ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Представништво Министарства одбране РФ у Србији

Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је нацрт споразума Министарства одбране Русије између влада Руске Федерације и Србије о оснивању представништва Министарства одбране Русије при Министарству одбране Србије.
„Одобрити нацрт споразума између владе Руске Федерације и владе Републике Србије о оснивању представништва Министарства одбране Руске Федерације при Министарству одбране Републике Србије, који је поднело Министарство одбране Русије и усагласило са Министарством спољних послова Русије и другим заинтересованим савезним извршним властима“, пише у документу објављеном на званичном порталу за правне информације.
Како се наводи у тексту споразума, представништво Министарства одбране Русије у Србији се формира у циљу помоћи српској страни у решавању питања војне и војнотехничке сарадње, давања смерница за активности руских војних специјалиста у Србији за пружање помоћи у изградњи оружаних снага земље, обуци у раду, поправци и употреби наоружања и војне технике коју је испоручила Русија.
У документу се прецизира да ће представништво одржавати руска страна, те да српска страна пружа шефу представништва могућност да по потреби посети, а уз претходни договор са Србијом, војне јединице Оружаних снага Србије које имају руско наоружање и војну технику.

Недопустиви пропусти

Чињеница да је у уџбенику из географије за седми разред, у наслову лекције Босна и Херцеговина названа „Република Босна и Херцеговина“ узнемирила је родитеље пореклом из Републике Српске који су се тим поводом обратили новинарима „Новости“. У писму редакцији између осталог родитељи подсећају да се у време потписивања Дејтонског мировног споразума водила љута битка да у називу Босне и Херцеговине не буде ниједна реч која би асоцирала на чврсту државну творевину.
„Овакве грешке могу да буду веома опасне и алудирају на сталне покушаје да се РС укине.“
„Новости“ подсећају да је исти издавач, „Нови логос“, изазвао незадовољство родитеља и пре више од годину дана, када је утврђено да се, на једној мапи, у уџбенику из Природе и друштва за четврти разред, као сусед Рашке, Византије и Бугарске у 9. веку помиње Хрватска, која тада није ни постојала. Како кажу у „Клет групи“, чији је члан и издавачка кућа „Нови логос“, тај уџбеник је лане повучен из продаје.

Небојша Катић: За кога је ковид-19 дар с неба

Пред нашим очима одвија се невиђена глобална прерасподела богатства чије ће највеће жртве бити најсиромашније становништво у развијеним државама, као и сиромашне државе које још нису свесне шта им се спрема, изјавио је економиста Небојша Катић у разговору за портал Синдиката Независност.
Те државе ће, оцењује, из ове кризе изаћи задужене до носа, биће у немилости кредитора, мораће додатно да смањују ионако јадну јавну потрошњу, и продаваће све што им је још преостало да би се ослободиле дуга.
„Мени се чини да у Србији још нема свести о томе“, навео је Катић и додао да остаје при ставу који је изнео на почетку пандемије да је ковид-19 „дар с неба за западне владајуће политичке и економске структуре“.

Кисинџеров план

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер предложио је да се с Кином понови исти трик као са Совјетским Савезом крајем 60-их, почетком 70-их година прошлог века, када је политика побољшања односа праћена зближавањем Вашингтона и Пекинга ради заједничког супротстављања Москви.
Како је пренела Федерална агенција новости (ФАН) Кисинџер је навео да Америка у овом тренутку, у односу на ситуацију од пре пола века, не напредује већ слаби, због чега јој је потребан нов начин размишљања.
Позвао је политичаре да схвате да се време променило и да у савременом свету држава не може да „постигне такав ниво супериорности у стратешким и економским областима“. Кисинџер је истакао да је неопходно увођење нових правила интеракције Америке и Кине у циљу „успостављања граница преко којих претње неће ићи“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *