Силована симетрија

Брисел, ЗСО и југ Србије

Бриселски преговори нису такорећи поново ни почели, а Албанци већ испоручују нове захтеве како би дезавуисали оно што је већ договорено

Чак ни наивни, ни прилично неупућени, нису поверовали да су бриселски преговори, боље рећи њихов наставак, прекинути пре десетак дана и одложени на неодређено због пандемије вируса корона, како је то саопштио специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан Мирослав Лајчак.

ДЕО СВЕОБУХВАТНОГ СПОРАЗУМА Главни разлог је, у ствари, за Албанце спорна тачка о Заједници српских општина која није ни дошла на дневни ред јер, како је Лајчак написао у саопштењу, „једна страна још није спремна за дискусију. Али ово се мора решити као део свеобухватног споразума како је договорено на састанцима лидера“. Што ће рећи, уместо да буде прва тема разговора, као неиспуњени део договореног у ранијим преговорима, Брисел и Лајчак теже да се ова тема претвори у разговоре о положају националних мањина.
Многи ће аналитичари указати да већ при најави да ће се разговарати о ЗСО косовска опозиција, „Самоопредељење“ пре свега, наступа са становишта да је идеја о ЗСО гора од пандемије ковида 19, а за ЗСО ни Хоти нема подршку ни од својих коалиционих партнера, ни у својој странци. И зато већина аналитичара мисли да на дужи рок ЗСО без снажног међународног притиска уопште и неће бити на агенди бриселских преговора. Да не говоримо о Београду који је из бриселских преговора све испунио, не тражећи да Албанци истовремено формирају ЗСО.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


2 коментара

 1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  PREKID DIJALOGA, preciznije uspostavljanje monitoringa – odlaganje finalizacije Briselskog sporazuma na godinu dana – je tehnički plan da se uspostavi navodno ekonomska normalizacija, mali-balkanski šengen, i druge ekonomske usluge koje se nude Srbiji (kao što je demografski podsticajni fond Ujedinjenih Nacija koji nudi odredjena finansijaka sredstva Srbiji da popravi demografsku populaciju (jučerašna vest u mediima)… sve je to u cilju da predsednik Srbije Vučić potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji za ulazak Kosova u UN. TU ima i sporednih političkih varijanti, kao što je izjava albanskog pregovarača Hotija da Srbija (Vučić) ne mora ako neće da prizna Kosovo, može stanje da ostane takvo da Kosovo i Srbija žive kao dve susedne države, faktički zamrznut konflit, a Srbi se zastrašivaju, plaše da je navodno zamrznut konflikt opasno stanje po Srbiji, izazvaće novi rat… (to izjavljuju prvenstveno srpski zvaničnici sa ciljem da se što pre, odmah reši navodno istorijski konflikt (a ne višedecenijsko “delovanje albanskog separatizma i šovinizma da se proteraju Srbi i otme KiM”), što znači briselska… predaja teritorije KiM). Ili izjava Vučića zadnjih dana da EU samo ucenjuje Srbiju a ništa ne nudi za Kosovo(!)? Šta to znači, Kosovo je Briselskim sporazumom dobilo sve državne atribute (predat srpski teritorijalni integritet i suverenitet KiM Albancima-Šiptarima), znači da Srbija nešto dobije za Kosovo kao da je bilo na prodaju Srbija ga predala(!)?

  ZSO DEO SVEOBUHVATNOG SPORAZUMA Sveobuhvatni sporazum je Dačić nagovestio na početku pregovora sa Hašimom Tačijem (2013-14), Tači je u razgovorima sa Dačićem tražio učlanjenje Kosova u UN. Dačić mu je odgovorio da može Kosovo da se učlani u UN ako se Srbi i Albanci slože? Kada je Dačić u Srbiji dobio kritike za takvu izjavu – pravdao se da je pogrešno protumačen, da je mislio na “sveobuhvatno rešenje na kraju-finalizaciju briselskih pregovora. Tako je bilo i sa vojskom Kosova: Dačić je razgovarao (usmeno) sa Nato zvaničnicima u Briselu, govorio da su predstavnici Nato-a dali čvrste garancije da kosovske bezbednosne policijske strukture KPS neće kontrolisati srpski deo Sever Kosova bez odobrenje Srba i Kfora, da su garancije natovskih oficira čvrste i sigurne(!)? Kao što vidimo, danas vojska Kosova je formirana i kontroliše celo Kosovo, i srpski deo severa. Zašto srpski pregovarači nisu tražili da natovske garancije budu ugradnene u Briselski sporazm? I zašto do danas Briselski sporazum nije dostavljen Narodnoj skupštini Srbije na debatu-raspravu, da vidi narod o čemu se radi? …

 2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  (nastavak)

  Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO), kako piše u Bris. sporazumu, Vašingtonskim sporazumom potencira se da je deo sveobuhvatnog sporazuma (kao i mali šengen), a to je i Vučić nagoveštavao češćim zahtevima da Kosovo ima samo jednu tačku iz sporazuma – da formira ZSO koju neće da ispuni? Ako je tako zašto su kosovski Srbi preko Srpske liste prihvatili sve kosovske institucije, imaju svoje predstavnike, izabrali svoje predsednike opština, ušli u vladu Kosova…?
  Sve ovo liči na predstavu za domaću javnost, alibi za sveobuhvatni sporaum (po planu-dogovoru) – da Kosovo na kraju da-preda ZSO kosovakim srbima formiranu 2013, 2015 god, i to proglase za “kompromis o normalizaciji” – ulazak Kosova u UN (istorijsko rešenje), bez obzira šro ZSO neće imati zakonodavno-izvršna ovlašćenja, upravljaće po zakonima i Ustavu države Kosovo, sa statusom istim za sve kosovske opštine… o tome se ćuti, prikriva od srpskog naroda, kao i Briselski sporazum u celini (nije dostavljen skupštini Srbije ba debatu)? Sveobuhvatnim rešenjem u Beogradu će nastati euforično slavlje uz srdačnu podršku medjunarodne zajednice EU(!)?

  Navodim tri destruktivna primera-trikova iz Briselskog sporauma: PRVA tačka sorazuma: Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), ali mogu da se priključe i druge opštine ako se zajednice slože? Zašto da se priključuju druge opštine (najverovatnije na zahtev Albanaca) kada je to Zajednica SO? ZATO, pokazaao je Sporazum o sudstvu i tužilaštvo na Kosovu: Na 4 srpske opštine priključene su tri albanske opštine (sa brojčano večim stanovništvom od ZSO-a), ukupno 7 opština: Albanci u ZSO dobili isti broj sudija i tužilaca kao i Srbi, ali su dobili i petostrku većinu nad Srbima (i Vučić je u izveštajima priznao višestruku nadmoćnu večinu Albanaca nad Srbima): ZSO praktično postao ZASO (Zajednica Abansko-srpskih opština)? DRUGA tačka: “… Pravna jemstva (upravljanje ZSO) nalaze se u odgovarajućem zkonu i ustavnom zakonu (Ustavu)?”. Koje države? Da li je slučajno ili namerno izostavljeno ime države? TREEČI PRIMER, po Briselskom sporazumu ZSO ima nadležnost za urbanističko planiranje i ruralnu oblast: Zašto je kosovska vlast porušila srpski bezbednosni betonski zid kod mosta na Severu Mitrovice koji je izvesno služio Srbima za odbranu od masovnog upada separatista (da se proizvede strah kod Srba na iseljavanje sa Kosova)? Ništa to nije smetalo Albancima, protivzknitim rušenjem zida demonstrirali su snagu države Kosovo. Kako to rušenje Srbija preko EU nije mogla (ili nije htela zbog nezamernja EU) da zaustavi!? Da ne dužim…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *