Економијом до признања

Куртијев „царински потез“ пред сам одлазак с места премијера само је наставак политике која би корак по корак нашу јужну покрајину требало да одведе ка даљем учвршћивању самопроглашене независности

Дан уочи одлуке Уставног суда такозваног Косова, којом је одобрено именовање Авдулаха Хотија за новог мандатара за састав тамошње владе, у Приштини су присталице Покрета Самоопредељење одржале „пробу протеста“. Тражили су и расписивање избора, а вршилац дужности премијера „Косова“ и лидер Самоопредељења Аљбин Курти, који се нешто раније оградио од овог пробног протеста, поздравио је своје окупљене присталице с балкона владе, после чега су активисти те странке почели да се разилазе.

ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА Нешто касније, готово у поноћ између среде и четвртка (28/29. мај), Уставни суд Косова одлучио је да је у складу с Уставом „Косова“ декрет председника Хашима Тачија о одређивању Авдулаха Хотија из Демократског савеза Косова за мандатара за премијера, чиме је створена могућност за формирање нове владе.
Курти не скрива огорченост и бес речима да се Уставни суд „ставио на страну државних отмичара“ и најављује да ће тек одлучити о наредним политичким корацима. После ових речи сви су се присетили протеста и нереда у Скупштини које су правили Курти и његове присталице. Ту су и подсећања да покрет Самоопредељење иза себе има младу популацију, као и наклоност цивилног друштва. Како пише берлински „Тагесцајтунг“, према последњим анкетама, Самоопредељење би на новим изборима достигло чак 40 одсто гласова. „Тагесцајтунг“ наводи да су друштвене поделе на Косову „појачане под притиском америчког специјалног изасланика Ричарда Гренела да се коначно пристане на размену територија између Србије и Косова“.
И други европски медији слично извештавају о приштинском сукобу, попут бечког „Стандарда“ и швајцарског „Ноје цирхер цајтунга“, уз заједничку опаску да је Курти виђен као сметња промени граница.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *