Корона неједнакост једнаких на „фарми” људи

Славне жртве КОВИДА 19 и реакција оних који нису славни

Док су се на почетку пандемије благовремено тестирани важни грађани светске популације збринули по кућама и болницама, и при томе се још шепурили по друштвеним мрежама правећи од своје инфекције, па и болести, ријалити шоу, анонимни људи су дијагнозе добијали са закашњењем и постајали су жртве пандемије у далеко већем броју од поменутих „једнакијих“ од њих. Ипак, међу умрлим од короне нашло се доста славних, богатих и моћних људи. Ево неких примера…

У овој нашој свим могућим међуљудским (не)једнакостима, хуманостима и бригама за добробит сваког живог створа на свету поносно испуњеној цивилизацији појавом ковид пошасти, која је дословно оковала цело човечанство, показало се врло брзо да су скоро сви величанствени принципи тек декларативне и реторичне природе. Као у Орвеловој „Животињској фарми“ у свету једнаких има увек оних који су „мало више једнаки“ од других. Пандемија вируса корона је овај орвеловски принцип вероватно најбруталније до сада избацила у први план. Не само да су дошли до изражаја саможиви и безосећајни односи међу државама већ је поменута неједнакост једнаких била принцип и у међуљудским односима. Наиме, од када је проглашена пандемија вируса корона и од када су почела тестирања појединаца на присуство вируса у њиховим телима, водила се полемика о томе на основу чега се утврђује приоритет у редоследу за тестирање. Ко је важнији за друштво добијао је предност при тестирању иако то, наравно, нико није јавно рекао. А важност су, као и увек, одређивали богатство и слава дотичне особе, а тек онда остали детаљи у вредновању сваке особе који се, такође потпуно незванично, узимају у обзир.

Славни инфицирани

У фокусу ове дилеме и осуђујућег реаговања раје на вести о томе да су се поједине славне личности нашле у првим редовима за тестирање иако нису имале симптоме, дакле нису били болесни и акутно угрожени, нашли су се на друштвеним мрежама и у медијима објављивани позитивни резултати на присуство вируса корона у крви неких веома славних особа, које, међутим, ни тада, а ни касније, нису оболеле. Најславнији међу њима је свакако двоструки оскаровац, холивудски глумац и продуцент Том Хенкс и његова жена Рита Вилсон, који су од почетка пандемије с позитивним резултатом били у изолацији. У истом кошу се нашао и најпопуларнији тамнопути британски глумац Идрис Елба, као и славна поп звезда Пинк, која је од своје изолације направила шоу-бизнис подухват на Инстаграму, затим престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила, чувени амерички певач Џексон Браун, те одавно заборављена глумица Деби Мазар, која је с короном постала, додуше само на друштвеним мрежама, славнија него икада пре, клавијатуриста чувеног рок бенда „Бон Џови“ Дејвид Брајан, легендарни оперски певач Пласидо Доминго, Бонд девојка и потом успешна глумица Олга Кириленко, НБА суперстар Кевин Дјурант, жена канадског премијера Софи Трудо, владар Монака принц Алберт Други и десетине и десетине других из разних области живота. Најзанимљивији међу њима је и доктор Ијан Липкин, директор Центра за инфекције и имунитет на Колумбија универзитету, далеко познатији као медицински консултант приликом снимања филма „Зараза“ Стивена Содерберга о коме смо недавно писали (у неким стварима до најситнијих детаља предвидео је драму коју свет проживљава због короне). „Кад сам ја заражен, онда може свако!“, поручио је свету. Живот је био циничан у његовoм случају, али је по многима био више него правичан за зараженог Харвија Вајнстајна, чувеног холивудског могула и једно време најмоћнијег продуцента који је стигматизиран као најгнуснији и најизопаченији силоватељ међу узурпаторима моћи од када је Холивуда, а који тренутно служи, због вишедеценијских сексуалних грехова, казну од невероватне 23 године затвора.
Сви они су заиста добили предност у редоследу тестирања и били су међу првима који су добили дијагнозу и самим тим одговарајући третман. Слава им је помогла у томе, али их је поставила у центар пажње медија и испровоцирала врло негативан став јавности. Показало се још једном да су слава, положај, титуле, богатство и моћ квалитети који хијерархијски раздвајају људе чинећи нашу цивилизацију фундаментално неправедном. Поменута елита је добила предност у односу на обичне смртнике због положаја који заузима у друштву.
Неправичан селективни однос према људима је још драстичнији у америчком друштву у коме су овакве поделе у случају корона пандемије на најнегативнији начин истакле њихов такозвани здравствени систем, који је у свом устројству окренут онима који имају новац, а не целом друштву. И док су се на почетку пандемије благовремено тестирани важни грађани светске популације збринули по кућама и болницама, и при томе се још шепурили по друштвеним мрежама правећи од своје инфекције, па и болести, ријалити шоу, анонимни људи су дијагнозе добијали са закашњењем и постајали су жртве пандемије у далеко већем броју од поменутих „једнакијих“ од њих. Лаконска изјава председника Трампа да се такве ствари понекад дешавају и да је првенство у збрињавању славних и богатих „прича живота“ – још је више разјарила људе који не припадају ниједној повлашћеној категорији чак ни када су већ жртве неких тешких обољења због којих им је излагање вирусу корона једнако смртној пресуди.

Славне жртве

А када смо код жртава, слава некима ипак није помогла. Међу умрлим од короне нашло се прилично и оних славних, богатих, моћних, па и све то заједно. И међу страдалима од овог вируса у врло високом проценту су припадници старијих генерација, највише их је од средине седме деценије па надаље. Једно од најугледнијих имена која су страдала у досадашњој корона „косидби“ је, како су га медији прозвали, „Марк Твен америчког песништва“ Џон Прајн (74). Такође музичка легенда с великим покрићем коју је однела корона је чувени џез пијаниста из Њу Орлеанса Елис Марсалис Јуниор (85). Нешто мање значајан и славан али свакако угледан је и амерички музичар ветеран Алан Мерил (69), познат по чувеном хиту „Волим рокенрол“ који је певала Џоан Џет. Да би из неког разлога музичка сцена била најоштећенија од свих других огранака шоу-бизниса постарала се и смрт чувеног афричког џез-фанк саксофонисте Ману Дибанга (86), америчког музичара и композитора номинованог за све могуће награде укључујући Греми и Оскара Адама Шлесинџера (52), легендарног њујоршког гитаристе Бакија Пицарелија (94) и џез трубача Валаса Ронија (59) који је у историју отишао као једини прави штићеник Мајлса Дејвиса. Амерички шоу-бизнис је остао и без половине легендарног мађионичарског дуета „Зигфрид и Рој“, Роја Хорна (75). Јапанци су изгубили једног од својих најпопуларнијих комичара Кена Шимуру (70). Тонијем и бројним другим наградама овенчани сценариста и писац позоришних комада Теренс Макнали (81) такође се нашао на листи жртава од компликација које је изазвао вирус корона. Италијани су остали без времешне глумице Луције Босе (89) која је глумила у педесетак филмова укључујући и „Сатирикон“ Фредерика Фелинија. Љубитељи широм света обожаване серије „Игра престола“ приметили су одлазак глумца Би Џеј Хога (65) који је тумачио у њој ролу сер Адама Марбранда. Корони је подлегао и чилеански књижевник Луис Сепулведа (70) који је у младости био жртва Пиночеовог режима. Умрла је и холивудска глумица Патриша Бозворт (86), далеко познатија као ауторка бестселер биографија чувених колега, између осталих Монтгомерија Клифта, Марлона Бранда и Џејн Фонде.
Имућне и славне жене ће жалити за италијанским креатором скупоцених женских ципела Серђом Росијем (84). И цењени амерички архитекти Мајкл Соркин (71) и Мајкл Макинел (84) су међу жртвама короне. Када је реч о политичарима, вероватно је за сада најпознатија жртва бивши либански премијер Махмуд Џибрил (67) чију је власт подржао Запад после свргавања Гадафија. Умро је и чувени неурохирург Џејмс Гудрич (73), у медицинским аналима заувек записан као пионир хируршког раздвајања близанаца. Ипак, од свих, иако посмртну, највећу светску славу и тугу милиона људи, можда и највећу од свих славних жртава короне, зарадио је кинески лекар Ли Венлианг који је први скренуо пажњу јавности на овај вирус, али је током лечења пацијената у Вухану и сам смртно заражен.

ДРЖАВА УСТОЛИЧИЛА ПРИВИЛЕГИЈЕ

Занимљиво је да је у Сједињеним Државама од стране државе уведен низ стриктних критеријума ко има предност у тестирању и да је појава да првенство имају „важнији људи“ у суштини државно дело, а не, као што каже Трамп, прича живота. И не само да је раја, као потрошна роба, у подређеном положају о питању редоследа тестирања већ је тзв. „обично Џо“, како анонимусе у жаргону тамо зову, осуђен да на резултате тестирања чека далеко дуже него „важнији људи“. С обзиром на број становника САД и самим тим број изложених инфекцији, уз овакву селекцију приликом тестирања, није чудно што је жртава толико. Уосталом, од (средином маја) око четири милиона људи у свету инфицираних вирусом корона скоро милион и по је у Америци, која отуда има и највише умрлих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *