светло на изворе кризе, потом и пропасти Југославије, а посебно на тешку или, како он каже, трагичну судбину српског народа у заједничкој држави. Корени трагичне судбине Срба – која је кулминирала НАТО агресијом и етничким чишћењем више стотина хиљада Срба с њихових вековних станишта и простора у Крајини и Славонији, с Косова и Метохије, као и отимањем српске покрајине – сежу до самог почетка века и стварања заједничке државе. Судбина пројекта званог Југославија, који је два пута рушен у крви и великом страдању највише српског народа, наметнула је сазнање да је управо то била прва и велика, такорећи кобна грешка српског народа, односно његовог тадашњег вођства.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Ех, није узалуд Черчил рекао свом секретеру да ниједна вест није вредна ремећења његовог ноћног одмора, осим вести ДА СЕ НЕМАЧКА ПОНОВО УЈЕДИНИЛА…

  2. Tоплица

    Хвала Богу да је ико од нас коначно смогао снаге да овако прозбори, а није никакво чудо да је то сада Борислав Јовић, чија трезвеност нам је позната откад и он сам. Само је оно о чему Јовић пише, за Српски народ толико опасно, да је сам наслов могао да буде драматичнији од простог трагања за изгубљеним временом. Могао је да, као последица свега, буде споменут чак и генофонд овог народа, за који ће се на жалост, на крају испоставити да је управо он неопозиво угрожен ! Јер је ово плачевно стање са рађањем, одсељавањем, нагомиланим лешинарима над нама, као над стрвином – све скупа заиста мрачно предсказање . . .
    Ствари су дошле дотле да данас, иако коначно знамо ко су нам пријатељи и евентуални спасиоци, на јави не смемо то ни да споменемо ! Колико онда ту вреди отрежњење, макар било и у најчистијој форми ?!
    Честитамо аутору Слободану Јовановићу на одличној ретроспективи оног века и изабраним цитатима, уз горко подсеђање да је онај славнији Сл. Јовановић био за круну над целом оном земљом до самог престанка рада фабрике смрти у Јасеновцу ! Заиста горке плодове нам је донела генерација наше ‘интелигенције’ регента Александра Карађорђевића, и оне следеће све до данашње . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *