ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Влада свих

Шта се очекује од новог кабинета Ане Брнабић?

Тек четири месеца после парламентарних избора који нису донели баш никакву неизвесност око састављања скупштинске већине – листа владајуће Српске напредне странке освојила је 188 од 250 мандата – Србија је напокон стигла надомак сазнања како ће изгледати њена нова влада.

ВЛАСТ БЕЗ ОПОЗИЦИЈЕ У новој влади Ане Брнабић биће сви који су на изборима успели да пређу цензус од три одсто, дакле, и досадашњи коалициони партнер СНС-а, Социјалистичка партија Србије са Јединственом Србијом, али и Српски патриотски савез (СПАС) Александра Шапића.
С обзиром на број освојених мандата, потпуно је очигледно да СНС-у партнери уопште нису били потребни. Баш као што је јасно и да, стварањем ове концентрационе владе, владајућа гарнитура остаје без парламентарне опозиције, чиме ће Скупштина Србије и дефинитивно бити претворена у пуку гласачку машину.
Нејасно пак остаје питање зашто је морало да се чека читава четири месеца да би био направљен договор који је могао да буде направљен у било којем тренутку до сада, јер је ионако све зависило од добре воље и политичке калкулације СНС-а, односно његовог председника Александра Вучића. С друге стране, сигурно је и да ни овакав, нерегуларан утолико што није сасвим логичан, развој догађаја ништа битно не мења. Ово из простог разлога што се ништа суштински сад не мења у односу на оно што је било до сада.

ПЕРСОНАЛНА РЕШЕЊА Промениће се нека од имена министара и, можда, неке од њихових позиција.
Зна се да лидер СПС-а Ивица Дачић више неће бити министар иностраних послова зато што ће убудуће бити председник Скупштине Србије; медији спекулишу да би на његово место могао да дође генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. Спекулише се и да ће своје досадашње позиције заменити министри унутрашњих послова и одбране Небојша Стефановић и Александар Вулин, Синиша Мали најавио је да остаје министар финансија, најављује се и да ће у новој влади бити и два министарства више него у старој и уз то, ваљда у маниру исфорсиране политичке коректности либералног Запада, 50 одсто жена.
Како је најављено, персонални састав владе биће познат у недељу. Да ли је реч о намерном држању умерене тензије у јавности, или се љута битка за фотеље и даље води, може само да се нагађа.

ШЕСТ ЗАДАТАКА Тек, како је у уторак увече, после седнице Председништва СНС-а, саопштио председник ове партије и Србије Александар Вучић, новој влади Ане Брнабић рок трајања биће орочен на годину и по дана – ванредни парламентарни избори биће одржани заједно с редовним председничким и локалним у Београду, евидентно још један политички маневар – и имаће пред собом шест главних задатака.
То су борба против вируса корона, борба за интересе нашег народа и државе на Косову и Метохији, обрачун с мафијом, очување наше независности и неутралности, убрзање реформи у вези с владавином права и европским интеграцијама, као и наставак економских реформи. Остаје да се види како ће нова влада релативно старих лица и ограниченог рока трајања бити успешна у спровођењу свих ових амбициозних циљева, и како ће, ако је то уопште могуће, бити усклађен рад на остваривању циљева од којих су неки међу собом противречни.

Један коментар

  1. Verovatno svako od nas ima svoju verziju zašto se ovoliko čekalo na formiranje Vlade i zašto je ta Vlada ograničenog mandata (u skladu sa izjavom predsednika). Možda se mnoge od tih verzija poklapaju. Prema Ustavu Predsednik Republike može, na obrazloženi predlog Vlade, raspustiti Narodnu skupštinu. Predsednik je najavio (da li će tako i biti, videćemo) nove parlamentarne izbore aprila 2022. godine, kada su i predsednički izbori. Naime, nakon pobede na predsedničkim izborima održanim 2. aprila 2017. godine sadašnji predsednik je izabran za predsednika Republike Srbije. To su činjenice, kao što je realno očekivati da su sva ključna ministarstva, prema raspoloživim informacijama, u rukama SNS, sa apsolutnom većinom u Skupštini. Izvršna vlast u Srbiji je u rukama SNS, kao i Skupština Srbije. Ako je to tako, a uskoro će se to, verovatno, i potvrditi, onda je po meni to osnovno polazište za ocenu zašto je to baš tako. I šta je to što će ta izvršna vlast uraditi do najavljenih izbora (ako ih bude). U Srbiji danas ima niz pitanja koja zaslužuju pažnju, ali samo jedno je oko koga se „lome koplja“. To je pitanje „Kosova“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *