Додик враћа у живот Клинтонову идеју

Објављивање мировног плана 42. америчког председника из 1995. године – који је предвиђао да РС добије право да се путем референдума отцепи од БиХ – власти у Бањалуци ће покушати да искористе за афирмацију права Српске на самоопредељење

За Бошњаке, али, што је далеко значајније, и западне међународне факторе сваки, макар и хипотетички, наговештај евентуалног референдума грађана Републике Српске о отцепљењу од БиХ представља неприхватљиву јерес. Од високих представника стационираних у граду на Миљацки па до мање или више релевантних дипломата из Вашингтона, Брисела, Берлина, Лондона или Париза у таквим ситуацијама сте могли чути одлучно објашњење да Срби из мањег ентитета „немају по дејтонском уставу право на тај сепаратистички чин, већ ће за вијеке вјекова бити део суверене и јединствене Босне и Херцеговине“.
Народ и политички представници РС требало би, дакле, у складу са овим „Светим писмом“, да заувек забораве и саму помисао да је тако нешто могуће, док ће се онај ко се усуди да спомене такву могућност суочити с ризиком да буде политички анатемисан као „кршитељ Дејтонског споразума“. Под притиском протектора и свесни неповољних међународних околности, политичари из Српске су две деценије избегавали да јавно говоре о овој теми, а онда је ћутање прекинуо Милорад Додик поручивши да ће РС „када се за то стекну повољне прилике у свету спровести референдум о свом статусу“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. IZ PRINCIPA PRINCIP

    Ako može Metohija može l RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.