Писма из Тамног вилајета – Последњи азил

Док цијели свет страхује од следећег потеза Исламске државе, БиХ је проблем ријешила на њој јединствен начин. Постала је сигурна база за њене борце

Ништа речитије није могло да демантује генерала Селму Цикотића, СДА политичара који је до јуче тврдио да су мигранти у БиХ „некаква секси тема“ и „извор новог туристичког замаха“, од недавног убиства Јасмина Беровића у насељу Отес. То што је поменути генерал, министар безбједности, повезан с ратним злочинима у Бугојну тек делимично може да објасни ово скандалозно ишчитавање суморне босанске стварности. Прича је дакако шира.

ДАНАС ПАРИЗ, СУТРА БЕЧ Идеја и организација Исламске државе била је неко вријеме на Блиском истоку део америчке и турске стратегије разарања арапског свијета, те наводног „обуздавања“ Русије. Промјена је наступила када су Американци убили Осаму бин Ладена и направили чврсти савез с Ал Каидом. Након тога ривалитетом двије војнополитичке и терористичке организације управљале су САД.
Данас ИСИЛ делује кроз миграциона кретања, и то не више на Блиском истоку него на Балкану, одакле шири и организује мрежу у земљама ЕУ. Циљ је један: рат против новог непријатеља, а он је данас у Паризу, сутра у Бечу… За одржавање структуре важна је безбедна база. Организујући на територији БиХ кампове и смјештај за борце ИСИЛ-а, врх СДА реализује концепт „привремено ријешење до коначног циља“ – предах и регрутовање до следећег илегалног кретања према земљама Европске уније. Владе САД и Турске могу бити задовољне. Јака геополитичка позиција базирана на контроли сталне терористичке пријетње, у њиховим је рукама.

МИГРАНТИ? Власт у Сарајеву не хаје за властити устав и законе који регулишу улазак и кретање странаца у земљи. У складу са Законом о азилу, Служба за послове са странцима је надлежна за примање исказане намјере за подношење захтјева за азил, али није за поступак самог азила. Ова служба након што прими исказану намјеру подношења захтјева за азил о томе обавјештава Министарство безбједности БиХ – Сектор за азил, који предузима радње из своје надлежности, те спроводи поступак азила, у складу са Законом о азилу.
Од почетка 2020. Служба за послове са странцима регистровала је 14.006 „миграната“ који су исказали намјеру подношења захтјева за азил. Највише их долази из Авганистана (4.111), Пакистана (3.460), Бангладеша (2.660), Марока (1.207) и Ирака (590).
У октобру 2020. Служба је регистровала 1.253 „мигранта“ који су исказали намјеру подношења захтјева за азил. С обзиром на то да је поступак азила у надлежности Министарства безбједности БиХ, Сектора за азил, Служба за странце нема увид и не располаже подацима о поднесеним захтјевима за азил.
Упозорење шефа мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ и субрегионалног координатора за Западни Балкан да у БиХ влада хуманитарна криза која ескалира на више фронтова, о чему најбоље свједоче хиљаде миграната који и ове зиме спавају на улицама, није интригирала надлежне службе.
Према подацима Федералне управе полиције, до новембра ове године, на подручју Федерације БиХ „мигранти“ су починили 292 кривична и 225 прекршајних дјела. Ухапшено је њих 191. Највише кривичних дјела почињено је у Унско-санском, Сарајевском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону, гдје је и највећа концентрација такозваних миграната.
У Бихаћу су 30. септембра авганистански „мигранти“ напали пакистанске и двојицу убили. Било је 18 повријеђених. На Илиџи је у Kасиндолској улици Мароканац Халид Амрави (20) ножем убио Отомана Силана из Марока.
У Сарајеву су ухапшена двојица миграната из Алжира Лотфи Фандију (25) и Аимену Абдоугабру (18) због сумње да су убили мигранта на Илиџи. Тјело убијеног је пронађено у септембру, на прилазном путу поред куће у Улици Вреоца. Руке су му биле везане пластичним везицама, па се сумња да је заробљен и убијен.

ЗНА ТО ИНЦКО У свим муслиманским кантонима учестала су убиства, покушаји убистава, туче, трговина дрогом, тешке крађе и разбојништва, нарушавање безбједности…
О томе шути Инцко и западне дипломате у Сарајеву. Они прећуткују и чињеницу да РС захваљујући озбиљном безбједносном приступу проблему, од стране институција, а посебно МУП-а Републике Српске нема проблема с мигрантима јер нема тзв. мигрантских кампова.
Фокус западних дипломата тренутно је на највећој пљачки у ери пандемије, тешкој пет милиона евра. Пажња није срачуната на то да се казне починиоци већ, напротив, да се афера заташка. Отуда притисак на српске кадрове у правосуђу, предсједника ВСТС и првог човека правосуђа у БиХ Милана Тегелтију, као и исфабрикована афера о снимку. У овом тренутку они пажљиво крију факат да је снимање као кривично дјело забрањено у Аустрији и у Великој Британији, па Валентин Инцко и Метју Филд, као повод и алиби за хајку на носиоца најважније функције у БиХ, предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика користе управо незаконите снимке. Македонски сценарио има за циљ изазивање кризе како би се амнестирали починиоци крађе вредне пет милиона, и наравно, директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић Осмица. Јер ако кула од песка почне да се руши, убрзо ће иза оних пет милиона испливати још једна страшнија истина. Она о наводним мигрантима а заправо борцима ИСИЛ-а којима је Босна једини преостали сигуран азил у свијету. Зна то Инцко…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *