Да ли је Станивуковић нови Додик?

Савез независних социјалдемократа Милорада Додика на локалним изборима остварио је победе у већини градова и општина Републике Српске, али пораз његових кандидата у надметању за два највећа града РС, Бањалуке и Бијељине, представља озбиљан ударац за најмоћнијег политичара Републике Српске

Недавни локални избори у БиХ нису имали значај који доносе општи избори за парламенте ентитета, кантона и заједничке органе дејтонске творевине, али су – поред борбе за и те како важан комад градске и општинске власти – показали тренутно политичко расположење бирача, сигнализирајући како би се они могли определити приликом далеко битнијег изјашњавања заказаног за 2022. годину.

НАЦИОНАЛНЕ СТРАНКЕ Од три владајуће националне странке најгоре је прошла Странка демократске акције, која је доживела тежак пораз у великим градовима с доминантно бошњачким становништвом – Сарајеву, Зеници, Тузли, Бихаћу. Њен „федерални партнер“ ХДЗ остварио је убедљив тријумф у хрватском гласачком телу, освојивши власт у 20 општина у којима припадници најмалобројнијег народа Босне и Херцеговине чине већину.
Ако би се гледао проценат освојених гласова, као и број градова и општина у којима је (што самостално, што у коалицији с партнерима) узета власт, онда би се за највећег победника на овим изборима могао прогласити Савез независних социјалдемократа Републике Српске. Странци Милорада Додика припало је 33 одсто гласова бирача, што је раст од 1 до 1,5 одсто у односу на претходне опште изборе, а с партнерима је обезбедила већину у 42 локалне заједнице мањег ентитета, те у три општине Бошњачко-хрватске федерације настањене претежно српским становништвом (Дрвар, Босански Петровац, Гламоч). СНСД је извојевао победе у изузетно значајним регионалним центрима – Добоју и Приједору, али и у Требињу, Фочи, Палама, Источном Сарајеву, Зворнику, Градишки…
Најјача опозициона партија РС, Српска демократска странка, морала је да се задовољи подршком 13 одсто бирача (пет одсто мање у односу на последње опште изборе) и тријумфом у 18 општина и градова.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

 1. Јездимир Дангић

  Свакако не. Он као подмладак, односно “млади лидер” ПДП-а (Станивуковић-Тривићка-Благић-Дроњак и ПДПова НВО “Рестарт”), улично-“револуционарно”, отпорашко-мајдановско крило Иванићеве и Бореновићеве Партије демократског прогреса. Бескрупулозно амбициозни средњошколац, несвршени студент, али зато син најбогатијег тајкуна Српске. Узданица сарајевске чаршије, србождерских бошњачких медија, западних амбасада и аутошовинистичке “Друге Србије”. ПДП и преумљени, преобучени СДС су носиоци тзв. “британско њемачке иницијативе”, заједно са Изетбеговићевом СДА (сви заједно су курсисти и ученици њемачког Конрад Аденауер штифтунга) и потписници Платформе за БиХ под покровитељством Британаца, Германа и сорошевске, америчке дубоке државе, све са циљем елииминације “малигног руског утицаја” и обарање М. Додика са власт што би (по њиховом плану) довело до стварања “нормалне државе” БиХ, њене унитаризације и додатног развлашћивања и обесмишљавања постојања Републике Српске од које би остала сам празна љуштура. Једна од проипремних радњи у том правцу био је и покушај “Бањалучког Мајдана”, пројекта обојене револуције под називом “Правда за Давида” коју су медијски и пропагандно подржали плаћеничке медијске агентуре у Српској (БНТВ, “БУКА” магазин/ТВ… и чопор плаћених назови “новинара”-активиста, блогера, са платног списка западних амбасада и сарајевске чаршије…) као и сама бошњачка медијско-пропагандна камарила. Узгред, БХ “платформаши” (СДА+ПДП+СДС), носиоци поменуте британско-немачке иницијативе” су као противуслугу и награду за своје деловање великодушно учлањени у ЕПП, “Странку европских народњака”.
  Дакле, не, Станивуковић није нови Додик него је нови МЛАДЕН ИВАНИЋ… којег незванично зову “СРПСКИ КОМШИЋ”. Може се рећи и да је Станивуковић нови Богић Богићевић… Такорећи БОГИЋ 2.0.

  А шта је основни задатак Станивуковића, Иванића, Бореновића, ПДПа, “новог” “реформисаног” СДСа видљиво је и из овог наступа Младена Иванића на сесији СДА-ове Политичке академије у Зеници прије 5-6 година… Видети линк доле.
  Па, сад’, коме не одговара “бахати” Додик… нека се ослони и поузда у Иванића, Бореновића Станивуковића, Богића Богићевића… —-> http://www.youtube.com/watch?v=UZNCSbjN9pQ

  3
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.