У мрежи НАТО лобија

Колико заговорници НАТО-а угрожавају политику суштинске независности и војне неутралности Србије?

Утицај НАТО лобија на српску јавност не треба игнорисати нити занемаривати, него га треба благовремено раскринкати и приказати у правом светлу. У време док су, лажирањем узрока наших проблема, покушавали да улепшају слику најмоћније војне алијансе, њихов утицај био је миноран и контрапродуктиван. Јер приче о томе да смо сами криви што су нас бомбардовали, да је Србија изазвала ратове, да су нас тукли за наше добро, да осиромашени уранијум није штетан и да је чак благотворан у мањим количинама, само су иритирале, узнемиравале и љутиле српску јавност. Сами су схватили да греше, и данас су спремни штошта да признају у вези са злочинима НАТО-а, али нова парола је да „треба гледати у будућност, а не у прошлост“.

ПРОМЕНА СТРАТЕГИЈЕ Нагла промена стратегије и тактике наступа потпуно је очигледна, а настала је под страним утицајем, од инструктаже до координације. У јавним наступима и појединци – слободни стрелци, и групе формализоване у којекакве институте, центре, друштва, невладине организације и удружења грађана истовремено су променили реторику, а мале су шансе да се то догодило случајно.
До пре годину-две (такорећи могао би се одредити датум) жестоко су нападали председника Србије Александра Вучића и СНС, а сада их отворено и наглашено подржавају. Неки хвале баш сваки потез владе и председника, док други покушавају да изазову раздор тако што председника Вучића дижу у звезде, али кажу да по дубини ништа не ваља, ни у СНС-у, ни у држави. Сва та подршка може се сматрати подлом јер има прикривен циљ и ограничен рок трајања. Ако председник Вучић не промени свој став у погледу суштинске независности и војне неутралности, баш они ће га рушити, онако „пријатељски“ и изнутра, у координацији са онима споља. А ако се деси да Доналд Трамп изгуби изборе, овај лоби ће с још већим еланом подржати ставове и идеје Џоа Бајдена без обзира на његов став према Србији.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *