ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Реконструкција Завичајног музеја у Земуну

Бољи дани за Спиртину кућу

Велика улагања и стручна брига сачуваће овај бисер културне баштине Београда

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је радове на санацији и реконструкцији Завичајног музеја у Земуну. У обиласку радова су били и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл, председник општине Земун Дејан Матић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић и директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.
„Веома ми је драго што смо после осамнаест година успели да нађемо новац и решимо проблеме које други нису успели, а све са циљем да овај музеј поново буде оно што је некада био – Завичајни музеј Земуна. Он се данас налази у оквиру Музеја града Београда, али представља земунску историју и налази се у једној од најлепших кућа, чувеној Спиртиној кући. Само за реконструкцију паркета издвојили смо двадесет шест милиона динара, јер сам по себи представља посебну вредност“, истакао је Весић и додао да ће се радити и фасада, те да ће Земунци бити поносни на свој музеј, где ће моћи да уче о историји Земуна и Београда.

„Наставићемо да улажемо у културу. Ми смо власт која последњих деценија највише улаже у културу у Београду и то се види. Не улажемо само у велике музеје, који су завршени, попут Народног музеја или Музеја савремене уметности, већ и у ове мање музеје. Музеј града ћемо почети да радимо. Јуче смо посетили Жарково где ћемо такође урадити завичајну кућу, која свакако има велики значај за његове житеље. Београд је толико велики и различит, и многи делови града имају потребу да самостално представе оно што је њихово, а што је опет део наше заједничке историје, културе и традиције“, истакао је Весић.
Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић рекла је да ће заједничким напорима Града, Музеја града Београда и Завода за заштиту споменика културе, здање Спиртине куће, тј. Завичајног музеја бити потпуно реконструисано. Она је подсетила да је пре три године, упркос чињеници да је Завичајни музеј био затворен, организована једна мала изложба коју су посетили бројни грађани Земуна.

Нова позорница за професионалце и аматере

Отворен Културни центар „Батајница“

Председник општине Земун Дејан Матић отворио је прошле седмице Културни центар „Батајница“. Простор који се простире на површини од двеста седам квадрата је мултифункционалан и користиће га Позориште аматера Батајнице и многобројна културно-уметничка друштва.
Отварајући нову кућу културе, председник Матић је рекао да му је част што је центар отворен, јер су овакав догађај заслужили грађани, а посебно деца, Батајнице.
„Уложили смо велики труд да дођемо до овог објекта и испунимо све предуслове, да бисмо на крају одвојили потребна финансијска средства за уређење Центра. Надам се да смо успели да овај простор прилагодимо, онолико колико је то могуће, како би се овде организовале све значајне културне манифестације. Један од капиталних пројеката наше општине је и изградња нових шест километара канализације. Уређење Културног центра ’Батајница’ само је међукорак до отварања дома културе у наменском објекту на некој другој локацији.“

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *