ИЗЛОГ КЊИГЕ

Божидар Ферјанчић
СРБИЈА И ВИЗАНТИЈА
„Службени гласник“ и Византолошки институт САНУ, Београд

Академик Божидар Ферјанчић (1929–1998) оставио је иза себе изузетно вредно научно дело, расуто по различитим зборницима и часописима, које до сада није било доступно широј читалачкој публици. Књига представља избор његових студија из историје српско-византијских односа, од стварања српске државе под Стефаном Немањом па до пада Византије и Србије под турску власт. У студијама које чине јединствену целину приказан је континуитет тих односа кроз ратове и српска освајања, описани су преговори који су потврђивани са успостављањем брачних веза између два двора, економија, црквени и културни утицаји. Посебно издвајамо поглавља о браковима: краља Стефана Првовенчаног са Евдокијом и краља Милутина са Симонидом, затим она о српској власти у Епиру, Тесалији и Серској области, као и о аутокефалности српске цркве чијих осам векова обележавамо ове године (1219–2019).

Васа Казимировић
ЦРНА РУКА
„Прометеј“, Нови Сад

Књига о најконтроверзнијој појави новије српске историје, дубоким и запетљаним траговима Црне руке. Мајски преврат, убиство краља Александра Обреновића, атентат у Сарајеву, атентат на регента Александра, Солунски процес.
Тежиште у књизи стављено је на казивање о тајном официрском удружењу Уједињење или смрт, названом Црна рука. Посебна пажња посвећена је настојањима првака овог удружења да постану одлучујући фактор у земљи да, поред другог, збаце с престола краља Петра Карађорђевића и његову династију. Основу књиге чини архивска грађа из страних и домаћих архива. Из домаћих архива коришћена је и она грађа, која је, из разних разлога, па и политичких, сврстана у суспектну, као и грађа преко које су историографија и публицистика, такође из разних разлога, углавном прешле као да она и не постоји. То, поред осталог, важи за необјављене дневнике и забелешке личности које су биле у прилици да сазнају за многе тајне, које за свог живота нису смеле или нису могле да обелодане.

Марко Алексић
СРПСКЕ ЗЕМЉЕ ПРЕ НЕМАЊИЋА – ОД 7. ДО 10. ВЕКА
„Лагуна“, Београд

Научно дело које се чита као историјска лектира, јединствен извор знања о времену које претходи слави Немањића, књига која успоставља нов приступ у трагању за открићима из 13 векова дуге историје Срба.
Раздобље од 7. до 10. века представља најзамагљенија столећа српске прошлости. У то време на рушевинама античког света израстају темељи Европе какву данас познајемо и преламају се кључни догађаји за њену историју, а на нашим просторима рађа се један сасвим нов свет. Словенска племена се шире и крећу ка југоистоку Европе, а међу њима се врло рано издваја име Срба. Наши преци отпочели су епско путовање од реке Лабе на истоку данашње Немачке које се после више од 1.500 километара завршило у околини Солуна, да би се затим трајно населили на Балкану.
Први пут једна књига језиком историјске и археолошке науке студиозно и узбудљиво приповеда о том путовању. Користећи архивске писане изворе, као и нова археолошка истраживања, она говори о првом по имену познатом српском кнезу Дервану и земљи Бојки, настанку титуле жупана, древним словенским насељима са остацима паганских храмова. Књига садржи изузетно важна открића попут постојања владарске палате на тлу Србије из 8. века, која представља најранију познату такву грађевину у словенском свету, или више цркава знатно старијих од Рашке епископије, што показује да су Срби прихватили хришћанство раније него што се то до сада веровало и да су се ту налазили први познати хришћански храмови међу Словенима. Издање је обогаћено историјским картама и илустрацијама значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.

Жељко Поповић
КРФ – ОСТРВО ВАСКРСЕЊА СРБИЈЕ
„Прометеј“, Нови Сад

Крф је, од јануара до априла 1916, био једино упориште српске слободе. Цела српска држава – регент, влада, војска, Врховна команда, Народна скупштина, чиновништво – тада се нашла на овом грчком острву. Српских прогнаника било је више него самих Крфљана. Према речима Милоша Ковића, ова књига представља, за сада, најпотпунији приказ боравка Срба на Крфу у Првом светском рату. ,,Она се састоји од низа сведочења учесника, очевидаца и савременика. Приређивач је сведоке пустио да сами говоре, задржавши се на најнужнијим објашњењима. Намењена је најширем кругу читалаца, али ће у њој и стручњаци моћи да нађу много корисних података. Ходочасници на Крф и Видо добили су књигу коју ће, пошто се састоји од много посебних целина, моћи да започињу, остављају и да јој се, без тешкоћа, изнова враћају. У њој ће пронаћи мапе Крфа и преглед свих места која би требало да се посете. Ту је и око 4.000 имена српских војника сахрањених на Виду и широм Крфа, међу којима ће многи пронаћи своје претке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *