Оптужба није пресуда

ОВК у Хагу

Ма колико потези Специјалног суда за злочине ОВК деловали одлучно и уверљиво, досадашња искуства упозоравају на опрез јер од политике, пре свега Запада, зависи и каква ће у крајњем исходу бити коначна пресуда

У Приштини се ипак догодило чудо. У тренутку када је победа председничког кандидата за Белу кућу Џозефа Бајдена над досадашњим председником Доналдом Трампом постајала све изгледнија, чему су се посебно радовали албански лидери у Приштини, суд у Хагу потврдио је оптужницу за ратне злочине против председника привремених приштинских институција Хашима Тачија. Специјални суд такође је потврдио оптужницу и против његовог политичког савезника и наследника на челу Демократске партије Косова Кадрија Веселија.

ЗЛОЧИНЦИ ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ Тачи је у четвртак (5. новембра) поднео оставку на место председника Косова, а одмах је уследило и њихово пребацивање у Хаг.
Само дан раније припадници међународне полиције упали су у породичну кућу Јакупа Краснићија, за кога се сматра да би могао бити крунски сведок на суђењу злочинцима из те организације. Kраснићи је једна од главних личности тзв. ОВK, а током сукоба био је и њен портпарол. Био је и председник парламента и министар у приштинској влади. Тренутно се налази на месту председника Националног савета Социјалдемократске иницијативе. Одмах после саслушања из његовог дома однета је обимна документација.
Припадници Еулекса претресли су и седиште Демократске партије Косова, као и породичне куће Хашима Тачија, Кадриja Весељија и шефа посланичке групе Покрета „Самоопредељење“ (ПС) Реџепа Сељимија. Свима им је потврђена оптужница за ратне злочине и злочине против човечности.
Њих тројица су на истој оптужници са још осморицом осумњичених за ратне злочине и убиства 100 цивила, Срба и Албанаца, током сукоба на Косову и Метохији. Тачи и Весељи су четврти и пети којима је потврђена оптужница. То је већ учињено у поступцима против Саљиха Мустафе, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.