Покидан ланац деловања

Цивилна одбрана данас

Како би изгледала борба са пандемијом вируса корона и поплавама да Србија има цивилну одбрану која је некада у међународним оквирима служила за понос нашој земљи

У односу на пре три деценије цивилна одбрана у Србији достигла је најнижу коту развоја. То заостајање могућности у односу на потребе попримило је нежељене размере, што се показало током учесталих поплава и за време пандемије вируса корона. Ако на нивоу државе постоје институције које се колико-толико баве цивилном одбраном и заштитом становништва, дотле је у општинама то сведено на пуку случајност или на меру која је задржана на нижем нивоу у односу на ,,славно“ доба и то само захваљујући вредним ентузијастима који нису дозволили да баш све пропадне.
Једна несрећна жена је ових дана сузних очију, кршећи руке, за телевизију (која је сервис грађана у Србији) казала да су јој се у последњих неколико година кућне ствари три пута нашле у води и да је била немоћна пред том бујичном силом. Трипут је плављена и три пута је морала да ствари однесе на сметлиште. Вода је у њену кућу, ових јунских дана, продрла за само неколико минута. Та слика указује на сву немоћ становништва да се одбрани од поплава и на чињеницу да је у Србији цивилна одбрана запостављена или умањена.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ЗАОКРУЖЕН СИСТЕМ

У ранијем систему цивилне одбране (ЦО) правно су били дефинисани субјекти система ЦО: органи и организације државне управе, органи и организације локалне самоуправе, јавна предузећа, привредна друштва, предузетници и друга правна лица, органи и институције јавних служби или делатности, друштвене и друге организације и грађани.
Биле су дефинисане снаге у ширем и у ужем смислу. Снаге у ужем смислу су чиниле: штабови цивилне ЦО, јединице ЦО, јединице ЦЗ, јединице везе, центри за обавештавање и јединице службе осматрања и обавештавања. Између осталих биле су формиране и јединица за пружање прве медицинске помоћи. Био је то систем у који су били укључени (у миру и рату) сви грађани и све институције државе, а на свим нивоима била дефинисана кадровска структура и обезбеђена неопходна материјално-техничка средства (распоређена у одговарајућим складиштима). Грађани су пролазили кроз систем обуке и информисања и били упознати како о свим могућим опасностима, њиховим последицама, понашању у датим ситуацијама тако и о својој улози и месту у случају опасности. Свим грађанима је било дефинисано место и улога у датој ситуацији.
Да није реформисан (смањен обим), систем ЦО и ЦЗ у ванредном стању би се све лакше, ефикасније и рационалније пребродило, јер би били обучени и припремљени грађани, као и целокупан државни и друштвени систем. Терет одбране био би равномерније распоређен, с мање неразумевања, страха и уз више поштовања предузетих мера.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *