Др Дејан Жујовић – КАД ПРОГОВОРЕ ЂЕДОВИ У НАМА

Због чега – да бисмо сачували ментално и физичко здравље „упркос свему“ – најпре треба да почнемо да се смејемо, у разговору за „Печат“ тумачи пулмолог и начелник дневне болнице у Градском заводу за плућне болести и туберкулозу у Београду, који је у јеку пандемије вируса корона после неколико дежурстава (поред личне заштитне опреме) и сам постао жртва заразе

Др Дејан Жујовић, пулмолог и начелник дневне болнице у Градском заводу за плућне болести и туберкулозу у Београду, по задатку је у јеку пандемије вируса корона из матичне установе отишао у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ и после неколико дежурстава и поред личне заштитне опреме и сам постао жртва заразе. Срећом, великим залагањем својих колега, и уз помоћ скупе антивирусне терапије, после десетак дана је излечен. Из перспективе стручњака за плућне болести, а онда и пацијента, први је упозорио јавност на недовољан број респиратора у српским болницама. А онда се с двојицом својих колега, лекара, првога дана протеста пред Скупштином придружио огорченом народу да искаже незадовољство због најаве могућег поновног увођења полицијског часа.
Повода за разговор с храбрим и у много чему необичним др Жујовићем има напретек, нас је интересовало шта мисли о најактуелнијим темама.
„Ситуација је много озбиљнија него што мисли већина народа коме Кризни штаб и мејнстрим медији пласирају лажи и полуинформације. Нападнути смо вирусом који није природан већ произведен у лабораторији, и док број заражених свакодневно расте, наши ресурси за одбрану су све упитнији. Јер организација здравственог система Србије наметнута нам је од саветника председника Србије који је дошао из Енглеске и пре тога уништио здравствену заштиту у својој земљи. Последице су несагледиве како у погледу броја оболелих и жртава заразе, тако и на свеукупном економском плану. Народ је то, видим, схватио, и одлучио да ствар узме у своје руке, а ја ћу му и лично помоћи јер смо стигли до црвене линије преко које не може даље. Вирус корона је почео да буди наше ђедове у нама. Ја сам пробуђени Шумадинац родом из Краљева који зову ђедова не одолева. Морамо да избегнемо још једно међусобно проливање српске крви и спречимо биолошко нестајање нације“, рекао је на почетку разговора за „Печат“ др Жујовић.
Докторе, не изгледате као неко ко је прележао опасну болест! Како сте успели да „фасујете“ вирус?
То што сам као доктор оболео од короне и није ми важније животно достигнуће. И не би требало да ме одређује, јер моје животне ставове, моје политичке, емотивне, људске и комшијске ставове не одређује то чиме се бавим. Заразио сам се када сам из матичне установе премештен у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ као стручна помоћ због потребе службе. Дежурао сам сваку другу-трећу ноћ од 22.30 до осам ујутро под скафандером и комплетном личном заштитном опремом. Све док једном нисам отишао да посетим колегу анестезиолога кога нисам познавао, дивног младог човека, мог Шумадинца родом из Крагујевца. И поред све прописане заштите, време контакта је учинило своје. После четири дана, непосредно пред последње дежурство, пробудио сам се с јаком дрхтавицом и невероватним покретима тела, а након сат добио температуру 39 степени. Позвао сам колегиницу која је била задужена за бригу о медицинском особљу и на њену иницијативу урадио скенер, што је показало упалу комплетног десног плућног крила. Срећом, због добре кондиције нисам осећао замор ни имао друге компликације. Следећих десетак дана био сам пацијент својих колега. Кад су дошли у визиту, питали су ме шта ће ми парфеми које сам донео из куће, а ја им одговорио да се пред Сварога иде чист и миришљав. Убрзо сам почео да радим склекове на тераси трудећи се да ментално не подлегнем лошим мислима или депресији. И уз заиста велику помоћ људи који раде у КБЦ „Драгиша Мишовић“ релативно брзо сам излечен.

[restrict]

Шта је била ваша терапија и да ли сви болесници примају идентичне лекове против овог вируса?
Примао сам антивирусну терапију која је ужасно скупа, кошта између пет и осам хиљада евра а даје се пацијентима оболелим од ХИВ-а. Ако вам кажем да је преглед једног специјалисте плаћен 200 или 300 динара, све ће вам бити јасно. И поред тога, исту терапију примали су сви пацијенти док је било таквих лекова, али сада их више нема и оболелима су укључени неки други терапијски протоколи. И ти други лекови су ефикасни у лечењу короне. Мислим да ковид болнице више уопште не укључују антивирусну терапију, него више врста антибиотика и кисеоничку терапију.
Људи су невероватно уплашени откад је обнародован други талас. Зна ли се, коначно, на који начин се преноси актуелна зараза?
У највећем проценту преноси се капљично. Зато позивам своје комшије и суграђане да не подлежу разним веома лошим и научно никако документованим информацијама које круже интернетом да нас неко трује бојним отровима типа сарин. Дошли смо научно до неких тачака, па ако неко цитира француског нобеловца који каже да у геному овог вируса постоје и трагови ХИВ вируса, не можете да причате да тог вируса нема. То је нонсенс. Овај вирус припада породици доминантно респираторних вируса и они се преносе доминантно капљичном инфекцијом. Наравно, и ако се накашљете у своју шаку, а онда рукујете с неким ко касније том руком додирује своје лице, очи, он ће вирус пренети контактним путем, али су те ситуације много ређе од капљичног преноса.
Да ли је Кризни штаб (КШ) у својим медијским наступима све то довољно добро и документовано објаснио, како би нас уверио да треба да верујемо њему а не друштвеним мрежама?
Наш КШ је по мојој процени имао најмање сто ситуација у којима је то могао да објасни. Они су најмање месец и по дана свакодневно држали конференције за медије у три по подне и имали вечерње наступе на свим могућим телевизијама. Међутим, од самог почетка нису правилно поставили ствари и тако је то ишло до краја. Зато смо дошли у ситуацију да КШ, као што то ради и јавност, пласира и информације и полуинформације. Не могу да верујем да чланица КШ каже да је овај вирус ослабио, и да то није исти вирус као пре месец дана, за шта нема ниједну стручну или научну потпору. Та реченица је нонсенс који изговара професорка Медицинског факултета, а на коју не одговара ниједно наше удружење почев од удружења пулмолога, удружења интерниста, нити позива стручне људе да стану у одбрану овог народа.

„Случај“ Ћуприја

У Ћуприји, на само сто километара од Београда, и медицински радници и болесници доживели су пакао. Директор запосленима није давао личну заштитну опрему јер није обезбедио довољну количину. Терао је лекаре да позитивне на вирус прегледају незаштићени. Онда је почело масовно разболевање и умро је уролог коме није дозволио да се тестира а стално га је враћао у дежурства. Болница више није могла да функционише и заражене пацијенте су слали кућама. Општи хаос о коме нико не пише.

По којим критеријумима је изабран Кризни штаб? Јесу ли то најбољи стручњаци у својим областима?
Мислим да су они врло пажљиво бирани и да ће се тешко наћи замена за било којег члана КШ јер моралне, стручне, људске и друге особине које карактеришу свакога од њих понаособ тешко да ће се наћи у још ком одговарајуће стручном представнику нашег народа. Они су пажљиво бирани и одабрани, а наплату свега тога ћемо добити у броју оболелих, у заузећу болница, у трошковима. Ово је директно уништавање нашег буџета и целокупне наше економије. Све ово много кошта, а болнице не испуњавају обавезе због којих су направљене. Људи који имају преломе, на пример, не могу да дођу на Бањицу зато што је то сад болница за лечење ковида. Сад постоји само једна болест – ковид, и само један проблем – како смирити Жујовића и друге који на то указују.
Да ли је постојао оправдан разлог за затварање људи старијих од 65 година, и колико је та мера утицала на спречавање ширења заразе?
Мере које су током ванредног стања примењиване у Србији нису примењене у било којој другој земљи у свету. Заиста не знам ниједну земљу с оваквим мерама и оваквим опсегом полицијског часа. Кад сам прво јутро по укидању мера видео пензионере, онако избледели изгледали су ми аветињски. А заиста није постојао ни један једини медицински разлог за ову меру. Питам вас, да ли се нешто променило кад су им дозволили шетње? И шта је сметало да се те мере лагано попуштају наредних неколико недеља. Али неким људима је неопходно да имају осећање моћи и владају другим људима.
Где је остатак струке, докторе, оглашавају се ретки, чини се да сте међу изузецима др Нада Костић и ви?
Већина мојих колега не би ни дискутовала са мном него би ме избегавала. Ту је више реч о људском и моралном гледању на живот него о стручном. Јер ако сте слободарског духа, ви нећете трпети овакав систем. Нећете ћутати и окретати главу од неправде, јер ако сутра мом детету неко копа кашиком по мозгу, и тера га да лепи плакате да би добило посао иако је најбољи студент, ја то не могу да трпим ни да оставим иза себе. То би био мој лични неуспех, јер би значило да сам поклекао пред овима што су купили дипломе. Нисам луд човек, добро знам шта могу да добијем на основу своје части, поноса и уважавања од анонимних али моралних људи, као што знам и шта могу да изгубим. Јер медицину нисам студирао због звања, већ зато да бих радио тај хуман посао. Мени није „поента“ да ставим слушалице око врата и будем важан.
„Струка“ нам је говорила да вирус не може да преживи на температури вишој од 26 степени. Како је онда, на много вишој температури, вирус сада постао још агресивнији?
То је и моје питање за струку. Још пре два-три месеца питао сам на свом посту КШ шта значи та идеја кад је у том периоду у Саудијској Арабији температура била између 36 и 40 степени а корона их је сатирала. Или у Бразилу где су цела племена заражена и људи масовно умиру. Не треба да будете доктор да то видите. Само питајте струку, др Кисић, где сад нестаде тај ослабљени вирус.
У чему је специфичност ове коронашке упале плућа, зашто је она тежа од „редовних“ пнеумонија?
И то је важно питање које народу нико досад није објаснио. Упала плућа није последица оболевања од короне, она је само манифестација ове болести, а озбиљна последица корона болести је фиброза плућа која остаје и код људи који нису лежали у болницама. Значи, и код благих случајева долази до фиброзних промена у плућима. Пластично речено, таква плућа губе особине које су имала, она су као сунђер а одједном постају као прожета неком мрежом од камена и немају више ту функцију коју су имала. Хрвати су већ радили истраживања у Далмацији на тим блажим облицима и установили да оболели имају озбиљне поремећаје дисања који могу да се виде само на скенеру, или на тестовима дифузије, али код нас ни оболели од карцинома не могу лако да дођу до скенера осим ако не плате и оду код приватника.
Како ће онда оболели од короне моћи да знају да ли имају фиброзу?
Бојим се да многи неће моћи да сазнају. А требало би да сви који примете да се замарају док ходају по равном, а пре те симптоме нису имали, оду пулмологу. Међутим, проблем је што сада немају коме да оду јер сви су лекари ангажовани на решавању случајева позитивних на корону. Осим тога, знате ли да само Солунска регија у Грчкој има више скенера него цела држава Србија. Ви плаћате отприлике пет хиљада динара своје здравствено осигурање месечно, а толико кошта и осигурање у Швајцарској за пакет који човеку мојих година омогућава да његова незапослена жена оде у породилиште где добије апартман и бира шта ће јести. Само да истакнем људима шта улажемо у наш здравствени систем сваког месеца и шта добијамо заузврат, а онда да се запитамо где нестаје разлика. Ми не зидамо не знам колико болница годишње па да ту трошимо новац. Значи, кад решимо проблем корупције, вероватно ћемо решити и проблем лечења.

Здравство нам организује Блер?

Дан након чувене конференције за новинаре Кризног штаба рекао сам да немамо довољно респиратора. Рекли су да је то државна тајна. Онда је наш председник, не знам по ком уставном основу, али рецимо као ентузијаста, изашао са цифром од 500 респиратора, па онда од хиљаду и нешто, да би пре неки дан поново поменуо 500 респиратора. Другим лекарима и мени таква игра не треба, потребни су нам егзактни подаци. Проблем је што је наше здравство исцрпљено и неорганизовано. А то је зато што немамо лекара, што је ствари накарадно поставио саветник српског председника који је дошао из Енглеске, пре тога нас је бомбардовао а сада је највећи пријатељ нашем председнику. Нећете веровати, али то је систем британског здравства које је тотално уништено нормама а који сада и ми примењујемо.

Очигледно не спадате у људе које зову теоретичарима завере?
Ако мене лично питате, дакле не као начелника пулмологије него као Дејана Жујовића, убеђен сам да је корона направљена у лабораторији. Ово се никако не понаша природно. Циљ било ког паразита није да убије свог домаћина јер с њим онда и он умире. Било би веома добро да се направи баланс између човека и вируса, да они живе у некој коегзистенцији. У реду, тај вирус ће вас разболети, али ви ћете заједно преживети. Нажалост, сви смо сведоци Гејтсових порука о плану смањења људске популације, а и сећамо се теорије о настанку ХИВ-а који је најгори говор мржње коју сам икада чуо. Теорија је била да су црнци у Средњој Африци полно општили с мајмунима и да се болест преселила с примата на човека.
А колико је, по вашем мишљењу, реална прича о повезаности 5Г мреже с актуелним вирусом?
О томе не могу ништа да кажем док не прочитам још доста литературе. Искрено, не могу на основу неколико видео-клипова или мејлова који се шерују по друштвеним мрежама да дам свој дефинитивни суд. Чуо сам многе приче, међутим, да би 5Г мрежа заживела у Београду, она мора да има најмање две хиљаде базних станица, а можда и пет хиљада или више, јер свака станица покрива радијус од 100 метара око себе. То су врло лоше перформансе и станице би морала да буду постављене на сваких сто метара, да будемо тотално премрежени. Међутим, мене брине што ми годинама уназад имамо тренд раста болести које су у другим земљама у опадању. Брине ме што наша нација има најкраћи животни век у Европи.
Какве бисте мере предложили против вируса у новом таласу?
Не бих ударао по људима, не бих затварао људе. Него бих био мало мудрији па бих позатварао тржне центре, ограничио рад кафића и ресторана. Јер, израчунајте колики би био месечни губитак ако затворимо шопинг центар, а колика огромна средства морамо да дамо за лечење оболелих. Рачуница је једноставна и очигледна. Шта мислите колико кошта пуна ковид болница на Бањици, на пример, за месец дана?
Али ко сме да затвори шопинг молове у којима су све стране фирме?
О томе треба да мисле они који су их довели. Они који морају да одреде приоритете – да ли им је важније здравље нације или капитал мултинационалних компанија. Па да видимо шта ће одлучити. Мој приоритет је живот мог народа, мојих суграђана и мојих комшија. Тачка. Маске бих делио бесплатно, као у Америци, где рецимо једна од држава од 4,7 милиона становника подели 20 милиона маски. А код нас маска кошта 120 динара.
Шта чинити сад кад су попуњени сви капацитети а број заражених расте?
Највише заражених и не треба да буде у болници. Основна индикација за хоспитализацију треба да буде обострана упала плућа, повишена температура и тешко опште стање. Ако тога нема, пацијент уз одређене мере може да се лечи у кућној изолацији. Да има свој прибор за јело, да буде потпуно издвојен а сви укућани да носе маске због своје заштите. То, свакако, није лако, али немамо избора. Него Пеца Кон није имао довољно времена да све то објасни. Да каже људима да би многи доктори који носе маску по 12 сати дневно одавно поумирали.
Шта треба да радимо да би наш народ сачувао и физичко и ментално здравље?
Најпре треба да почнемо да се смејемо. Кад нас неко нагази, не треба да га погледамо преко, него да сачекамо да нам се извини, да поштујемо друге и будемо љубазни једни према другима. Кад такав свет направимо око нас, лако ћемо савладати зло. Уверен сам да ће се то догодити брзо. Велики сам оптимиста. Ми живимо у предубеђењу да је ово „армирани бетон“ од система, али то уопште није то.
Како процењујете снагу вишедневних протеста пред Скупштином, тврди се да они свету показују слободарски дух Срба?
Снага народног протеста је у чињеници да он нема вође. Испред тога протеста не стоји ниједан вођа опозиције, ниједан председник синдиката нити било које друге организације. Ово је спонтан протест анонимних хероја који желе слободу и право на живот, а не да буду нечији покусни кунићи. Наш народ се мало успавао, мислим на последњих 30 година, али неће трпети тиранију. Слутим да се ђедови буде у нама. Народу који је тренутно реаговао лично ћу помоћи да буде само мало вештији, мангупскији. Заједно ћемо надиграти ове чланове служби у цивилу који намерно праве сукобе с полицијом, и оставити их да се туку са својим колегама.

[/restrict] займ на карту онлайн займ без привязки картызайм брянскзайм экспресс павловский посад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *