ИЗЛОГ КЊИГЕ

Драгана Бошковић
МНОГО ВИШЕ ОД ИГРЕ
РТС, Фондација „Слободан Стојановић“, Београд

Јубилеј серије „Више од игре“, снимљене према сценарију угледног телевизијског сценаристе и писца Слободана Стојановића, послужио је као повод за овај издавачки подухват у заједничкој продукцији РТС-а и Фондације „Слободан Стојановић“. Књигу је приредила театролог Драгана Бошковић и осим њеног уводног текста књига садржи и сећања редитеља Здравка Шотре, глумаца Љиљане Драгутиновић, Петра Божовића, Воје Брајовића, аутора музике Војкана Борисављевића и монтажера Петра Аранђеловића. Ту су и текстови историчара Предрага Ј. Марковића, публицисте Зорана Пановића и драматурга Димитрија Војнова и Владимира Арсића који из свог угла анализирају серију „Више од игре“ и њено место у историјском и медијском контексту.
На крају књиге се налази текст две епизоде наставка серије који говоре о томе шта се десило у Градини и међу Градинарима, петнаест година касније. Те две епизоде нису никада снимљене.
Радња једне од најомиљенијих серија Телевизије Београд у режији Здравка Шотре „Више од игре“, настале сада већ давне 1976. године, а емитоване на простору бивше СФРЈ, одвија се у Градини, измишљеној варошици у Србији, и прати збивања у периоду од 1931. до 1941. године.

Драгомир Антонић
ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ
Ауторово издање, Београд

Сусрет са овим делом Драгомира Антонића неодољиво подсећа, примећује Владимир Давидовић у предговору, на књигу Марка Порција Катона Старијег „Правила о честитом животу“. Као што је Луције Валерије Флак био импресиониран моралним начелима Катона Старијег, тако и Антонић овом збирком својих текстова, публикованих у недељнику „Печат“, коментаришући различите догађаје у нашем друштву, шиба неморал и друштвене девијације са исте високе моралне вертикале као и Катон. Као што Катон својом пословично моралном строгошћу настоји да сузбије стране утицаје, обнови старинске врлине и спута раскош, тако и Антонић у својим колумнама позива на повратак предачким вредностима као што су поштење, вредноћа и радиност.

Витолд Гомбрович
ТЕСТАМЕНТ. РАЗГОВОРИ С ДОМИНИКОМ ДЕ РУОМ
Дерета, Београд

Тестамент није тек обична мемоарска проза једног од најзначајнијих послератних, не само пољских већ и европских писаца. Као и увек, Витолд Гомбрович документарни текст транспонује у лирски израз осебујне снаге који није тек у служби излагања пуких биографских података, већ (ауто)поетски трактат и једно од најдубљих модерних промишљања уметности и књижевности уопште, трактат који ће нам појаснити како је овај велики уметник постао то што јесте. Кроз разговоре са својим пријатељем Домиником де Руом, у једанаест поглавља углавном названих по насловима његових дела, пред нама се открива још једно Гомбровичево лице, још једна јединствена визија света и књижевности. Зато и не чуди када Бруно Шулц описује Гомбровичево дело као „необичну манифестацију списатељског талента“, када га Апдајк карактерише као „најдубљи израз позне модерне“, а Чеслав Милош у њему види „споменик пољске књижевности“.

Момчило Петровић, Слободан Рељић
СРПСКО ПРАВОСЛАВЉЕ
Лагуна, Београд

Поуздан водич кроз православни храм, историју српске цркве и особености православне вере. Прегледна, систематична и богато илустрована монографија о православној вери код Срба приближиће и верницима и лаицима, и посвећенима и иноверцима, све посебности, обичаје и догме православне вере у историјској перспективи, као и сложену структуру и симболику српске цркве. У свега петнаест поглавља у овој књизи рашчлањује се и објашњава све оно о чему читалац можда површно или недовољно зна, између осталог: Хришћанство уопште, Исус из Назарета и православна црква у свету, Кратка историја Српске православне цркве, Освећена места за богослужење, Иконе, Литургија, Богослужбена лица, Монаштво, Свете тајне, Молитвословља, Пост, Слава, Црквени празници, Српски светитељи, Српски архиепископи и патријарси. Овај јединствени, поуздани водич кроз православни храм, његове делове и утвари, кроз повест и одлике најстарије српске институције, језгровито а обухватно сумира изворе, доктрину и особености српског православља.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *