Јахтом до идеалне шансе

Зашто се мигранти који имају новца злопате по ћудљивом мору и искрцавају у сицилијанској бестрагији званој острво Лампедуза?

Број миграната који се искрцавају у италијанске луке није уопште алармантан и ми ћемо наставити да свакога ко стигне у Италију хумано прихватимо“, поручила је министарка унутрашњих послова италијанске владе Лучана Ламорђезе са годишњег свечаног скупа Комитета за сигурност одржаног у Милану 15. августа. На тај начин званично је најавила укидање за све политички коректне и хумане прогресивне елементе мрског Декрета о сигурности и доношење већ у септембру (новог) Декрета о хуманости. Ламорђезеова је том приликом нагласила да Италијани морају да буду хумани и да престану да се буне и протестују против нових миграната, а поготово да не наседају на перфидну политичку игру опозиције с бившим министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем на челу – прошле године је затворио све италијанске луке за нова искрцавања и новац који се немилице трошио на мигранте усмерио за помоћ милионима социјално угрожених Италијана који су услед девастирајуће економске кризе што већ годинама потреса Италију остали без посла и крова над главом.

ВРУЋА ИТАЛИЈАНСКА ЈЕСЕН Ако је ситуација са више од шест милиона екстремно сиромашних грађана пре годину дана била озбиљна, она је сада, после готово шестомесечне парализе скоро свих радних активности услед ригидних владиних мера због наводне заштите од ширења мистериозне пандемије вируса корона, како се приближава већ најављена врућа јесен, постала експлозивна. Наиме, укинута су сва социјална давања, а најављено је да више нема ни новца за примање социјалне помоћи за оне који су током lockdown-a остали без посла; синдикати су већ најавили серију штрајкова, а број затворених фабрика, фирми, ресторана, кафића, занатлијских радњи, односно број оних који су се изненада из категорије средње класе сурвали у провалију сиромаштва мери се, нажалост, милионима нових социјалних случајева.
Тако да податак који је министарка ноншалантно саопштила и који за њу није алармантан јер се ради о „свега 15.406 особа које су се искрцале на Сицилији у периоду јануар–јун 2020“, дакле у време кад су Италијани услед короне били у кућном притвору, а на снази 24-часовни полицијски час с драконским контролама и казнама за прекршиоце, за већину Италијана је и те како алармантан. Поготово што су медији све време хистерично плашили грађане хорор причама о умирању од короне и потпуно игнорисали детаљ о драконском кршењу још увек важећег Декрета о сигурности и свакодневном искрцавању нових илегалних миграната у сицилијанским лукама. Медијски су потпуно игнорисани и масовни протести грађана Сицилије, поготово острва Лампедузе и осталих сицилијанских туристичких атракција – Сиракузе и Трапанија, које су искључиво живеле од туризма и којима је било јасно да ће и ова туристичка сезона бити тотални фијаско и то управо због поновног масовног прилива миграната и претварања локалних хотела у избегличке центре. Важан је детаљ да већина оних који се свакодневно искрцавају на Сицилији не бежи ни од каквог рата и политичких прогона, већ искључиво зато што се прочуло да се само треба некако дочепати италијанске обале и да Италија поново осигурава бесплатни стан и храну, џепарац од 20 евра дневно и месечну претплату за мобилни телефон и то на неодређено време.

[restrict]

ЗАНЕМАРЕНИ ДЕТАЉ Наиме, фамозни члан 80 Европске комисије, као својеврсна ревизија Даблинског споразума, по којем ће мигранти који се искрцавају у једној од земаља чланица бити равноправно распоређени међу осталим земљама чланицама ЕУ, тек је мртво слово на папиру, а Италија с послушним премијером Ђузепеом Контеом на челу у то име није уложила никакав приговор Бриселу. Штавише – Немачка, Холандија, Данска и Шведска авионима масовно враћају у Италију све оне који не задовољавају критеријуме за добијање политичког азила, тако да је поново на снази Даблински споразум по којем је за мигранта компетентна она земља чланица на чије се тло он искрца и тако региструје свој улазак на територију ЕУ.
Међутим, већ месецима смо сведоци бахатог и насилничког понашања група миграната којима у сабирним центрима, али ни у хотелима у којима су смештени не одговарају локација која је удаљена од центра града, храна, брзина интернета… И који од италијанских власти сада траже месечну апанажу у износу од једне просечне италијанске плате (бар 1.800 евра) и учестало протестују и том приликом пустоше градске улице и продавнице. Министарка Ламорђезе поводом свог годишњег обраћања италијанској јавности потпуно је занемарила детаљ о рапидном порасту криминала од када је већ месецима на снази њен Декрет о хуманости. Прећутала је и да све више избеглица сада стиже из Туниса, земље у којој се не води никакав рат и из које је од јуна до августа стигло око 7.000 људи. На новинарско питање зашто Италија прихвата и избеглице из Туниса, она је одговорила: „Тунис је у тешкој економској кризи, из Туниса беже читаве породице и у питању су индивидуални доласци.“ Наиме, у протекла два месеца регистровано је у сицилијанским лукама и до 22 оваква приватна искрцавања дневно; овог пута у питању су јахте и моћни гумени глисери које групе од десетак људи приватно унајмљују и тако за неколико сати прелазе око 500 миља колико их дели од италијанске обале. Логично је питање зашто неко ко очигледно има новца треба да се злопати по ћудљивом мору и искрцава у сицилијанској бестрагији званој острво Лампедуза, ако без проблема може да купи авионску карту и за сат комотно стигне до Рима. Из простог разлога што претходно треба да добије визу, буде регистрован и као туриста добије дозволу за боравак у Италији од највише три месеца. И да при томе докаже да има новца. Овако, захваљујући „Хуманитарном декрету“ добија све привилегије и може да остане у Италији колико хоће о трошку италијанских пореских обвезника.

ПРАВА ЗА ПУДЛИЦУ Доказ за овај нови избеглички тренд је видео који већ данима кружи по друштвеним мрежама а одмах је од стране политички коректних душебрижника проглашен за fake news јер се не уклапа у срцепарајуће приче о измученим мигрантима које се већ годинама пласирају и у које можда још једино верују главни уредници водећих домаћих медија што за послушност и пропаганду „званичне верзије“ бивају награђени лепим каријерама и још лепшим примањима. По ко зна који пут се дешава да све оно што не одговара политички коректној номенклатури аутоматски и без имало бар површне анализе бива проглашено за бесрамну лаж и монтажу. Међутим, на снимку се јасно види луксузни гумени глисер из којег се на централном молу на острво Лампедуза искрцава 10 људи са самсонајт коферима – три жене и седам мушкараца, који по гардероби пре личе на добростојеће млађе туристе – момци су у бермудама, фирмираним мајицама и с наочарима за сунце, даме са сламнатим шеширима и у летњим хаљинама, с уредним фризурама и лакираним ноктима. Посебан куриозитет је бела пудлица коју на повоцу води једна од дама која је новинару портала „Сицили“ изјавила: „Живела сам у Италији и радила као фризерка. Онда сам се пре 15 година вратила у Тунис, отворила фризерски салон и потом одлучила да се вратим у Италију. Тунис је постао неподношљив. У главни град се довукло много простачина и с тим примитивцима не желим више да живим. Чула сам да у Италији постоји идеална шанса да се почне из почетка и лепо живи у, рецимо, Фиренци, Риму, Милану… Моји пријатељи и ја одлучили смо да изнајмимо глисер и лепо је од ваше владе што ће нам осигурати бесплатни смештај и храну док се не снађемо.“ Занимљиво је да је као 11. мигрант убележена и бела пудлица, а то заиста представља преседан у досадашњим мигрантским причама.

ЛУКСУЗНО ЛЕТОВАЊЕ НА МЕДИТЕРАНУ Група из глисера упућена је од стране граничне полиције у обавезни карантин од 15 дана на усидрени брод који је италијанска влада у оквиру пројекта „Будимо хумани“ унајмила од једне туристичке компаније. У питању је луксузни крузер са кабинама од махагонија и купатилом, а ту су и три ресторана, пет кафића, палуба са лежаљкама, сунцобранима и базеном са хидромасажом. Кооператива која води поменути „хуманитарни пројекат“ по мигранту добија од италијанске владе 5.000 евра. Све је лепо, хумано да хуманије не може бити. Једино ће се Лучана Ламорђезе заиста помучити да већину бесних Италијана убеди да је у праву. Поготово што добар део њих више нема шта да једе и вероватно никада у животу није ни видео нешто попут новог „брода карантина“ за мигранте. Укључујући ту и бројне полицијске снаге које су стигле из целе Италије у помоћ колегама са Сицилије како би спречили масовна бежања из прихватних центара у којима су већ месецима смештени мигранти и који су не само позитивни већ и болесни од вируса корона. Из прихватног центра у сицилијанском граду Калтанисети већ их је побегло око три стотине. „Уморни смо, свега нам је доста!“, изјавио је на ФБ профилу Матеа Салвинија један полицајац из Торина који се као испомоћ већ три месеца налази на Сицилији. „Плате су нам мизерне, истина, добијамо додатак од 19 евра дневно, имамо плаћен стан и храну, али већ месецима живимо далеко од својих породица. Директива с врха је јасна: не смемо употребљавати силу, већ морамо да се трудимо да мигрантима који организовано беже и прескачу ниске зидиће којима је ограђен прихватни центар скренемо пажњу да се врате и лепо их замолимо преко мегафона да не беже. А они нам се смеју и показују средњи прст.“ Неколико полицајаца је приликом десанта миграната претучено, али чак ни у самоодбрани нису смели да користе пендреке, гумене метке и сузавце. Италијанско министарство унутрашњих послова у овој узаврелој атмосфери стрепи од неког „италијанског случаја Флојд“, те је стога врло опрезно. Елем, како би се спречила масовна бежања из прихватних центара, одлучило се за унајмљивање луксузних бродова у које се смештају новопридошли и који су усидрени далеко од обале тако да су бежања из карантина искључена.
Иначе, италијанске власти, укључујући ту и министарку Ламорђезе, као да нимало не брине права социјална бомба која само што није експлодирала. Наиме, већ се припрема нови lockdown, ново затварање у куће и блокада свега и свачега што подразумева нормалан живот. Опет ће бити забрањена сва јавна окупљања, сви ће бити опет затворени у своје куће, избори се одлажу и – ситуација је под контролом. Ако кажете да сумњате у то да се вирус поново враћа и да ће овог пута бити опаснији него почетком године, одмах ће вас прогласити за негационисту. То данас у Италији звучи као тешка клетва, и људи су послушни, уплашени и уморни. А из историје је познато да је таквима најлакше владати.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *