ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Челична ограда између Грчке и миграната

Након серије инцидената који су у фебруару и марту ове године потресли Еврос због одлуке Анкаре да отвори границу за избеглице и мигранте, помажући им да дођу до Грчке, на ударној тачки тзв. Балканске мигрантске руте почела је изградња гигантске челичне ограде дужине 27 км, као и војне осматрачнице.
Пројекат ће бити завршен у априлу 2021. и по висини превазилази друге ограде у Европи и на граници САД и Мексика.
„Подизање ограде у Евросу је најмање што смо могли да учинимо како бисмо обезбедили границу и учинили да се становници Евроса осећају сигурније“, рекао је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис 17. октобра приликом обиласка радова у том региону. Нове баријере служиће за спречавање илегалних прелазака границе и спречавање поплава.
Грчка влада ангажовала је додатних 400 пограничних полицајаца за чување региона Евроса, 800 у источном Егеју и 480 у другим деловима хеленске републике, преноси Балканска безбедносна мрежа.
Еврос је у фебруар и марту 2020. био поприште безбедносне и хуманитарне кризе. Грчка је тада оптужила Турску да злоупотребљава избеглице, те одговорила ангажовањем војске и проглашењем ванредног стања.
Хиљаде миграната који су покушавали да пробију граничну ограду враћени су у избегличке центре.

Кадиров: Чечени нису део проблема

Лидер Чеченије Рамзан Kадиров осудио је убиство професора у Паризу истакавши да се снажно супротставља тероризму у било којем облику, али и позвао да се не провоцирају верници нити вређају њихова верска осећања.
„Ово није први пут да Француска покушава да окриви Чечене за све своје проблеме. Уверавам вас да Чечени нису део њих“, написао је Kадиров и навео да је осумњичени већи део свог живота био у Француској.
Председник Француске Емануел Макрон је убиство професора назвао чином „исламистичког тероризма“, а министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен затражио затварање џамије у општини Пантен у париском предграђу Сен Дени пошто је на својој фејсбук страници објавила видео у којем критикује обезглављеног наставника историје Самјуела Патија. Имам џамије у Пантену је међу 15 досад ухапшених.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *