У ЊУЈОРКУ НИШТА НОВО

СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ О КОСОВУ

Редовна седница Савета безбедности о Косову није донела никакве новости у вези с решавањем питања јужне српске покрајине, али је, с обзиром на састанак у Вашингтону и наставак дијалога у Бриселу, недостатак новости у ствари вест

Ова књига није нити оптужба нити исповест, а понајмање авантура, јер смрт није авантура за оне који стоје лицем у лице са њом. Овом књигом ћу једноставно покушати да прикажем једну генерацију људи, која и ако је успела да избегне његове гранате, бива уништена ратом – написао је на почетку вероватно најбоље антиратне књиге „На западу ништа ново“ Ерих Марија Ремарк. Више од стотину година од краја Првог светског рата о којем је Ремарк писао, и 75 година од краја Другог светског рата који је уследио, питање је да ли је тај рат уништио само једну генерацију Немаца, а још је већа дилема да ли је рат уништио немачке генерације, или су немачке генерације учиниле да и Први и Други светски рат буду толико бестијални.
Да ли је немачки амбасадор у Уједињеним нацијама Кристоф Хојзген парадигма ратом уништених, односно ратом задојених немачких генерација? Рекли бисмо да је у најмању руку неукусно да један високи немачки дипломата Србима било шта говори о пуцању, а да је посебно неукусно да то чини на годишњицу једног од најгорих немачких ратних злочина из Другог светског рата и то не само у Србији него на простору читаве ратом захваћене Европе, када је пуцано чак и у децу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *