ИМПЕРИЈА ПРОТИВ ТРАМПА

Америчка изборна драма/комедија из британског угла

Читава планета је протеклих недеља посматрала изборни процес у земљи која је у име борбе за демократске принципе и људска права бомбардовала тридесетак држава света. Када се све то посматра из перспективе друге једне земље која се исто тако својски труди да светом шири демократију, једнакост, разумевање и љубав, онда је спектакл сасвим употпуњен. Фали само Нерон с харфом

Британију и Америку везују историја, култура и, што је важно за нашу данашњу тему, језик. Британци и Мађари су, каже статистика Европске уније, народи који најмање говоре стране језике. Мање од 40 посто Британаца говори неки инострани језик. Али за разлику од Мађара који својим језиком могу да добаце до Бечеја, Кикинде и Темишвара, Британци путују широм света и стижу до рођака у Јужној Африци, Аустралији и Новом Зеланду, Канади и… Америци. Исто тако, наравно, и Америка стиже у Британију на крилима тог истог заједничког језика. Амерички филмови, музика, књижевност, па и медији стижу на Острво без превода, што ће рећи без куцања на врата и без пардона, као комшија у белој поткошуљи и с великим стомаком кад му затреба коцка шећера или мало кафе за изненадне госте.
Британија излази из Европске уније и окреће се савезницима преко океана. Империја која се ширила морем имала је поседе у прекоморским територијама и сада се нада обнови свих односа који су због чланства у ЕУ дуго били запостављени. Највећи могући пословни партнер су наравно Сједињене Државе, највеће и најближе тржиште и близак геополитички партнер.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.