ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Миша Ђурковић:

ЦРКВА ДА СЕ ИЗЈАСНИ О ГОРУЋИМ ПИТАЊИМА

Црква је институција која се брине о вери, али и о идентитету и моралу, а део о моралу често заборављамо. Савремена друштва, која теоретичари често називају „бесрамним друштвима“, пред Српску православну цркву постављају нове изазове и изазивају потребу за усвајањем социјалног учења цркве. Због изазова која пред савремена друштва постављају питања сурогације, еутаназије, родне равноправности, трансплантације и других биоетичких питања, усвајање социјалног учења цркве намеће се као потреба, рекао је на скупу „Положај Српске православне цркве данас“ директор Института за европске студије Мише Ђурковића.
Он је истакао да систематско бављење овим питањима не постоји, иако сама паства тражи одговоре: „То што је врх цркве избегавао да заузме став о биоетичким питањима, не значи да на нижим нивоима јасног става нема, додаје он. Слично ставу о биоетичким питањима, било је и држање врха цркве по страни када су на дневни ред дошле расправе о предлогу Грађанског законика 2011. и Истанбулска конвенција.“
За разлику од српске, румунска, бугарска и летонска православна црква водиле су активну кампању против усвајања Истанбулске конвенције и успеле су у науму да парламенти тих земаља не ратификују овај документ.

КОРОНА – ПРВА ФАЗА ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА

Два дана након што је бивши главни епидемиолог Русије и посланик Државне думе Генадиј Онишченко рекао да пандемија вируса корона има све одлике хибридног рата, бивши члан комисије УН за биолошко оружје и војни стручњак Игор Никулин упозорио је да је пандемија прва фаза Трећег светског рата.
„Трећи светски рат је започео овом пандемијом. Ово је тек почетак. Неће бити оно што смо раније замишљали – сукоб са коришћењем нуклеарног оружја и потпуним уништењем. То више није потребно.“
Никулин сматра да је вирус корона створен у лабораторијама америчких оружаних снага које се налазе у Форт Детрику у држави Мериленд.
„Све је почело у лето 2019, када су те лабораторије у Мериленду затворене због избијања непознате инфекције. У августу су то пратили чланци о настанку нове плућне болести у Сједињеним Државама, која је названа болешћу вејпера. Тада је Трамп захтевао да се забрани продаја вејпова. Другим речима: ни он није знао да је то био почетак епидемије. Приватни партнери Пентагона раде шта пожеле и никоме не подносе извештаје. Ни Трамп не зна шта раде. Власти САД не контролишу то чудовиште!“
Никулин упозорава да уколико велике силе не седну за преговарачки сто како би потписале неку врсту меморандума о контролном механизму, човечанство чекају жалосна времена.

КИПАР ПРИЗНАО УКРАЈИНСКЕ РАСКОЛНИКЕ

Архиепископ кипарски Хризостом II током рукоположења новог епископа поменуо је поглавара тзв. Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифанија иако за то није имао сагласност Синода.
У знак протеста, лимасолски митрополит Атанасије напустио је литургију пре њеног краја. Четири јерарха Цркве на Кипру оптужили су кипарског архиепископа Хризостома II за кршење синодског система. Митрополити кикоски Никифорос, лимасолски Атанасије, тамасоски Исаија и аматоуски Николаос позвали су поглавара Кипарске цркве да одмах опозове неправилан и неважећи акт.
Како преноси локални ТВ канал РИК, фактички се ради о признању ПЦУ без сагласности Синода.
Хризостом је пак рекао да је његова одлука добра за православље и Кипарску цркву.

ЈЕРМЕНКА НА ЛИНИJИ ФРОНТА

После сина премијера Јерменије, и супруга председника владе Ана Акопјан намерава да прође војну обуку и оде на прву линију фронта у Карабах.
„Од сутра ће одред од 13 жена, међу којима сам и ја, почети војну обуку. Кроз неколико дана ћемо кренути да бранимо границе отаџбине (у Карабах). Не смемо уступити непријатељу своју отаџбину и достојанство“, написала је Акопјанова на свом фејсбук налогу.
Када је испраћала сина у рат, Акопјанова је изјавила да нема ништа племенитије него дати живот за отаџбину.

УСЛОВЉАВАЊЕ МАКЕДОНИЈЕ

Предлог Бугарске за решавање спора са Скопљем око имена македонског језика је да би он требало да се зове „Званични језик Републике Северне Македоније“. У неким случајевима то би подразумевало и коришћење фусноте уз објашњење „према уставу Републике Северне Македоније“. Бугарска заступа мишљење да је „македонски језик настао 1944. године“, те да је прихватљив једино као „писана регионална форма бугарског језика“.
Као услов за започињање преговора Македоније о придруживању ЕУ, Бугарска тражи решавање питања македонског националног идентитета, као и националног идентитета историјских личности, попут Гоце Делчева.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *