СВЕЧАНО ПУШТЕНО У РАД НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ У РАФИНЕРИЈИ НАФТЕ ПАНЧЕВО

„Дубока прерада“ за веће количине најквалитетнијих горива и почетак домаће производње нафтног кокса

У Рафинерији нафте Панчево данас је свечано пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, пројекат вредан више од 300 милиона евра. Изградњом новог производног комплекса НИС је у сарадњи водећих акционара, руске компаније „Гаспром њефт“ и Републике Србије, наставио са сталном модернизацијом Рафинерије у Панчеву и напорима да се унапреди квалитет радних процеса, производа и услуга.

Свечаном догађају у Рафинерији нафте Панчево присуствовали су Александар Вучић, председник Републике Србије, Александар Боцан Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка рударства и енеретике Републике Србије, Александар Дјуков, председник Управног одбора „Гаспром њефта“, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, представници Владе Србије, локалне самоуправе и друге званице.

Пројекат „Дубока прерада“ доноси НИС-у, Републици Србији и њеним грађанима бројне еколошке, пословне и друге користи. Нови комплекс омогућава оптимално искоришћење капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање дубине прераде до 99,2 одсто (са 86 одсто у 2017. години) што је у рангу најбољих светских рафинерија по овом показатељу. То ће значити повећану производњу висококвалитетних горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса, као и почетак производње нафтног кокса, производа који је до сада увожен у нашу земљу. Такође, биће значајно унапређена заштита животне средине јер престаје производња мазута са високим садржајем сумпора. Са друге стране, НИС ће овим пројектом учврстити позицију лидера на домаћем и појачати конкурентност на регионалном тржишту нафтних деривата. На новом постројењу упослено је 63 новозапослених, док су домаћи извођачи чинили 80 одсто радне снаге ангажоване током изградње комплекса.

Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

„Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације”, рекао је Вучић.

 

Како је рекао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке. Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада. Вучић се присетио и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало веровао да ће све са успехом бити завршено.

„Али, срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене”, приметио је Вучић. поводом постројења, чија је градња почела пре три године.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту. Он је констатовао да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

„То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата”, поручио је Вучић.

Председник истје истакао да је најважније да ће се сада у Панчеву производити у квалитету евро 5 за 40 одсто више дизела, бензин за два одсто и ТНГ за седам одсто више. То ће давати предност НИС-у на тржишту и доприносити њеном даљем развоју, али и већим уплатама у српски буџет.

„Ово постројење је од великог значаја за целу земљу и показује како као феникса из пепела можете да подигнете оно што је било попутно уништено 1999. године, захваљујући великим инвестицијама од 330 милиона евра”.

Постројење „Дубока прерада” Рафинерије у Панчеву, која је данас пуштена у рад, побољшаће прераду нафте до 99 одсто, смањиће загађење и побољшаће позицију Србије и НИС-а на тржишту, рекао је председник Управног одбора „Гаспром њефта” Александар Дјуков.

Он је подсетио да су у јесен 2017. године најавили почетак изградње постројења „Дубоке прераде” у Панчеву и да је данас, за три године, тај посао успешно реализован.

„Овај пројекат је од велике важности како за Рафинерију Панчево, тако и за целокупну компанију НИС. Пуштање у рад пројекта „Дубока прерада” ће побољшати до 99 одсто, чиме ће стати у ред најквалитетнијих објеката те врсте у читавом свету”, рекао је Дјуков. Додао је да је тај пројекат у складу са еколошким стандардима које прописује енергетска заједница.

Дјуков је нагласио да се овим пројектом не завршава активан развој НИС-а у целини и у нафтној преради, већ ће, додаје, бити настављен, као и у развоју мреже бензинских станица. Најављује да ће следеће године НИС са „Гаспромом” завршити пројекат Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО) у Панчеву.

„Константан развој компаније НИС још један је пример да Руси и Срби нису само братски народ, већ и добри и ефикасни партнери”, рекао је Дјуков.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је изјавио:

„Тренутак у којем смо покренули ово моћно постројење  је велики искорак у нову еру нашег рада. Капиталне инвестиције, модернизација и дигитализација су  наша стратегија, али  и наша реалност која унапређује један од најважнијих сегмената нашег пословања. Дубока прерада није само нова технологија. То је нова позиција у индустрији и на тржишту, нова референца Компаније, то су нови стандарди. Од исте сировине сада добијамо више тржишно вреднијих деривата, производимо кокс који се до сада само увозио и чувамо животну средину. То је велики бенефит за пословање, за наше запослене, за потрошаче и за целу заједницу. Дубока прерада остварује нашу визију да НИС увек буде иновативни лидер, нашу мисију да будемо поуздан партнер држави, заједници и грађанима и наш мото да будућност претварамо у дело“.  

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али је водећа грана тог партнерства енергетски систем.

Амбасадор је истакао да он не зна ни за једну енергетску компанију у региону и Европи да у садашњим околностима пандемије и неповољној ситуацији на тржишту наставља развој и завршава најважније пројекте као што то ради НИС.

„Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али водећа градна тог партнерства је енергетски сектор”, истиче амбасадор и додаје да сваки облик сарадње између две земље није могућ без добрих односа у политичкој сфери.

„НИС остаје наше водеће заједничко предузеће у целокупној сарадњи и данашњи догађај то и потврђује”, подвукао је амбасадор.

 

Додатна информација:

Реализацијом пројекта „Дубока прерада“ Рафинерија нафте у Панчеву сврстала се међу најсавременија постројења у овом делу Европе. Овај пројекат је кључна инвестиција друге фазе модернизације Рафинерије у Панчеву. Прва фаза реализована је од 2009. до 2012. године и у њу је уложено више од 500 милиона евра. Централни пројекат те етапе развоја био је изградња комплекса за благи хидрокрекинг и хидрообраду (MHC/DHT), којим је омогућена домаћа производња горива Евро 5 стандарда. Модернизација Рафинерије нафте у Панчеву и надаље ће бити један од приоритета даљег развоја НИС-а. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *