(Не)намерни пропусти

Косово и Специјални суд

Већ се по ко зна који пут показало да судови иза којих стоји међународна заједница, Запад пре свега, нису у функцији правде већ његових политичких интереса

Тек што је Специјални суд за ратне злочине такозване ОВК почео да се захуктава у свом раду, позивајући све чешће на саслушања многе вође ове злочиначке организације као оптужене или као сведоке (чак су позвани и председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, Кадри Весељи, Фатмир Љимај, а међу последњима и Шемсудин Тачи…), у Приштини се изненада појавила информативна „бомба“ која умногоме може утицати на рад овог суда.

4.000 ДОСИЈЕА Удружење ратних ветерана ОВК-а саопштило је и показало 7. септембра на конференцији за новинаре да је у њихове руке доспело преко 4.000 досијеа из Специјалног суда. Они тврде да су им документа, у којима се налазе имена и адресе сведока и других особа са којима су сарађивали истражитељи Специјалног суда, достављена анонимно. То би, ваљда, требало да значи како они имају симпатизере и пријатеље у Хагу.
Гостујући у телевизијској емисији „Око 7“, секретар Организације ратних ветерана ОВК Фатон Кљинаку испричао је како је пакет стигао у канцеларију ОВК и зашто су одлучили да неке примерке дају медијима. „Довезли су их у пакету и оставили на пријемници. Председник Гуцати, потпредседник Харадинај и ја изашли смо и закључили да не би требало да дирамо пакет јер смо се плашили да се нешто не догоди. Тада смо видели да у њему постоје документи. Случај смо одмах пријавили медијима, јер нисмо никад веровали тужилаштву или међународној правди, па смо желели да обавестимо људе о овом догађају,“ објаснио је Кљинаку.
Оно потенцијално најважније Кљинаку ипак није показао, а то би били подаци о именима заштићених сведока, што би, у ствари, представљало најважнији и најосетљивији део пошиљке. Али је зато нагласио, како би јавност усмерио у другом правцу, да су пронашли комуникацију између Специјалног тужилаштва и тужилаштва Србије у вези са саслушањима сведока која су вођена у времену током и после рата. Кљинаку сматра да су та саслушања у Србији рађена под притиском, а уколико не би сарађивали, постојала је могућност „да би могли бити убијени“.
„Они непрестано комуницирају са тужилаштвом српског окупатора. И не само овај суд, већ и Унмик и Еулекс. Сарађивали су са Србијом како би оптужили бивше борце ОВК. Знамо да се све што Србија истражује ради у одређене сврхе. Тражили смо да то учини локални суд, али посланици су направили велику грешку када су гласали за Специјални суд. Тражили смо измену закона о овом суду због истраге свих ратних злочина,“ навео је Кљинаку.
На питање шта је садржај ових досијеа, он је поновио да су у питању саслушања и комуникације Специјалног тужилаштва са колегама из Србије, који су желели да саслушају неке сведоке. „Они су 2008. године, 2009. и 2015. имали континуирану комуникацију о тим саслушањима“, навео је Кљинаку.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *