Музика у славу живота

Како је после шест месеци тишине протекао тродневни концерт класичне музике из серијала Ноћ музике, а под симболичним насловом Симфонија живота?

После шест месеци тишине музичари Ансамбла Симфонијског оркестра РТС одржали су 28. августа на Ташмајдану, без публике, концерт из серије Ноћ музике под насловом Симфонија живота.
Пета по реду Ноћ музике трајала је три дана. Гудачи Св. Ђорђа, ансамбл Метаморфосис и Београдски камерни оркестар са диригентом Радетом Пејчићем наступили су 29. августа, а 30. августа музички викенд је затворен наступом Биг бенда РТС-а. Ноћ музике ове године реализује удружење грађана Нова идеја уз подршку ЦЕБЕФ-а, а под покровитељством Министарства правде. Премијерно вече емитовано је у директном преносу на интернет-порталу Beograd live, као и другим стриминг платформама.

ПРВИ СТАВ ИЗ БОКЕРИНИЈЕВОГ ГУДАЧКОГ ТРИЈА Због актуелне епидемиолошке ситуације Ноћ музике није имала публику, али су први концерт на трибинама пратили поједини здравствени радници, јер је уз дозволу Републичког кризног штаба ограничен број улазница поклоњен здравственим установама у Београду. На тај начин су им музичари захвалили за пожртвованост и вишемесечну борбу против епидемије вируса корона. Живот се наставља, а музика нам у томе помаже.
Извођачи су били поређани на великој сцени по свим правилима дистанце, и ансамбли, и певачи, и млади солисти (победници конкурса Музичке продукције РТС Млади и успешни) и диригент Бојан Суђић. Пренос је каснио двадесет минута, а програм састављен од разнородних нумера почео је конферансом и првим ставом из Бокеринијевог гудачког трија (чланови СО РТС), не баш срећно изабраном композицијом за почетак. Дискретна музика три гудача стидљиво се и неубедљиво ушуњала у наше домове. Срећом, иза тога је, као права и ефектна најава, наступио млади изванредни гитариста Урош Јаћевић, који је у не тако ефектном Тарегином Арапском капричу показао да и звуковно слабији инструмент звучи снажно кад га свира мајстор. То би био и један од врхунаца концерта.

БРАВО ЗА КИРКУ Врло смањени гудачки корпус СО свирао је део Корелијевог Кончерта Гроса и први став Моцартовог Дивертимента сасвим лепо, уз сва ограничења која су музичари имали са директно озвученим инструментима. Џезу су биле посвећене две нумере – Little brown jug у којој је свинговала на саксофону девојчица у белом, нешто мало већа од свог инструмента, уз пратњу клавира, и Stand by me (квинтет Five). Фантазију из опере Евгеније Оњегин Чајковског Катарине Валтер Куне маестрално је извела млада харфисткиња Марија Баста, која се држала професионално херојски до краја, показавши задивљујућу технику, без обзира на хендикеп раштимавања харфе која није издржала несносну топлоту бине.
Други врхунац концерта ансамбл је достигао на темама филмске музике. Тему Габријелове обое (филм Мисија) предивно је донела Ивана Дакић, а виолинистичку тему Шиндлерове листе – концертмајстор оркестра Катарина Алексић. Браво за Кирку! Између је млађани и наградама овенчани Алекса Мирковић свирао на хармоници савремену музику (Г. Хермоса : Герника), где се изборио за пажњу публике виртуозношћу и крајњом посвећеношћу композицији.

ЕФЕКТАН КРАЈ Први став Шопенове Сонате у бе-молу маестрално је донео млади пијаниста Богдан Дугалић. Шостаковичев чувени Валцер извео је дувачки квинтет СО РТС (браво за Ану Б), а Кузмановићеву обраду Тројанца – Quasi una Toccata чули смо у извођењу дуплог октета хора РТС Петра Радмиловића на бубњевима (браво за дубоки глас господина Манића). Brass ansambl, тј. лимени дувачи затворили су концерт нумером Криса Хејзела Three brass cats (три лимене мачке) и фанфарама. Овако ефектно је требало да звучи и почетак концерта. На самом крају сви су здушно свирали и певали Марш на Дрину, што се и очекује у датим околностима. Хвала музичарима који су се потрудили да нам улепшају ово вече, с надом да ће ово, ускоро, бити само пријатно сећање, када се сви вратимо у наш лепи Коларац и када музичари буду награђени за свој труд и умеће заслуженим аплаузима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *