ВИШЕ ОД ИГРЕ

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У САД

Предстојећи председнички избори у САД могли би да постану преломна тачка досадашњег тока историје најмоћније државе света. У дану одлуке, 3. новембра, излиће се наталожена напетост између онтолошки два различита погледа на идеју о „америчком начину живота“, с реалном опасношћу да америчко друштво, али и планету у целости, уведе у ново доба нестабилности и кризе

Од победе Доналда Трампа на председничким изборима 2016. отпочела је његова најављивана борба против „мочваре“, како је илустративно називао систем америчке администрације, успостављен почетком 90-их година прошлог века. У протекле четири године борбе за реструктурирање америчког друштва у целости стало је неколико афера, један импичмент, несвакидашња спољна политика и оштро поларизовање унутрашњих социјалних прилика, с врло скромним или изузетним резултатима, у зависности са ког гледишта се посматра актуелна Трампова ера.
Уколико је мерило одржавање Сједињених Америчких Држава на позицији број један, као неприкосновеног глобалног хегемона, онда је врло упитно да ли Трамп може добити прелазну оцену. Својим спољнополитичким поступцима успео је да пољуља готово све ослонце светског преимућства, почевши од односа према Немачкој, преко НАТО-а, до губљења утицаја на унутрашње прилике на простору Блиског истока, пре свега у Сирији, Ираку и Авганистану. С друге стране, уколико се као мерна јединица узима дисконтинуитет с претходним председничким администрацијама, Трамп је несумњиво променио схватање улоге америчког председника као представника једне шаблонске и мапиране политике. Почевши од енормне експлоатације друштвених мрежа као канала комуникације (на шта је у извесној мери био и приморан мање или више отвореним непријатељством већине медија главног тока), па до односа према дубоко укорењеној идеји интервенционизма, политичком вештином или игром случаја, успео је да избегне већ виђене војне интервенције против Венецуеле и Ирана.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.