ЉУБАВ ЈЕ ДВОСМЕРНА УЛИЦА

Да ли је одлука Подгорице да не отвори своје границе за грађане Србије ствар оправданог принципа, или неправедна политичка одлука застранелог режима?

Уместо хлебом и сољу, представници црногорских власти дочекали су прве стране туристе придошле у ову земљу по отварању граница након пандемије вируса корона сапуном и маслиновим уљем. Није, међутим, овакав дочек приређен за све туристе. Док су они из Немачке и Аустрије после стрпљивог чекања да гранични прелази буду отворени у поноћ 1. јуна дочекани више него срдачно, грађани Србије истовремено су без објашњења враћани с границе, како су јавили београдски медији, истичући да црногорске власти не може да одобровољи ни негативан ПЦР тест. Просто, сваки је Србин потенцијални преносилац заразе које у Црној Гори званично више нема.
Режим у Подгорици истиче да је критеријуме за отварање граница донео на основу „препорука Европске уније“ па тако у најмању републику бивше Југославије могу да улазе само грађани држава у којима је број оболелих мањи од 25 на 100.000 становника. На прву лопту, ова одлука делује као принципијелна пресуда донета без обазирања на баба и стричеве. Док су добродошли грађани из више од 130 држава, међу којима су и бројне афричке попут Анголе или Конга, у Црну Гору, поред Срба, не могу да уђу ни гости из САД, Француске или Италије.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *