Јохан Гуденус – Глобалисти могу да раде шта хоће, али не и докле хоће

Разговарао и фотографије Милан Тимотић
Превод са немачког Константин Добриловић

Јохан Гуденус потиче из грофовске породице у Доњој Аустрији. Завршио је Дипломатску академију у Бечу и похађао курсеве на Универзитету „Ломоносов“ у Москви. Био је високи функционер Слободарске партије ФПО и аустријском парламенту. Као најближи сарадник и следбених Хајнца Кристијана Штрахеа, лидера ФПО и вицеканцелара Аустрије после афере Ибица поднео је оставку на све политичке функције и тренутно се бави приватним бизнисом. Али, како каже, своја уверења није променио и није искључено да ће се у скорој будућности вратити у политику

Разговор с Јоханом Гуденусом, бившим шефом Посланичке групе Слободарске партије Аустрије (ФПО) у аустријском парламенту, потпредседником странке и замеником градоначелника Беча, иначе најближим сарадником такође бившег лидера (ФПО) и вицеканцелара Хајнца Кристијана Штрахеа, вођен је у Бечу 30. октобра. Истога дана, недуго после интервјуа, десио се вандалски упад муслиманских екстремиста у католичку цркву у центру Беча, при чему је унутрашњост катедрале потпуно уништена, али вест о томе није добила одговарајући значај у медијима. Неколико дана после тога, 3. новембра, догодио се тешки терористички напад муслиманских екстремиста на престоницу Аустрије који је за последицу имао петоро убијених и више рањених грађана.

Пре три године (27. јула 2017) један бечки адвокат и његови сарадници провокатори увукли су Хајнца Кристијана Штрахеа и вас као његовог блиског сарадника у намештену корупционашку аферу. Две године касније, у мају 2019, уцењивачки видео-запис уздрмао је вашу странку и пала је аустријска влада. Зашто се на то чекало две године?
Била је то дуго планирана акција људи из тајних служби и око тајних служби. Цела акција око урушавања ФПО и нас двојице као њених лидера испланирана је много пре него што је изведена. Видео-снимак је направљен 2017. године када ФПО није био на власти нити је имао извршну власт на савезном нивоу. Међутим, они су то урадили баш због тога што је ФПО према свим истраживањима био у успону и све је показивало да ће ући у власт, што је требало да се спречи. Све је осмислила и одрадила сила из позадине, нека „мека моћ“, са циљем да нас тим снимком уцењује у случају да уђемо у аустријску владу, или чак да сруше аустријску владу, што су и урадили. Психолошки су много добро одрадили свој задатак, јер су после састанка на Ибици наставили контакт с нама, али без „главног“ актера, без фамозне Рускиње која је „нестала“ и нигде се више није појављивала, јер је, наводно, изгубила интерес за инвестицију. Себе су представљали као некога ко може и хоће да је убеди да треба да улаже у Аустрију. Дакле, видео је направљен у јулу 2017, избори су били у октобру и ми смо на тим изборима као ФПО врло добро прошили. Чак ми је сарадник те фамозне Рускиње честитао победу на изборима и нагласио како нам то сад „олакшава ствари“, али ја у томе још нисам препознао њихове лоше намере. Све говори да су били добро уиграна екипа. Онда је контакт одједном нестао, и кад нам је постало јасно о чему се ради, већ је било касно. Наравно, после свега смо постали паметнији, али немачки и аустријски новинари су све то искористили да направе аферу.
Знате ли ко стоји иза те нимало наивне афере? Да ли вам је познато о којим се структурама ради – политичким, економским, безбедносним или неким другим?
Могу да кажем само да претпостављам да се ради о политичким структурама са Запада. Из Европске уније, јер увек треба да се питамо – коме је било у интересу да то уради. А нема сумње да баш поменуте структуре имају велики интерес за овако нешто и то десет дана пред изборе у ЕУ. Великим концернима и корпорацијама у њиховом власништву не одговара политика коју води ФПО и ваљало ју је неутрализовати и онемогућити у даљем напредовању. Да ли мислите да је случајност што су једне утицајне немачке новине пустиле то баш десет дана пред европске изборе? И то свега пет минута од укупно седам сати снимљеног материјала. То је урађено по налогу „сила из таме“ с тачно одређеним циљем.
Подметнута руска милионерка Аљона Макарова покушала је да вас увуче у аферу од 270 милиона евра мита. Ваш одговор је био – ми не радимо ништа илегално, и тачка! Како је дошло до тог сусрета?
У марту 2017. године ти људи су ми пришли и рекли да желе да ме упознају с дотичном дамом која жели да купи ловиште у Аустрији. Пола године пре тога мој отац се упокојио, а моја породица је имала такво земљиште за продају. Наводна руска олигархиња ми је рекла да жели да дође у Аустрију, да купи то земљиште и да упозна Штрахеа. Имали смо више сусрета, али кад смо се срели у Бечу, Штрахе је био заузет и није могао да дође. Како је она била веома добро припремљена и обавештена за сусрет с нама, и знала да волимо Ибицу и често идемо тамо, предложила је да се тамо и нађемо. Био је то „џокер“ на који смо се упецали.
Током истраге нестале су Штрахеове СМС поруке које је разменио са канцеларом Себастијаном Курцом. Како је могуће да комплетна преписка нестане?
Не знам о којим се порукама ради, али знам да је Штрахе радо водио коресподенцију СМС порукама. Уосталом, Курц и Штрахе су као канцелар и вицеканцелар највише комуницирали, а управо та преписка недостаје у истрази, што је свакако интересантно. Парламентарна истрага треба да покаже о чему се ради. Можемо само да претпостављамо јер знамо да су заинтересовани за одређене законе понекад донацијама успевали да издејствују њихово доношење и можда је баш то садржано у недостајућим порукама.
Одговарајући на аферу Ибица прозвали сте аустријске милијардере – произвођача и извозника оружја Гастона Глока, власника „Новоматика“ Јохана Графа и пребогату Хајди Хортен као финансијере ваших политичких супарника, који упорно одбијају да сведоче у истрази. Како је то могуће?
Штрахе је, по моме мишљењу, поменуо наведена имена зато што су она позната најширој аустријској јавности, али ја заиста не знам да ли су и кога они финансирали. А што се сведочења тиче, поменути милијардери заиста покушавају да избегну законску обавезу по којој морају да се одазову позиву на сведочење. Међутим, ако не дођу, добиће смешну новчану казну у износу казне за погрешно паркирање. Осим тога, неки од њих су у озбиљним 80-им годинама и могу лако да се изговоре на корону.
Аустријско тужилаштво до данас није пронашло ниједан оптужујући доказ на спорном видео-снимку. Али и даље немачки „Шпигл“ и „Зидојче цајтунг“ не престају с хајком на вас!?
Све истраге о афери Ибица и Штрахеу са видеа досад су пале у воду. Дакле, нема никаквих правних последица по Штрахеа и мене. Има још једна истрага што се тиче Казина Аустрија, по некаквој анонимној пријави против странке, али то се на видеу не помиње.
Али зашто су у доказивању афере најупорнији баш немачки медији?
Зато што су они и произвели аферу и сада им је тешко да признају грешку, па пошто-пото настављају да подгревају сумњу о постојању незаконитих радњи. Ако би престали да то раде, признали би свој пораз.
У предизборним активностима ваше странке за 2017. годину обећали сте да ће се ФПО борити да Аустрија има самосталну економску, политичку и друге сфере живота, без уплитања ЕУ и посебно Немачке, која на Аустрију гледа као на своју источну покрајину. Себастијан Курц није имао ни сличан програм, а данас је „противник“ Ангеле Меркел и програм ФПО представља као свој.
Логично је да ми своју привреду подржимо што је више могуће сопственим снагама, наравно и уз помоћ пријатеља, страних инвеститора. Курц је добре тачке из нашег програма једноставно прекопирао и преузео у свој програм.
Да ли вам нешто говори чињеница да је у време истраге афере Ибица министарка правде Аустрије била муслиманка Амела Задић и да су два провокатора у пратњи Аљоне Макарове били муслимани из Босне?
Мислим да бих отишао предалеко ако бих то сада повезивао. Тачно је да је Задићка Бошњакиња муслиманка, али она нема никакве везе са свим овим. Међутим, адвокат који је умешан у ову монтирану аферу у Брчком има заједничку канцеларију с бившим Штрахеовим телохранитељем, што је такође интересантно.
Како се криза настала у вези с ковидом 19 одражава на економско и политичко стање у Аустрији?
У условима ковид-кризе и привредна и економска ситуација у Аустрији веома су тешке. Здравље људи јесте најважније, и треба да га штитимо, али не знам како ћемо у томе успети тако што ћемо зауставити привреду, туризам, затворити све ресторане и остале садржаје које живот подразумева. Мислим да ће после закључавања Француске и Немачке и нас закључати, али с обзиром на то да је Уставни суд пре неки дан оборио све претходне владине мере у вези с ковидом, ово нема смисла јер очигледно није у складу са уставом и законом. Нелогично је да живот заустављамо због живота, што само показује да влада нема јасан план, и да у погледу предузимања будућих мера прави хаос. Међутим, уколико се грађани побуне против нелогичних и неоправданих мера, одмах добијају етикету теоретичара завере, бивају означени као неверници у званичан став, а све је јасније да се више ради о пландемији него о пандемији. Нико не спори да постоји болест која није наивна, али такође нико не зна тачно каква је то болест, нити се са сигурношћу зна чиме се она лечи. А истовремено имамо много теже хроничне болести од којих се, доказано, далеко више умире него од овог вируса.
Шта мислите, због чега нас овим вирусом непознатог порекла плаше више него икада у историји?
Уверен сам да корона долази из неке много, много отровне кухиње, али које и чије – не знам! Суштина је, заправо, у томе да нас непрестано плаше, што вирусом што климом, како би лакше нама владали. Али ми треба да одбацимо страх јер сигурно нећемо сви поумирати од вируса и од промене климе. Морам да кажем да су нама говорили да владамо уз помоћ ширења страха, а у ствари то ради ова влада и владе целога света. Погрешно је већ то што се вирусом уместо експерата баве политичари.
Познато је да је ФПО странка која је давала подршку Србима на Косову и Метохији и у Републици Српској. Хоће ли то пријатељство према Србима опстати?
Желим да напоменем да ФПО није скренула с пута који сте поменули иако сам напустио странку да бих је заштитио од свих ових процеса о којима смо разговарали. Ми и даље желимо да негујемо пријатељство према српском народу. Посебно због тога што смо сведоци великих геополитичких померања од Космета преко Црне Горе до Босне и Херцеговине који би, не дај Боже, опет могли да нас уведу у неке нежељене сукобе. Јер НАТО је овде још и те како присутан а границе које су некада постојале према Западу сад су се сасвим изгубиле. НАТО увек себи нађе вештачког непријатеља да би оправдао своје постојање. После Варшавског пакта овај војни савез више нема легитимитет да постоји, а сви видимо колико је НАТО на овом простору жив и шта ради у циљу ширења према Истоку и потпуног приближавања Русији. Што се Косова и Републике Српске тиче, НАТО та подручја држи уз помоћ Саудијске Арабије, Катара и других исламских држава које ту имају интерес. Народ у Црној Гори је то схватио, посебно када су Ђукановић и његов режим ударили на православне светиње и за то је платио на протеклим изборима. Тако ће проћи и сви други политичари који се додворавају Западу доносећи законе противне нашој традицији. Понижење које су последњих деценија доживели Срби не желим ниједном народу.
Неки други Срби, наши часни преци, као добровољци су у 17. веку помогли војну одбрану Беча од Турака. Имате ли страх од Турака који су поново надомак Беча?
Турци и други исламисти сада долазе као мигранти, илегално, а не као током ранијих неколико стотина година. Они су највећа претња и удар не само на Аустрију него на целу Европу. Политичаре који то дозвољавају треба склањати с власти и судити им јер то није нормално. Резултат тога смо видели у Ници, где је жена обезглављена у католичкој цркви. Не знам ко може да подржава такву политику. То сигурно није случајно, иза свега стоји неки план, једнако као и иза короне, која је маска за друге циљеве.
Како на те догађаје гледа народ у Аустрији?
Народ је потпуно збуњен, јер више од половине деце у аустријском школском систему не говори немачки него друге језике. А чим не причају истим језиком, они се већ ту разилазе и сврставају на одређене стране. Деца нису крива, она такође трпе последице накарадне политике која чини систем. Ако се тако настави, немачки језик ће бити у мањини, а онда је то озбиљан проблем који зауставља напредак. Морам да напоменем да су се досељеници из Европе увек добро интегрисали у Аустрију – Чеси, Мађари, Бугари, Срби, Хрвати који имају своје културе, али прихватају наш начин живота и не праве никакве проблеме. Мигранти из исламских земаља нама се представљају као избеглице из рата и прогнаници, и сви су старости од 18 до 35 година и под плаштом азила и људских права обезбеђују себи боравак овде. И онда раде ово што су урадили у Француској. Да ме нико криво не схвати, нисам ни против миграција ни против доласка странаца у Аустрију, али сам за то да долазе људи који ће допринети развоју, а не они који ће нам правити проблеме. Програм наше странке је у складу са свиме што сам рекао, и управо то је разлог што смо сметали званичној политици и што нам је смештена афера Ибица. Коначно, због тога смо морали да будемо срушени и избачени из власти.
Дакле, политика ФПО је истоветна с размишљањем и жељама већине аустријског народа. Зашто је непожељно да се о томе зна у јавности, и зашто аустријски медији о томе ћуте!?
На Западу се углавном говори да су медији слободни, али нећу да употребим тај термин јер баш и нису слободни. Ти медији имају своје власнике, и своје задатке, у које се никако не уклапа наш концепт и зато о њему и не пишу. Можда би новинари и желели да пишу слободно и буду независни, али им је под утицајем политике наметнута линија коју морају да следе. Погледајте како европски медији представљају Трампа као идиота и кловна, а у Америци је сасвим другачија слика. С друге стране, према свему што долази из Русије сугерише нам се да будемо опрезни, јер је све лоше. А све је у служби глобалиста који могу да раде шта хоће, али не могу и докле хоће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *