ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

После 117 година градски Музеј под својим кровом

Српска престоница добија нови Музеј града

фото: Беоинфо
Град Београд издао је грађевинску дозволу за реконструкцију зграде старе Војне академије, на углу улица Немањине и Ресавске, здања које ће постати Музеј града Београда, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.
Он је подсетио да је решавање компликованих имовинских односа, то јест подела парцела са Војском Србије трајала скоро четири године.
„Пројекат је урађен и добијени су услови од Завода за заштиту споменика културе Града Београда. Захвалан сам, пре свега, запосленима у Музеју града Београда, Секретаријату за културу, Секретаријату за инвестиције, као и Заводу за заштиту споменика културе на великом послу који је урађен. Сада, када је у мојим рукама грађевинска дозвола, нема више препрека да Музеј града Београда коначно, после 117 година откако је основан, добије своју зграду. Следи расписивање тендера за извођача радова, који почињу наредне године“, рекао је Весић.
Музеј града Београда основан је 1903. године и никада није имао своју зграду. Данас се налази на 14 локација. Површина бивше Војне академије је 17.057 квадрата. Реконструкција зграде коштаће око 20 милиона евра. Када буде завршен, Музеј града биће највећи музеј у Београду, као и место на којем ће бити чувано седам хиљада година историје нашег престонице. Очекује се да ће радови бити завршени до 2024. године.

Изложба у Кнез Михаиловој до 14. новембра

Сусрет с „Београдом будућности“

фото: Беоинфо
Главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић отворио је протекле недеље изложбу „Београд будућности“, која се до 14. новембра одржава на платоу испред Тржног центра „Рајићева“ у Кнез Михаиловој улици.
На изложби се могу видети најзначајнији архитектонски и грађевински пројекти на уређењу јавног простора у Београду.
Према Стојчићевим речима, већина пројеката је већ у поодмаклој фази реализације, као што је то рецимо Савски трг, који ће бити највећи градски трг са монументалним спомеником, те „да је циљ да се људи врате на те просторе“ (попут Савског трга, који ће бити секундарни центар града у залеђу Београда на води).
„Очекује нас уређење платоа испред Храма Светог Саве, уређење Музеја града Београда и изградња Градске галерије на Косанчићевом венцу. Такође, очекује нас и реализација пројекта за изградњу Линијског парка уз обалу Дунава, чије су припреме у току, иначе једног од најзначајнијих пројеката уређења јавног простора. Зелени рекреативни простор ће се простирати на 4,6 километара, чији се почетак изградње очекује крајем наредне године. Линијски парк ће у потпуности изменити то урбано ткиво и донети квалитетне садржаје за пешке, рекреативце и поштоваоце културних дешавања.“

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *