Обећања, обећања…

Рат мафији

Све досадашње најаве обрачуна с криминалом и мафијом у Србији није пратила адекватна реакција органа откривања и гоњења. Да ли ће слично проћи и најновија најава те борбе иза које је лично стао и председник Србије

Саопштавајући да ће нова Влада Србије, као и садашња скупштинска већина, бити ограниченог карактера, тј. да ће трајати најкасније до 3. априла 2022. године када ће бити одржани парламентарни избори заједно с председничким, први човек Србије и лидер владајућег СНС-а Александар Вучић изнео је и шест основних циљева за владу коју ће водити Ана Брнабић.
Ти циљеви су борба за здравље грађана, за интересе српског народа на Космету и виталних интереса Србије, против мафије, за очување независности и самосталности Србије и војне неутралности, затим убрзане реформе у области владавине права, економско јачање Србије.

„МАЉЕМ У ГЛАВУ“ Једна тачка се посебно издваја, како по наглом публицитету који је добила, тако и по начину говора председника Вучића о њој.
„Ко сте ви, бандо мафијашка, да рекетирате? Ко вам је дао право за то? То не сме нико. Неко се супротстави, па не зна како ће да се заврши. Е сад ћемо да видимо како ће да се заврши и да видимо да ли сте јачи од државе. Трудићу се да ту банду растуримо директним ударцима у главу. Маљем у главу“, поручио је председник Србије Александар Вучић, а његово обраћање су објавиле све телевизије с националном фреквенцијом.
У свету је на жешћи начин о организованом криминалу и борби против ње говорио само председник Филипина Родриго Дутерте. Остаће упамћен по изјави: „Ако видите наркомана на улици, убијте га.“ Током изборне кампање Дутерте је у више наврата изјављивао да ће, ако буде изабран, убијати криминалце по кратком поступку, а његови неортодоксни и на моменте груби и неодмерени наступи у јавности донели су му надимак Азијски Трамп.
Азијски медији су јавили да је од његовог ступања на власт на Филипинима, без суђења и доказивања кривице, на улицама убијено око 1.750 дилера и других особа за које се сумњало да су криминалци, од чега је у 650 случајева била умешена полиција, док су за остала, неразјашњена убиства, сматра се, одговорне групе грађана добровољаца.
Вучић ипак није отишао тако далеко, али је рекао да ће борба против мафије бити жестока, бескомпромисна и одлучна, односно против оних који су „економски прогрес Србије искористили да поставе своје системе за убијање и пљачку људи“.
„Лично сам инсистирао да се земља енергичније него икад супротстави корупцији и криминалу“, рекао је Вучић и навео да ће и он на томе инсистирати сваког дана.
„Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађала мафијашка убиства сваки дан. Верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана“, рекао је Вучић.
Ова јавна демонстрација објаве рата мафији за Вучићеве опоненте и пословичне скептике није била довољна да их убеди да иза тих речи стоје и темељна и делотворна полицијска истрага и оптужнице утемељене у јаким материјалним доказима. Уз подсећање да ово није прва таква најава, многи се питају шта је спречавало државу да се и у претходним годинама ухвати укоштац с проблемом организованог криминала.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Топлица

    Управо на “Славија- инфо” одслушах Наташу Пришић о жалосним догодовштинама у ЕПС – у.
    Од Вучићевих опетованих зарицања тужнија је једино та наша стварност која оваква опстаје можда откако и ми као народ.
    Ко се још не сећа сваковрсног блаћења режима Слободана Милошевића, затим сваког следећег, да бисмо сада могли слободно да констатујемо како је Милошевићева власт за све накнадне била наивна детињарија. или чак морална громада. Но слутимо да ово сада буја јер га заливају споља ! Довољно је тренутно обратити пажњу на то како функционише напр., Хрватско друштво а како наше ! Ово је очигледно време кад се омогућава процват сваком нашем пороку, сваком злу којем смо икад били склони. Не само једна трагична запуштеност, него неговање свега што нас ружи и спречава у напретку.
    Док “небески народ” возика се у половним иномаркама и докон седи по кафићима и не примећује куповине диплома и доктората, баханалије по јавним установама и државним фирмама, богаћење присталица власти итд., а Вучићева повремена грмљавина у духу “море Турци не орте друмове”, само умирује савести. И тако. Вучић ће отићи а ми ћемо допасти горега ! јер проблем је у нама. Ми смо то што се манифестује, а да би боље успевало Запад га још и негује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.