ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Корона и Србија | Између сумње и стрепње

Србија је за претходних 10 месеци под вирусом корона прошла много боље од далеко јачих и развијенијих земаља, што тешко могу да оборе чак и многобројне сумње и званични подаци

Док корона букти око Србије, а на епидемиолошкој мапи ЕУ у тзв. црвеној зони тренутно се налази 10 земаља у којима број оболелих прелази 120 на 100.000 становника, код нас се дневно региструје испод 100 новозаражених особа на укупан број становника. Србија је, према расположивим информацијама и такозваној стопи инциденције, након Гренланда и Ватикана најбоље стојећа земља у Европи за десетак дана иза нас. Стопа инциденције у Србији била је 6,94 на 100.000 грађана, док је у Немачкој била 29, Италији 34, Великој Британији 94, а у БиХ 97.
Како је стигла јесен, Кризни штаб је одлучио да продужи радно време кафићима и ресторанима без баште до 23 часа. Овакав потез се никако не може назвати ублажавањем мера, пошто сада није тренутак за тако нешто, већ усклађивањем с временским условима и годишњим добима, поручили су из Кризног штаба.

СУРОВА СТАТИСТИКА Бригу изазивају наши држављани који су на летовању у иностранству, пре свега у Црној Гори, где је по речима члана Кризног штаба Дарије Кисић Тепавчевић шанса да се заразе вирусом корона чак 100 пута већа него у Србији!
Како се очекивало да се у Србију врати 75.000 наших држављана који су се одмарали у околним земљама, највише у Црној Гори и Хрватској, а према последњим подацима Министарства здравља под надзором је 43.498 повратника, значи да је остало више од 30.000 оних који тек треба да се врате.
Ако се осврнемо уназад, до самог почетка епидемије, сурова статистика бележи да је на 1.116.000 тестираних забележено око 34.000 лица заражених опасним вирусом, од којих је до сада умрло 756, а на респираторима се, у последње време, налази око 20 људи сваког дана.
Сумње у ове податке месецима се провлаче кроз коментаре упућених и неупућених, добронамерних и злонамерних, аполитичних и политички острашћених…, а додатно им је допринела изјава епидемиолога и члана Кризног штаба Предрага Кона да је од марта до јуна три пута више људи умрло него што је објављено.
Иако су званичници до сада говорили да тачан узрок смрти не може да се утврди, јер се не раде обдукције (што је и препорука Светске здравствене организације), Кон је на једној телевизији рекао да је, истражујући податке Градског завода за јавно здравље у Београду, за период од марта до јуна 2020. утврдио да је забележено 210 случајева у којима је у потврдама о смрти писало да је непосредни или основни узрок смрти ковид-19.
Због те изјаве духови су се толико узнемирили да је чак и председник Србије Александар Вучић, приликом обиласка градилишта ковид болнице у београдском насељу Батајница, оштро негирао сумње у званичне податке, тврдећи да није било скривања броја преминулих од вируса корона, као и да ће бити урађена „комплетна ревизија за сваку смрт“.
Остало је нејасно шта би представљала ревизија кад је и министар здравља Златибор Лончар изјавио да то од чега је неко умро може да потврди само обдукција, а да она пак у Србији није урађена ниједном пацијенту за кога се сумња да је умро од короне.
Додуше, Кон је у наставку своје изјаве навео да информациони систем који бележи епидемиолошке случајеве није био прецизан, нарочито од средине јуна. Злобници ће рећи баш у предизборном периоду када зараза нагло почиње да расте, да би после избора експлодирала.
Кон се „вадио“ да његова објашњења стварају конфузију, уз категоричну тврдњу да није било прикривања података. „Није било, то је суштина“, рећи ће Кон.

САВЕСТ И ПОДСТИЦАЊЕ КАЗНОМ И док ће се око статистике још „ломити копља“, тренутно забрињава податак да је већина новооболелих концентрисана у Београду. Према последњим званичним подацима чак 71 одсто новозаражених је из престонице, због чега је у Београду пооштрена контрола коришћења маски у јавном превозу, за коју су задужени контролори и представници Комуналне милиције.
„Чим је преко 50 оболелих у Београду, нама је сигнал да ситуација може бити озбиљна, да крене мања епидемија“, рекао је Кон у Београдској хроници РТС-а. „Школске колективе држимо под контролом“, каже епидемиолог и додаје да сваки ауторитет треба да се понаша у складу са ситуацијом.
Мере које грађани Србије најчешће не поштују јесу окупљање до 30 људи у затвореном простору, односно не држе прописану дистанцу од минимум 1,5 метра. Управо зато Кризни штаб апелује на све грађане Београда да буду одговорни, да се придржавају заштитних мера и да воде рачуна о себи и другима, јер свако опуштање може довести до значајног погоршавања епидемиолошке ситуације. Кон пре свега истиче ношење маски и опомиње да они који их не носе тамо где је прописано – чине прекршај. Казна за појединца је 5.000 а за фирму (рецимо аутобуског превозника) од 150.000 до 500.000 динара.
Изгледа да се савест најбоље подстиче новцем, односно казном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *