Анализа једне објаве на Фејсбуку

Каква је будућност српско-руских односа

Да ли је Марија Захарова изазвала дипломатски скандал на своју руку или је то део дипломатске стратегије руског Министарства спољних послова? Зашто је Русији толико засметао Вашингтонски споразум да би била неопходна отворена критика?

Потпис председника Србије Александра Вучића испод текста споразума о економској нормализацији односа између Србије и Косова изазвао је лавину реакција, не само код домаће јавности, већ и у многим дипломатским круговима. Разлог за то је што се дати споразум није дотицао само теме економских односа Србије и косовских представника, већ и горућих међународних проблема с којима ни Србија ни Косово немају додирних тачака. До овог тренутка, написане су многе анализе Вашингтонског споразума – правне, економске, политиколошке, али се стиче утисак да што више времена пролази све мање заиста знамо о значају тог документа.
Велики број уопштених тврдњи, као што је тачка о диверзификацији извора гаса, уноси очекивану стрепњу, јер се не ради о пословном уговору између две стране, које касније могу иступити и бранити своја права пред независним арбитром, као што је суд. Свака уопштена тврдња у споразуму који се тиче држава у асиметричном односу моћи – Сједињене Државе су прва сила света, може бити окренута против слабије стране у дугорочној перспективи. Како бисмо боље разумели ланчану реакцију коју је изазвала објава представника руског Министарства спољних послова, Марије Захарове, морамо покушати да докучимо могуће последице Вашингтонског споразума у сфери међународних односа.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Rusija podrzava narod Srbije a ne nekakve sporazume ovih u Beogradu koji najgrublje krse postojeci Ustav Srbije jer po Ustav Srbije KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE. Dakle svaki pregovori o pedljuc elog kosova i Metohije je NEUSTAVNO !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *