Највише се продају полисе здравственог осигурања

Пандемија није успорила тржиште осигурања, поручују из Удружења осигуравача Србије

Грађани Србије су у прва три квартала 2020. године највише куповали полисе здравственог осигурања. Тиме је потврђен став да највећи потенцијал на српском тржишту има добровољно здравствено осигурање. Један од главних разлога је пандемија изазвана вирусом корона, јер се и у Србији, као и у другим земљама, државне здравствене установе углавном брину о оболелима од ковида 19, објашњава генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

Да ли се и колико сектор осигурања мења због актуелне кризе?

Осигурање је „жива“ ствар која се стално мења и прилагођава потребама грађана. Пре сто година биле су, примера ради, актуелне полисе којима су очеви осигуравали мираз које њихове љубимице износе из куће. Данас, тешко да је и мираз преживео. Ситуација у којој се налазимо од пролећа је потпуно нова и за осигураваче, који сада креирају нове врсте осигурања, прилагођене специфичним потребама грађана. Другачија је и продаја полиса, јер све више корисника услуга захтева онлајн-куповину полиса што се мора испоштовати. У сваком случају, осигурање у Србији успешно превазилази постојећу кризу, пружајући подршку грађанима и привреди, уз брзо прилагођавање новим изазовима и новим потребама.

Које полисе се највише продају у доба пандемије?

Поред добровољног здравственог осигурања, благи раст бележе имовинска и осигурања моторних возила. С друге стране су врсте осигурања које су, због своје природе, претрпеле пад премије од појаве короне. У осигурању путовања је за прва три тромесечја ове године забележен пад од скоро 63%, што се и могло очекивати, јер готово да нигде није ни могло да се путује.

Шта се дешава са животним осигурањем? Колико оно трпи због актуелне кризе?

Дошло је до благог успоравања раста, али и животно осигурање ипак расте, што је добар показатељ јер знамо у колико се сложеној здравственој ситуацији и финансијској неизвесности налазимо. Донекле забрињава чињеница да остварени раст премије није условљен толико развојем свести грађана о неопходности животног осигурања, колико тиме што је животно осигурање у све већој мери увезано кроз банкарске производе. Проблем је што већина полиса животног осигурања искључује пандемијске ризике. Али то је и проблем на глобалном нивоу, па се решења траже у партнерству с државама, издвајању посебних резерви и формирању фондова. Очекујем снажан раст животних осигурања, који ће иницирати управо актуелна пандемија, која продубљује свест о потреби да се живот осигура. То је светски тренд, што су на недавно одржаним Српским даним осигурања потврдиле и колеге из ЕУ и САД. Најважније је да се нашим грађанима нуде различити производи животних осигурања, који по стандарду и квалитету заштите не заостају од развијених европских земаља и који су скројени према потребама и финансијским могућностима просечног становника.

Помињете Српске дане осигурања. Који су главни закључци Конференције?

Нама је та конференција, одржана у онлајн-формату, била више него неопходна. Једина тема била је пандемија и њен утицај на финансијско, посебно тржиште осигурања. О томе колико је то битно говори и податак да снимак скупа, на УОС-овом јутјуб каналу, до сада има више од 30.000 прегледа, што говори и о значају осигурања. Главне поруке скупа су да осигурање није доживело колапс, да је показало стабилност и флексибилност и да је спремно за нове изазове. Конференција је показала и да осигурање у Србији има светлу будућност, али да је то нешто што треба градити и напорно радити на томе.

Да ли грађани могу да буду безбрижни да ће осигуравајућа друштва испунити своје обавезе према њима?

Штете се несметано исплаћују од марта, када је почела пандемија и нема оштећених грађана. Одржан је континуитет пословања, брзо су измењени постојећи и уведени нови производи, организована онлајн-продаја полиса. Не треба заборавити ни то да је пролетос грађанима било омогућено да одложе обавезе по основу плаћање полиса током ванредног стања. То је још један аргумент у прилог чињеници да нам је тржиште довољно снажно да ни актуелна криза не може да изазове потресе. Грађани могу да буду потпуно мирни и сигурни да ће друштва измирити своје обавезе према њима, као и до сада. Застоја у исплати неће бити. Али морамо да се навикнемо на живот с епидемијама различитог типа и облика и на могуће последице. За то се треба добро и унапред припремити, а ту је осигурање најбољи и најсигурнији партнер. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *