Рат отровима и отровним лажима

За Запад је унапред потпуно јасно и да је Алексеј Наваљни отрован и ко га је отровао. То значи да су моћне западне обавештајне службе узеле ствари у своје руке, и да наука и „истина“ функционишу по њиховим директивама

Интересантно је да се афера с (наводним) тровањем руског опозиционара Алексеја Наваљног јавља баш у тренутку када западне обавештајне службе покушавају да бар део нагомиланог негативног европског набоја прелију с лидера Белорусије Александра Лукашенка на главну мету перфидног подметања – руског председника Владимира Путина. Подвала фабрикована у централама хибридног рата, да званична Русија стоји иза покушаја преврата у Белорусији, изгубила је почетну уверљивост којој је неспретним закључивањем и изјавама допринео и Лукашенко. Запад је проценио да „битку за Белорусију“ након појачаног ангажовања Русије не може добити, и сада обавештајно тежиште пребацују на друго, за њих веома важно подручје – на прљави рат око вакцина против вируса корона.

БРИТАНСКО-НЕМАЧКА САРАДЊА Британска МИ6, традиционално испред НАТО-а задужена за перфидне игре с Русијом, у овом тренутку губи битку у обавештајном сучељавању и, свесна своје инфериорности, прихвата помоћ партнерске немачке обавештајне службе БНД. Тако се одједном у случај Наваљни директно укључују Немци, иако ову аферу сви виде као логичан наставак британско-руске афере Скрипаљ.
Чудна је британска упорност да кривицу за тровање новичоком у Лондону и даље сваљују на руске агенте, иако немају баш никакве доказе и такорећи су потпуно раскринкани да је у питању лаж и подметање. Конструкција коју сада праве Немци с Наваљним још је гора, јер је заснована на дрским лажима о тровању иако је претходно већ утврђено да тровања није било.

[restrict]

ШТА СЕ ДЕСИЛО НАВАЉНОМ? Најгрлатијем руском опозиционару Алексеју Наваљном изненада је позлило у авиону на лету од Томска до Москве. Како му се нагло погоршало стање, пилот је одлучио да слети у Омск, где је Наваљном указана лекарска помоћ и где су извршени свеобухватни прегледи и анализе у циљу утврђивања дијагнозе.
Сви западни медији су одмах, без икаквих доказа, раширили вест да је Наваљни отрован чајем који је попио пре полетања, и да му је живот угрожен. С обзиром на стање у коме се Наваљни налази, тешко је поверовати да је „тровање“ сам инсценирао. Постоји могућност да му је живот угрозио неко из његове блиске околине, по нечијим инструкцијама, ако му је било познато на шта је осетљив и шта може изазвати здравствене тегобе а да није отров, који би свакако био откривен.
Ипак, највероватније је да је немачки БНД само искористио ситуацију која је настала спонтано, и од тога направио праву акцију дискредитовања руског председника и Русије као државе, протурајући лаж да је Наваљни отрован и да се то није могло догодити без одобрења председника Путина.

ОПЕТ НОВИЧОК То што су руски институти хитно извршили детаљне и свеобухватне анализе и утврдили да Наваљни није отрован, на Западу никога не интересује. Медијска хајка и сатанизација Путина тек се захуктавају. Да би то спречили, Руси су дозволили транспорт Наваљног у Немачку, али наравно да имају узорке и стручне анализе којима доказују своје тврдње. Очекивали су да немачки лекари потврде руске налазе, али их је изненадила дрска лаж, која је одмах медијски максимално искоришћена, да је Наваљни ипак отрован.
У мору стручних израза и констатација берлинске болнице Шарите једино је важан закључак да је „Алексеј Наваљни вероватно отрован супстанцом из класе инхибитора холинестеразе“ и да „у супстанце које могу изазвати такво тровање спада и бојни отров новичок“. Одмах је „уочена сличност“ с тровањем Скрипаља у Лондону и нова бомбаста афера заснована на „медицинској документацији“ може да се покрене. Као и раније, новичок треба да је дефинитивни доказ да су „тровање“ извршили Руси иако се зна да су тај бојни отров набавили и да га поседују и Британци. То је само још један у низу покушаја да се председнику Путину припише серијска употреба бојних отрова за елиминацију политичких противника или опасних отпадника. Недостаје ту и елементарне логике, као да су Руси толико глупи, када би се и одлучили на такве кораке, да сваки пут користе новичок и сваки пут бивају откривени.
Није ово прва афера о наводној угрожености Наваљног као највећег критичара Путина и његовог „режима“. Није ни први покушај наводног тровања. За време издржавања казне затвора у јулу 2019. године њему је такође позлило, што је пропраћено невиђеном медијском кампањом са Запада, да је „Наваљни отрован као политички затвореник у Путиновом затвору“. Испоставило се да је у питању алергија на прашак за веш, али таква објашњења, наравно, Запад не прихвата. А у вези с нелогичностима у тврдњама да Путин упорно покушава да га ликвидира, али у томе никако не успева, и Наваљни даје трапава објашњења. Тако је на питање да нема логике да га руске тајне службе отрују баш у затвору, одговорио: „Руске власти су довољно глупе да то ураде.“

КОРОНА ВАКЦИНА

Рат око вакцина против вируса корона се разбуктава. Подстиче га борба за огроман профит на дуге стазе јер вирус непрестано циркулише и сасвим је извесно да ће се понашати слично вирусу грипа. Приче о томе да производња вакцине не сме бити профитабилна брзо ће се заборавити. Перспективну зараду отвара не само огромна количина доза него мутирање вируса, што ће диктирати потребу за новим врстама вакцине. Најбољи светски вирусолози нас већ сада плаше „сударом вируса корона и сезонског грипа“ који би могао изазвати глобалну катастрофу. Ако се то гледа очима профита, могућности су трајне и неисцрпне и такву прилику на Западу нико не жели да пропусти. Међутим, профит јесте најважнији, али није једини мотив хибридних напада – у питању су и престиж и доминација у многим сегментима међународних односа које ће стећи онај чија се вакцина покаже као најефикаснија.

Водеће западне обавештајне службе се престројавају у ходу и више неме никакве дилеме шта им је тренутно тежиште рада – квалитетним обавештајним подацима убрзати процес производње вакцина у научним установама и институтима на Западу, а истовремено ометати и компромитовати истраживања и производњу у Русији и Кини. Период престројавања карактеришу класични облици шпијунаже и хаковање, како би се докучиле и украле тајне противника.
Међутим, праву панику и пометњу изазвала је неочекивана вест, коју је објавио председник Путин, да је Русија прва произвела ефикасну вакцину против ковида 19. Вакцина је регистрована 11. августа ове године под називом „Спутњик 5“. Након тога су обавештајни напади на руску вакцину и на председника Путина достигли крајње прљаву хибридноратовску форму, где се више не бирају средства да би се компромитовали или бар умањили ефекти овог великог успеха. Тек тада се видело да опште добро и спас светске популације уопште не интересују западне моћнике. Јер иако су Руси великодушно вакцину понудили свима и то по веома ниској цени, поштујући моралне норме о непрофитабилној производњи, Запад је ту понуду дочекао на нож. Уместо да се и сами обрадују, унапред су одбацили руски производ и свим силама врше притисак да тако поступи и остатак света.
Прво је уследила драстична антипропаганда руске вакцине: „Русија подмукло трује народ“; „То је Молотовљев коктел, а не вакцина“; „Брза вакцина, инстант вакцина, не хвала“; „То је биолошко оружје, а не вакцина“ и слично, где се сваког дана фабрикују нове сугестивне поруке, а машта стратега хибридног рата је неисцрпна. У ову прљаву акцију укључили су се и неки врхунски западни стручњаци који тврде да производња сигурне вакцине није могућа у периоду у коме су то урадили Руси, и оптужују председника Путина да спроводи експеримент на сопственом народу. Сасвим је могуће да је потенцирање нове и старе афере „тровања“ Наваљног и актуелизација тровања Скрипаља и Литвињенка у функцији психолошког рата против руских вакцина. Перфидна порука упозорава да је све из Русије рискантно, и вероватно отровно. Уз то, сугерише се закључак да се све дешавало с Путиновим одобрењем, тако да се не може веровати ни њему ни његовим гаранцијама.
Русија на нападе одговара на свој начин, не пропагандним контрамерама него најавама нових вакцина које су у завршној фази испитивања. Нову вакцину против вируса корона најављује руски институт „Вектор“ из Новосибирска, и што је још важније, Руси најављују комбиновану вакцину која ствара имунитет на оба вируса, на вирус грипа и вирус корона. Наравно да је то нова „бомба“ која изазива нову панику на Западу.
Након тога Американци су закључили да пропаганда и фабриковање афера неће зауставити руски научни успех и потежу нове, оштрије мере из арсенала хибридног ратовања – санкције. На своју чувену „црну листу“ ставили су пет руских научноистраживачких института јер су, ето, баш сада посумњали да се они баве истраживањем и производњом биолошког оружја. Санкцијама је обухваћен и институт Министарства одбране Русије који је учествовао у развоју вакцине „Спутњик 5“. С препорука прешли су на отворену претњу свима да не купују руске вакцине, под лажном оптужбом да их производе сумњиве институције. Државама које не послушају такође прете санкцијама.
Да би спречили куповину руске вакцине, која је једина регистрована, администрација ЕУ за све своје чланице купује вакцину која још није ни произведена и питање је да ли ће бити (њена производња се очекује тек идуће године). Купују 300 милиона вакцина од британске компаније „Астра Зенека“ и Универзитета Оксфорд. Значи, када су у питању профит и доминација, Запад занемарује и сопствену опасност а камоли ону глобалну. Наравно да и Русија као светска сила тежи доминацији, па и у области науке, али ту треба уочити битну разлику – Руси то заснивају на научним достигнућима, што је легално средство надметања, док Американци прљавим хибридним играма, претњама и уценама покушавају да ометају здраву конкуренцију.
Па ипак, без обзира на очајничке потезе Запада, интересовање за руске вакцине у свету је велико, и све веће, а посебно треба да нас радује најава да ће се производити и у Србији, у нашем Институту за вирусологију, вакцине и серуме Торлак.

КАМИЧАК У ЦИПЕЛИ Није спорно да Наваљни као критичар Путина и руских бизнисмена представља незгодан „камен у ципели“, али сигурно не у тој мери да се неко одлучи да га физички уклони с руске политичке сцене пред очима целог света.
Западне медијске куће, посебно „Дојче веле“, побринуле су се да све што се дешава око Наваљног и у вези с њим буде ударна светска вест. Запад на њега увелико рачуна јер се надају, и то јавно говоре, да ће управо он „утабати пут за демократију у Русији“. За такву мисију похађао је програм на престижном и веома скупом америчком универзитету Јејл, где школарина кошта 35.000 долара годишње, плус 10.000 за станарину. Додуше, он је конкурисао и добио могућност да се школује бесплатно.
Иако Наваљни каже да је његова стипендија за Јејл универзитет била чиста срећа, мало ко у то верује; пре ће бити да се радило о некој врсти обавештајне обуке и припреме за подривање руског државног система. То потврђује чињеница да је још за време школовања у САД примењивао „нова знања“ и под будним оком инструктора, преко друштвених мрежа, почео да критикује и напада председника Путина и друге институције Русије.
Стратези добро знају да хибридне акције против Русије нису могуће без ослонца на унутрашње ретроградне снаге, и зато се свим силама труде да их створе и ојачају. Не жале новац када је то у питању, а цена школовања Наваљног представља ситницу у односу на средства која су спремни да уложе у такве пројекте.
Грешка је, али и одраз немоћи, што Запад у тој мери рачуна на Наваљног. Привукла их је његова дрскост, упорност и спремност на насилне акције, али временом су схватили да он није употребљив ни за шта друго сем за покретање афера. У политичком смислу он не представља никакву опасност за Путина – чак нема ни своју политичку странку, па као такав Путину, коме је потребна некаква опозиција, више користи него што му штети.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *