Дан после 30 година

Зашто је Мило Ђукановић доживео изборни пораз, да ли то значи да је остао и без власти, и шта ће ова мирна (р)еволуција донети Црној Гори и Србији

За Мирослава Лајчака, специјалног изасланика Европске уније за сва наша искушења, „интересантна је ситуација“ настала у недељу, 30. августа, након што су пребројани гласови на парламентарним изборима у Црној Гори, „али је прерано коментарисати“, додао је суздржано, мислећи на ту сасвим необичну премда не и потпуно неочекивану околност да, први пут за ове три деценије колико је на челу Црне Горе, Мило Ђукановић после избора није прогласио своју изборну победу.

ПРАЊЕ РУКУ Овако суздржан Лајчак није био пре 14 година када је, као изасланик за црногорско отцепљење од Србије и уз помоћ свог личног пријатеља Франтишека Липке, учинио све што је било потребно Милу Ђукановићу да му се помогне да Црну Гору отцепи од Србије. Као да су били, а можда су и били, на истом задатку. Али времена су се променила; не зато што су им задаци промењени, нису, већ зато што Мило Ђукановић више није у могућности да испоручи (deliver) оно што му је наложено.
Па је зато сада Лајчак овако упадљиво дистанциран у односу на једну од две-три највеће политичке промене које су Црну Гору погодиле у последњих неколико деценија; и зато сад – тек сад, кад су избори окончани – ОЕБС успева да примети да је „владајућа партија имала неправедну предност због широко распрострањене злоупотребе положаја и државних ресурса, као и велике медијске покривености“.
А тек немачки „Дојче веле“. „Мило има две опције – егзил или раздор… Ђукановић мисли да је решење, мада је одавно главни проблем Црне Горе. Његова странка више неће моћи да формира већину, али то је тек први корак у црногорском освајању слободе… Овај пут, изгледа, нису помогли ни фантомски бирачи ни плашење познатим великосрпским бауком ни државно медијско спиновање. ДПС је изгубила толико процената да би у свакој пристојној земљи први човек те странке дао оставку исте вечери. Али не и Мило… Ако представницима власти, упркос монополском поседовању свих државних ресурса, легалних и илегалних средстава уверавања, овај пут није пошло за руком да прикупе знатно више од трећине гласова, онда је евидентно да се ’модел Мило’ потрошио… Јер Мило је одавно изгубио смисао за политичку реалност… Он се одавно политиком бави само да би заштитио себе, свој клан и огроман иметак, да би имао имунитет због грешне прошлости – од своје ратне улоге деведесетих, до имена у досијеима западних тужилаштва надлежних за шверц у великом стилу… Он ће пре или касније морати да бира између егзила у некој земљи која воли новац ислужених аутократа или даљег стварања раздора у Црној Гори. Овај други сценарио би га могао довести до судског исхода који му се не би свидео.“
У најкраћем, евидентно, у току је операција прања руку од пораженог, то јест, оценом „Дојче велеа“, ислуженог аутократе. Оваквих оцена, иако није реч о новим спознајама, није било пре него што је Ђукановић поражен. Него су их се, ето, сетили тек када је он напокон доспео у прилику да остане без позиције на којој ће им бити сврсисходан. Још једно сведочанство западног лицемерја, чије би размере можда биле задивљујуће кад не би изазивале оволико гађење.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

 1. Vaso Petković

  Udri Todore sa zla na -gore !!!!!Kakva je to euforija što Milo nema većinu ????Pošteno,nikada je nije ni imao,njegovo vladanje i navodne “pobjede” na izborima su rezultat pogubnog uticaja stranog i neprijateljskog faktora ,ta politika traje više od stoljeća samo se akteri smjenjuju.Po mom mišljenju,vjerujem da ne griješim,komunističko-ustaška vlast biće zamijenjena još gorom-šiptarskom !!!I Obje ove politike stvorene su od germanske nacističke doktrine,teorije i prakse,koja je uvijek bila pogubna po srpski nacionalni interes!!!
  Pogubno je da je šiptar tas na vagi koji određuje sudbinu srbskog naroda i Crne gore !!!
  Još je pogubnija Dačićeva izjava da Srbiju ne interesuje ko je na vlasti u Crnoj Gori već prava srbskog naroda i SPC.
  Kakva servilnost i politička tupost !!!,to mogu samo socijalisti !!!!.
  Logično je da od onoga ko je na vlasti direktno zavisi sloboda i pravo kako Srba tako i Srbske pravoslavne crkve !!!
  Za mene je ovo na perfidan način postepeno predavanje Crne Gore šiptarima kao i K i M .

  2
  2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *