Тај редовно непредвидиви баук

Студентски протести – сад и некад

Има једна друштвена група од које зазиру сви политичари, често јој се удварају и избегавају да с њом уђу у дубљи конфликт. То су студенти, чији академски потенцијал има снагу да проблематизује не само функцију високог образовања већ и ширу друштвену стварност и политички систем који је креира

Словили су за главне бунџије још између два светска рата, заслужни су и за организацију првог послератног протеста 1968. године, а у превирањима деведесетих сва масовна окупљања почињала су студентским протестима на које се качила и опозиција, користећи их као главну снагу притиска на власт.
Ни данас није другачије. Некако баш у моменту постизборног раздобља, нелагодног утолико што је у Парламенту изостала иоле озбиљнија опозиција, десио се повратак вируса корона и масовног заражавања ковидом 19 иако је уочи избора објављено да вирус малаксава и да пандемија полако јењава. Нова жаришта су тражила и нове мере државе. То и не би имало неког већег значаја и утицаја на ионако већ утрнулу јавност, да њима није такнуто у „осињак“ – у студенте.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Један коментар

 1. Душан Буковић

  Није другосрбијанским анархистима и туђинским најамницима који делују у извесним србофобичним структурама у Београду-Јосипграду стало до Србије, која је окупирана решавањем важних проблема и разним припремама у држави, јер верују да је настао погодан моменат да остваре извесне европске и америчке империјалистичко-тријалистичке панове и намере да униште Србију и србски народ. У њиховим редовима налази се известан број туђинских учесника у протестима који су ових дана захватили Србију. Другосрбијански анархисти су покренули протесте у Београду-Јосипграду под видом борбе против Вучића да Србију ослабе и увуку у грађански рат у смислу упустава европских и америчких империјалиста-тријалиста, да је Вучић главни кривац и да га треба уништити.

  Србима се и данас историјске грешке понављају. То показују и текући протести у Србији. На послу су се опет нашли видљиви и невидљиви србофобични европски и амерички империјалисти-тријалисти, текући диригенти беогрдаско-јосипградских протеста и нереда, који имају утицај на извесне политичке личности, који делују као слепи послушници окупаторских структура у обесправљеној, обезглављеној и пониженој Србији.

  Bан сваке је сумње да извесни и свемоћни креатори глобалног хаоса делују и дан-данас у мултикорпоративној Европи и Америци (Види: Norman Thompson, Origins and scientific solution of the economic world chaos, London, England, 1930) и да користе текуће протесте у Србији. Њихов циљ је да успоставе једну светску владу „пристанком или победом“ (Види: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre/eglise, Paris, France, 1967), која би била под хегемонијом европских и америчких империјалиста-тријалиста, зато и доносе драматичне одлуке у европској и америчкој спољној политици против Срба, традиционалних савезника Сједињених Америчких Држава у корист терористичких покрета у Србији, на Балкану и свету – “These CFR/TC members head State Department bureaus where dramatic shifts in American foreign policy to work against allies of the United States and in favor of revolutionary forces…” (Види: Editorial Staff, Say No! To the New World order CFR/TC, Metairie, LA., U.S.A, 1985).

  Такође, имајући на уму да су европски и амерички империјалисти-тријалисти разбили и осакатили србски народ у Брозовој небладодарној НАТО-комунистичкој Југославији у коју су деведесетих година ХХ столећа стигле и окупационе трупе НАТО пакта, да заштите своје дугорочне мултикорпоративне планове и намере, пљачку и експлоатацију гаса и нафте из Каспијске регије. Србима су директно и индиректно објавили рат до тоталног истребљења. Нећемо ни мало претерати ако кажемо да је то главни разлог због којег су отели Србији Косово и Метохију.
  У овом контексту потсетили бисмо да би већи део касписког нафтовода (Јужни ток) финансирала америчка влада и њене мултикорпоративне компаније “OVERSЕAS PRIVATE INVESTMENT CORPORATION” and “SOUTH BALKAN DEVELOPMENT INITIATIVE” , као што је пројектовано у Вашингтону и Њујорку 1996. године ( Види: Kevin Phillips, American theocracy – The peril and politics of radical religion, oil, and borrowed money in the 21st century, New York, 2006, стр. 82; The war for pipelineistan, Asia Times, January 6, 2002; Go – Ahead for Balkan oil pipeline, BBC News, London, December 28, 2004; Michael B. Oren, Power, faith, and fantasy – America in the Middle East 1776 to the present, New York – London, 2007; Пјер-Мари Галоа, Крв нафте – рат у Босни…).

  3
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.