Креатори из сенке

Корона протести у Србији

Нису све демонстрације – револуције, нарочито не ове најновије у Београду и другим градовима Србије, што не значи да „форсирање“ политичке кризе неће у кризу довести и саму државу, без обзира на њеног не тако јасног изворног креатора (за чије се ауторство створио поприличан ред)!

Некако се наметнуло да кад год председник Србије Александар Вучић да неку оштру и исхитрену изјаву на телевизији, она му се као бумеранг врати окупљањем на улици или бар претњом таквог чина. Ако је то први пут у последњих десетак дана било са студентима, када је најавио исељавање студентских домова због наглог повећања епидемије короне, па касније с револтираним грађанима и опозицијом, када је најавио могућност поновног увођења полицијског часа, најновија бура је захватила и владајућу коалицију (тренутну, додуше). После Вучићеве оптужбе у емисији „Хит твит“ на телевизији „Пинк“ да су „социјалисти лопови“, као и да чланови ове партије иду на протесте против власти, Дачићу није преостало ништа друго до да направи „сечу“ својих „кнезова“, а озбиљна казна се „смеши“ и Новици Тончеву, народном посланику и потпредседнику странке.
Управо је овај политичар и фудбалски прегалац, реагујући на Вучићеве речи, поручио на седници у Сурдулици да ће оно што се дешава на улицама Београда преселити на југ Србије, да ће пет-шест хиљада људи блокирати ауто-пут Београд–Скопље уколико још неко од директора државних институција из СПС-а буде смењен. „Сурдулица је једина слободна територија у Србији, то је Ужичка република у којој једино нема мрака и страха“, рекао је Тончев.
Његов председник за то време из СПС-а искључује двојицу чланова из Инђије који су учествовали на протестима испред Народне скупштине, а Петра Шкундрића разрешава дужности саветника у Влади Србије јер је његов син учествовао у демонстрацијама, док ће Горан Триван, због напада његовог саветника на Вучића, бити предмет расправе на седници Председништва. Што се Тончева тиче, Дачић је најоштрије осудио поменуту изјаву свог потпредседника, свако насиље и блокаду саобраћајница, а посебно напад на председника Вучића.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *