IPS покажи – платите рачун користећи само мобилни телефон

Компанија НИС уводи иновативни начин плаћања на свим бензинским станицама

Компанија НИС у сарадњи са Банком Поштанска штедионица омогућила је инстант плаћање на продајном месту трговца IPS QR кодом, чији је носилац Народна банка Србије.

На свим NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама у Србији од данас је могуће платити рачун коришћењем „IPS покажи“ методе, односно помоћу мобилног телефона са апликацијом у коју је интегрисан IPS QR код Народне банке Србије. Иновативни начин плаћања први пут је доступан на бензинским станицама и представља безбедно, брзо и једноставно решење које искључује коришћење платних картица или готовог новца.

Када купац жели да плати гориво или другу робу на каси бензинске станице потребно је да активира mbanking апликацију на свом телефону, кликне на опцију „IPS покажи“, унесе свој ПИН код, отисак прста или скенира лице како би банка извршила аутентификацију и покаже IPS QR код продавцу. Продавац затим скенира код са телефона, а за неколико секунди купац и продавац добијају информацију да је трансакција успешна и процес је штампањем фискалног рачуна завршен.

Применом савремене технологије на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама мобилни телефон постаје новчаник, а корисници добијају могућност да на практичан и сигуран начин изврше плаћање и искористе предности технолошког развоја савременог света.

Драгана Станић, вицергувернер Народне банке Србије, изјавила је да су промене и увођење савремених сервиса континуирани процес за Народну банку Србије.

„На путу иновација, врло нам је значајна подршка компанија које препознају значај савремених сервиса и користи које ти производи доносе, међу којима је и компанија НИС. Овом приликом се захваљујемо како НИС-у, тако и Банци Поштанска штедионица, на томе што су увели овај најсавременији вид плаћања на продајним местима чиме су се сврстали у групу трговаца који заједно са Народном банком Србије праве велике кораке ка заједничком циљу –  модерна, једноставна, сигурна и јефтина платна услуга за све, у сваком тренутку и у свакој прилици. Инстант плаћања нису само брза и једноставна, већ подразумевају значајно ниже трошкове прихватања у односу на картична плаћања и додатно, од сваке наплате путем инстант плаћања средства су компанији НИС на располагању у неколико секунди захваљујући платном систему Народне банке Србије, који је гувернер, госпођа Јоргованка Табаковић, пустила у рад пре две године и којим је већ извршено преко 30 милиона трансакција“, истакла је вицегувернерка Народне банке Србије, додајући да ће ускоро Народна банка пустити у рад  услугу инстант преноса новчаних средстава код којих ће грађани бити у могућности да једноставно, у неколико секунди, пошаљу свој новац на број мобилног телефона и то знајући само број мобилног телефона примаоца плаћања, без потребе да памте или записују број рачуна примаоца плаћања.

Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, рекао је да је НИС, као лидер на домаћем тржишту нафтних деривата, усмерен на сталну модернизацију и увођење иновација у свим сегментима пословања.

„Данас чинимо још један корак напред ка стварању јачег, иновативнијег и  стабилнијег НИС-а. Први у енергетском сектору уводимо услугу инстант плаћања која нашим потрошачима омогућава да безбедно, брзо, сигурно и једноставно изврше плаћање на нашим бензинским станицама,  користећи само свој мобилни телефон. Задовољство потрошача за компанију НИС је главни приоритет и зато смо у континуитету посвећени сталном унапређењу квалитета наших услуга и производа. Посебно ми је задовољство што је ово још један од пројеката које смо остварили у сарадњи са нашим домаћим партнерима, Народном банком Србије и Банком Поштанска штедоница. Наставићемо да јачамо наше заједничко партнерство и убудуће“, истакао је Черепанов.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, подсетио је да су Народна банка Србије, НИС и Поштанска штедионица пре два месеца омогућили подизање готовине на бензинским станицама НИС-а за кориснике националне DINA картице.

„Данас идемо корак даље. Банка Поштанска штедионица је прва банка у Србији која је у фебруару ове године у сарадњи са Народном банком Србије омогућила инстант плаћање IPS QR кодом. Ово је други корак за НИС – после услуге подизања готовине, данас смо у прилици да на свим бензинским станицама НИС-а, без потребе коришћења платне картице или готовине, плаћање обавимо користећи мобилни телефон. Сигурно је да ове иновације не би биле оствариве да за то није створен амбијент, заваљујући Народној банци Србије која развија иновативне платне услуге, као и финансијској и монетарној стабилности коју обезбеђују Влада Републике Србије, Министарство финансија и Народна банка Србије“, навео је Кекић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *