ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Нестали на КиМ: Отета истина

Међународни дан несталих на Косову је обележен полагањем венаца испред уметничке инсталације „Мисинг“ и изложбом фотографија из књиге „Отета истина“ у Грачаници.
Представник Удружења киднапованих и несталих лица KиМ за Грачаницу Силвана Маринковић, преноси „Коссев“, истакла је да се породице несталих неће предати, и да ће наставити да трагају за судбином својих најближих.
„Два дана је много трагати за чланом своје породице, а не 21 годину. Двадесет и једну годину обележавамо данашњи дан, Међународни дан киднапованих и несталих, 21 годину ми живимо са тугом и болом, 21 година неизвесности. То је за све нас најтеже. Јако је тешко када гледаш да 21 годину починиоци ових злочина слободно шетају. Нико ништа није урадио да се расветли судбина несталих“, изјавила је Маринковићева.
Према подацима Комисије за нестале Републике Србије, процењује се да је у оружаним сукобима на простору бивше Југославије нестало око 40.000 лица. Међународном комитету Црвеног крста пријављено је 34.984 случајева, а према подацима ове организације из јула 2017. године, у региону се још увек као нестало води 10.416 лица, од овог броја 1.658 на Косову и Метохији.

Благо јесте, али Србијино

Косовски председник Хашим Тачи објавио је на фејсбуку фотографије рудника Трепча и рудара у јами уз поруку „Трепча је благо Косова“.
„Сваки дан почињу надајући се срећи, док раде у дубини рудника Трепча. Рудари, симбол поштења и незаустављивог рада на изградњи Косова“, поручио је Тачи.
То да су минерални ресурси Косова и Метохије реалан и стратешки капитал је неоспорна чињеница. Спорно у Тачијевој објави је само питање власника капитала. Подсетимо на податак који је недавно изнео др Светомир Максимовић да Србија заузима треће место по производњи угља у Европи и пето у свету, те да је до сада искоришћено нешто мање од 4% налазишта угља у Србији.
Овај приказ косовско-метохијског богатства објашњава и Тачијево својатање Трепче и даје суштински одговор на питање зашто је Косово отето Србији.

Епископски савет СПЦ: Брат је мио ма какве вјере био

Епископски савет СПЦ у Црној Гори издао је Саопштење да Црква не организује и не позива на окупљања нити на литије будући да су се након изборног дана многи грађани окупљали пред храмовима и да се том приликом десило неколико инцидената.
„Најновија масовна окупљања каква су била широм Црне Горе су, нажалост, произвела и неколико инцидената, да ли због провокација оних који су изгубили власт или не, свеједно је, они су потпуно непотребни и штетни за све нас. Овакве врсте окупљања носе потенцијал насиља својственог претходној власти, од кога народ који је побједио треба да буде исцијељен, при томе не смијемо да заборавимо ни ризик који и даље постоји од ширења новог коронавируса.“
Епископи су позвали грађане Црне Горе да не забораве да су сви, без обзира на идеолошко-политичку, националну или вјерску припадност, браћа и као такви грађани ове земље имају права на своје разлике.
„Сада као никада морамо имати на уму ријечи Светог Петра II Ловћенског Тајновидца које је у ослобођеној Црној Гори поновио краљ и господар Никола: ’Брат је мио, ма које вјере био.’ Немамо, међутим, ни као хришћани, ни као цивилизовани људи, права да другог мрзимо због тога што има ставове другачије од наших. Напротив, апостол народа Павле вели: ’Носите бремена један другог, и тако ћете испунити закон Христов.’“
Промена која се у Црној Гори догодила, напомиње се у Саопштењу, не сме да буде повод за ширење било какве нетрпељивости.
„Мир и народна слога су најважнији да сада дође до мирног формирања истински демократске власти, први пут послије 75 година.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *