Јахтом до идеалне шансе

Зашто се мигранти који имају новца злопате по ћудљивом мору и искрцавају у сицилијанској бестрагији званој острво Лампедуза?

Број миграната који се искрцавају у италијанске луке није уопште алармантан и ми ћемо наставити да свакога ко стигне у Италију хумано прихватимо“, поручила је министарка унутрашњих послова италијанске владе Лучана Ламорђезе са годишњег свечаног скупа Комитета за сигурност одржаног у Милану 15. августа. На тај начин званично је најавила укидање за све политички коректне и хумане прогресивне елементе мрског Декрета о сигурности и доношење већ у септембру (новог) Декрета о хуманости. Ламорђезеова је том приликом нагласила да Италијани морају да буду хумани и да престану да се буне и протестују против нових миграната, а поготово да не наседају на перфидну политичку игру опозиције с бившим министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем на челу – прошле године је затворио све италијанске луке за нова искрцавања и новац који се немилице трошио на мигранте усмерио за помоћ милионима социјално угрожених Италијана који су услед девастирајуће економске кризе што већ годинама потреса Италију остали без посла и крова над главом.

ВРУЋА ИТАЛИЈАНСКА ЈЕСЕН Ако је ситуација са више од шест милиона екстремно сиромашних грађана пре годину дана била озбиљна, она је сада, после готово шестомесечне парализе скоро свих радних активности услед ригидних владиних мера због наводне заштите од ширења мистериозне пандемије вируса корона, како се приближава већ најављена врућа јесен, постала експлозивна. Наиме, укинута су сва социјална давања, а најављено је да више нема ни новца за примање социјалне помоћи за оне који су током lockdown-a остали без посла; синдикати су већ најавили серију штрајкова, а број затворених фабрика, фирми, ресторана, кафића, занатлијских радњи, односно број оних који су се изненада из категорије средње класе сурвали у провалију сиромаштва мери се, нажалост, милионима нових социјалних случајева.
Тако да податак који је министарка ноншалантно саопштила и који за њу није алармантан јер се ради о „свега 15.406 особа које су се искрцале на Сицилији у периоду јануар–јун 2020“, дакле у време кад су Италијани услед короне били у кућном притвору, а на снази 24-часовни полицијски час с драконским контролама и казнама за прекршиоце, за већину Италијана је и те како алармантан. Поготово што су медији све време хистерично плашили грађане хорор причама о умирању од короне и потпуно игнорисали детаљ о драконском кршењу још увек важећег Декрета о сигурности и свакодневном искрцавању нових илегалних миграната у сицилијанским лукама. Медијски су потпуно игнорисани и масовни протести грађана Сицилије, поготово острва Лампедузе и осталих сицилијанских туристичких атракција – Сиракузе и Трапанија, које су искључиво живеле од туризма и којима је било јасно да ће и ова туристичка сезона бити тотални фијаско и то управо због поновног масовног прилива миграната и претварања локалних хотела у избегличке центре. Важан је детаљ да већина оних који се свакодневно искрцавају на Сицилији не бежи ни од каквог рата и политичких прогона, већ искључиво зато што се прочуло да се само треба некако дочепати италијанске обале и да Италија поново осигурава бесплатни стан и храну, џепарац од 20 евра дневно и месечну претплату за мобилни телефон и то на неодређено време.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.