Руски фактор одвраћања

Шта отварање представништва Министарства одбране Руске Федерације при нашем министарству значи за одбрамбену способност Србије?

Нема потребе више никоме објашњавати колико је Војска Србије последњих година напредовала и трансформисала се од слабе и запуштене у модерну и респектабилну, наоружану модерним и модернизованим борбеним системима. Томе је допринело економско јачање нашег друштва, али и процена државног и војног врха да држава која жели да буде потпуно независна и војно неутрална мора да има и довољно јаку војску да те вредности брани ако их неко доведе у питање. Никада не смемо заборавити ко нам је у том смислу највише помогао у најтежем тренутку, када се кретало од нуле и када је све било неизвесно. Русија и Белорусија су нам помогле скупим донацијама, а Русија и много више од тога – војнотехничком сарадњом на коректним и равноправним основама, без обзира на то што смо ми мала држава а они светска сила. Резултати те сарадње данас су и те како видљиви. И зато отварање представништва, канцеларије, или како ће се већ званично звати, Министарства одбране Руске Федерације (МО РФ) треба посматрати као тежњу да се још више унапреди нешто што је и иначе веома корисно за Србију.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Često je aktuelna vlast sklona (svesno ili nesvesno, namerno ili nenamerno) da sve događaje vezuje za sebe i svoje „vreme“, zaboravljajući da postoji i „posle“. Mali nemaju tu karakteristiku da razmišljaju o „posle“, ali veliki to imaju ugrađeno u svoje biće. Tako je, čini mi se, i sa predstavništvom MO RF u Beogradu.
    „Спекулацијама које се чују у прозападним српским круговима, амбасадор РФ у Београду је рекао да се представништво Министарства одбране Русије не може упоредити са НАТО канцеларијом у Београду, о чему се пуно говори у задње време. То је немогуће упоређивати. Наш циљ је допринос војно-техничкој сарадњи у погледу испоруке технике, сервисних радова. Наша сарадња у овој области је потпуно у складу са међународним обавезама и Русије и Србије. Можда се та сарадња некоме не свиђа, али ми сарађујемо тако да се нама свиђа“, изјавио је амбасадор.
    Da, ambasador je u pravu kada je u pitanjhu to o čemu govori. Ta saradnja će, nesumnjivo, potrajati, osim ako nam neko debelo ne plati preorijentaciju, ili nas opet prevesla (to što je stiglo ili će stići ne završi u visokoj peći Smedereva).Rusiji nije Srbija životno pitanje, ali jeste poštovanje međunarodnog prava i uloge UN. A za to se radi na duže i dugačke staze. To je strategija, ostalo je taktika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *