Америчка година?

Живот се у држави Гугла и Фејсбука толико удаљио од стварности да то постаје неподношљива бесциљност

1 Магазин „Тајм“ поставио је себе на такво место да је са самоувереношћу неупоредивом у последњих сто година одређивао шта је важно у свету и ко је личност бр. 1 у том свету. Како је Њујорк био центар света, то није ни био проблем. Ко на брдо, ак’ и мало стоји, / више види но онај под брдом. И тако је то трајало. Али што рече Његош – то је срећа дала ал’ несрећа!
Овог децембра ево „Тајма“ с насловном страном: „2020, најгора од свих година“ (2020, The Worst Year Ever). „Ова 2020. тестирала нас је преко сваке мере. Куда идемо одавде?“ Највећем лађару одједном су потонуле све лађе. А од свих великих аналитичара „Тајм“ је одлучио да „сузе над злом судбином“ рони њихова филмска критичарка Стефани Закарек, чији је посао „да гледа филмове и успоставља везе филмског и ширег света и наших живота“.
Могло би се рећи да је избор прави. Ово јесте крај једног филма, који ће историја именовати Pax Americana. И никад се ни у једном друштву није тако безгранично мешао свет наших живота и свет наших фантазија. Нико никад није као Америка, подижући погоне за масовну производњу паралелног живота у предграђу Лос Анђелеса, Холивуду, мешао стварни живот и покретне слике. Стварност је стално постајала од другоразредног значаја. Тако се и капиталистичка економија, у коју је концентрисана моћ успона Запада, претворила у видео-игрицу.- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *